Κοινή ατζέντα G7

Στο Carbis Bay της Κορνουάλη, του Ηνωμένου Βασίλειου, από 11 έως 13 Ιουνίου 2021, πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος κορυφής των G7. Το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε ηγέτες από την Αυστραλία, την Ινδία, τη Δημοκρατία της Κορέας και τη Νότια Αφρική να συμμετάσχουν σε μέρος της συνάντησης ως χώρες φιλοξενίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.
Το βασικό θέμα της προεδρίας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι το «Building Back Better» από την πανδημία και περιεχόταν και στις έξι συνεδρίες.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση των G7:
Η κοινή μας ατζέντα για παγκόσμια δράση για την καλύτερη ανάπτυξη
Εμείς, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά, συναντηθήκαμε στην Κορνουάλη στις 11-13 Ιουνίου 2021, αποφασισμένοι να νικήσουμε το COVID-19. Θυμηθήκαμε όλους όσους χάθηκαν από την πανδημία και αποτιμήσαμε φόρο τιμής σε όσους προσπαθούν ακόμη να την ξεπεράσουν. Εμπνευσμένοι από το παράδειγμα συνεργασίας και αποφασιστικότητας, μαζευτήκαμε ενωμένοι με την αρχή που μας ένωσε αρχικά, ότι οι κοινές πεποιθήσεις και οι κοινές ευθύνες είναι το θεμέλιο της ηγεσίας και της ευημερίας. Καθοδηγούμενοι από αυτό, τα διαρκή ιδεώδη μας ως ελεύθερες ανοιχτές κοινωνίες και δημοκρατίες, και από τη δέσμευσή μας για πολυμερισμό, συμφωνήσαμε μια κοινή ατζέντα της G7 για παγκόσμια δράση:
Τερματισμός της πανδημίας και πρετοιμασία για το μέλλον οδηγώντας μια εντατική διεθνή προσπάθεια, ξεκινώντας αμέσως, για τον εμβολιασμό του κόσμου, λαμβάνοντας όσο το δυνατόν περισσότερα ασφαλή εμβόλια σε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Οι συνολικές δεσμεύσεις του G7 από την έναρξη της πανδημίας προβλέπουν συνολικά πάνω από δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου, με τις δεσμεύσεις από τότε που συναντηθήκαμε τελευταία φορά τον Φεβρουάριο του 2021, συμπεριλαμβανομένου του Carbis Bay, που προβλέπει ένα δισεκατομμύριο δόσεις τον επόμενο χρόνο. Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσουμε τα κατάλληλα πλαίσια για την ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας ενάντια στις απειλές για την παγκόσμια υγεία μέσω: αύξησης και συντονισμού της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας σε όλες τις ηπείρους, βελτίωση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και υποστήριξη της επιστήμης σε μια αποστολή να συντομεύσει τον κύκλο για την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, θεραπειών και δοκιμών από 300 σε 100 ημέρες.
Αναζωογόνηση των οικονομιών προωθώντας σχέδια ανάκαμψης που βασίζονται στη στήριξη των 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουμε θέσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις οικονομίες μας για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, μετατοπίζοντας το επίκεντρο της υποστήριξής μας από την αντιμετώπιση κρίσεων στην προώθηση της ανάπτυξης στο μέλλον, με σχέδια που δημιουργούν θέσεις εργασίας, επενδύουν σε υποδομές, ωθούν καινοτομία, υποστηρίζουν ανθρώπους και ανεβαίνουν έτσι ότι δεν μένει κανένα μέρος ή άτομο, ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας ή φύλου. Αυτό δεν συνέβη με τις προηγούμενες παγκόσμιες κρίσεις και είμαστε αποφασισμένοι ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική.
Εξασφάλιση μελλοντικής ευημερίας υποστηρίζοντας το πιο ελεύθερο, δίκαιο εμπόριο μέσα σε ένα μεταρρυθμισμένο εμπορικό σύστημα, μια πιο ανθεκτική παγκόσμια οικονομία και ένα πιο δίκαιο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα που αντιστρέφει τον αγώνα προς τα κάτω. Θα συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε τα μελλοντικά σύνορα της παγκόσμιας οικονομίας και κοινωνίας, από τον κυβερνοχώρο έως το διάστημα, θα αυξήσουμε την ευημερία και την ευημερία όλων των ανθρώπων, διατηρώντας παράλληλα τις αξίες μας ως ανοιχτές κοινωνίες. Είμαστε πεπεισμένοι για το δυναμικό του τεχνολογικού μετασχηματισμού για το κοινό καλό σύμφωνα με τις κοινές μας αξίες.
Προστασία του πλανήτη υποστηρίζοντας μια πράσινη επανάσταση που δημιουργεί θέσεις εργασίας, μειώνει τις εκπομπές και επιδιώκει να περιορίσει την αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών στους 1,5 βαθμούς. Δεσμευόμαστε για καθαρό μηδέν το αργότερο το 2050, μειώνοντας κατά το ήμισυ τις συλλογικές εκπομπές μας κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών έως το 2030, αυξάνοντας και βελτιώνοντας τη χρηματοδότηση του κλίματος έως το 2025. και να διατηρήσουμε ή να προστατεύσουμε τουλάχιστον το 30% της γης και των ωκεανών μας έως το 2030. Αναγνωρίζουμε το καθήκον μας να προστατεύουμε τον πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές.
Ενίσχυση των συνεργασιών με άλλους σε όλο τον κόσμο. Θα αναπτύξουμε μια νέα εταιρική σχέση για να οικοδομήσουμε καλύτερα για τον κόσμο, μέσω μιας σταδιακής αλλαγής στην προσέγγισή μας για επενδύσεις σε υποδομές, μεταξύ άλλων μέσω μιας πρωτοβουλίας για καθαρή και πράσινη ανάπτυξη. Είμαστε αποφασισμένοι να εμβαθύνουμε την τρέχουσα συνεργασία μας σε μια νέα συμφωνία με την Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της υποστήριξης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις χώρες που χρειάζονται περισσότερο να υποστηρίξουν τον στόχο μας να επιτύχουμε μια συνολική παγκόσμια φιλοδοξία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αγκαλιάστε τις αξίες μας ως ένα διαρκές θεμέλιο για την επιτυχία σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Θα αξιοποιήσουμε τη δύναμη της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να απαντήσουμε στα μεγαλύτερα ερωτήματα και να ξεπεράσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Αυτό θα το κάνουμε με τρόπο που θα εκτιμά το άτομο και θα προάγει την ισότητα, ιδίως την ισότητα των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης ενός στόχου για την εισαγωγή 40 εκατομμυρίων κοριτσιών στην εκπαίδευση και με τουλάχιστον 2¾ δισεκατομμύρια δολάρια για την Παγκόσμια Εταιρική Σχέση για την Εκπαίδευση.
Θα επιδιώξουμε να προωθήσουμε αυτήν την ανοιχτή ατζέντα σε συνεργασία με άλλες χώρες και μέσα στο πολυμερές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες. Συγκεκριμένα, ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους συνεργάτες μας G20 και με όλους τους σχετικούς Διεθνείς Οργανισμούς για να εξασφαλίσουμε ένα καθαρότερο, πιο πράσινο, πιο ελεύθερο, δίκαιο και ασφαλέστερο μέλλον για τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Kristalina Georgieva δήλωσε:
«Πρώτον, τερματίζοντας παντού την πανδημία.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για επικίνδυνα αποκλίνουσες ανακτήσεις – και τα πιο πρόσφατα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι αυτή η τάση όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά βαθαίνει. Μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΠΟΥ και τον ΠΟΕ, το προσωπικό του ΔΝΤ πρότεινε πρόσφατα ένα σχέδιο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον τερματισμό της πανδημίας εμβολιάζοντας τουλάχιστον το 40 τοις εκατό των ανθρώπων σε κάθε χώρα έως το τέλος του τρέχοντος έτους και το 60 τοις εκατό στα μέσα του 2022.
Το πιο επείγον μέρος του σχεδίου είναι να ανακατευθύνει τις υπερβολικές δόσεις εμβολίων από τις προηγμένες οικονομίες στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Χαιρετίζω τη δέσμευση της G7 για ένα δισεκατομμύριο δόσεις τον επόμενο χρόνο – θα κάνει σημαντική διαφορά στην καταπολέμηση της πανδημίας. Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα φιαλίδια μετατρέπονται σε πραγματικές βολές στο βραχίονα και ότι η παραγωγική ικανότητα αυξάνεται για να προστατεύεται από τους μειονεκτήματα.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του σχεδίου, σημειώθηκε πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες. Από την αρχή, έχουμε υπογραμμίσει τη ζωτική σημασία των επιχορηγήσεων και, από την εκτίμησή μας, περίπου το ένα τρίτο των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων επιχορήγησης 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει πλέον εξασφαλιστεί από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, αλλά το έργο πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα υπόλοιπα – και να διασφαλίζει διαφανή και καλά συντονισμένη εφαρμογή. Ο πόλεμος δεν έχει κερδηθεί ακόμα. Αυτός είναι ο λόγος που μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΠΟΥ, τον ΠΟΕ και άλλους θεσμούς, δημιουργούμε μια «αίθουσα πολέμου» – μια ειδική ομάδα για την παρακολούθηση και την επιτάχυνση της εφαρμογής αυτού του σχεδίου.
Δεύτερον, καθώς ο κόσμος αναδύεται από αυτήν την κρίση, πρέπει να προσέχουμε τα κληρονομιά του και να εργαστούμε για να τα ξεπεράσουμε. Για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, θα είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η ανάπτυξη, να επιλυθούν οι προεξοχές του χρέους και να ενισχυθούν τα πλαίσια οικονομικής πολιτικής. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αντιμετωπίσουν δύσκολες επιλογές όταν αποσύρουν σταδιακά την υποστήριξη πολιτικής και η σωστή στόχευση θα είναι κρίσιμη για την υποστήριξη ευάλωτων ατόμων και βιώσιμων επιχειρήσεων.
Η έμφαση της G7 στο να οικοδομήσουμε καλύτερα μετά την πανδημία – και ιδιαίτερα η εστίαση στην αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος – είναι ζωτικής σημασίας. Χαιρετίζω την πρόθεση των ηγετών να ξεκινήσουν μια νέα, καθαρή, πράσινη πρωτοβουλία για να καταλύσουν τις επενδύσεις σε πράσινες υποδομές, ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε συνδυασμό με πολιτικές για την παροχή κινήτρων για επενδύσεις όπως η τιμή του άνθρακα και η αποκάλυψη κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα, μια πράσινη επενδυτική ώθηση όχι μόνο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά θα επιταχύνει την ανάπτυξη και θα δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.
Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις μετά την πανδημία, θα πρέπει να αυξήσουν τα έσοδα για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε καλύτερα δημόσια αγαθά για τους πολίτες τους. Από αυτή την άποψη, με ενθουσίασε η G7 ανυπομονούσα να καταλήξω σε συμφωνία για έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο εταιρειών στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της G20 και των διοικητών της κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο.
Τέλος, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την υποστήριξη της G7 για μια νέα διάθεση 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα του ΔΝΤ (SDR) – τη μεγαλύτερη έκδοση στην ιστορία. Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση των παγκόσμιων αποθεμάτων, παρέχοντας παράλληλα χώρο για τις απαραίτητες δημοσιονομικές δαπάνες για την έξοδο από την πανδημία και θα επιτρέψει πιο βιώσιμες ανακτήσεις. Οι ηγέτες εξέφρασαν επίσης την προθυμία τους να μεγεθύνουν τον αντίκτυπό τους, συμπεριλαμβανομένης της εθελοντικής διοχέτευσης SDR και / ή δανείων προϋπολογισμού για την επίτευξη συνολικής παγκόσμιας φιλοδοξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις πιο ευάλωτες χώρες. Τους επόμενους μήνες, θα εξερευνήσω τις επιλογές συμμετοχής μας για το πώς, μαζί, μπορούμε να το κάνουμε αυτό.
Αυτή ήταν μια επακόλουθη σύνοδος κορυφής. Το ανανεωμένο πνεύμα της διεθνούς συνεργασίας ήταν προφανές, με την G7 να εντείνει τις προσπάθειές της για να βοηθήσει τον κόσμο να βγει από αυτήν την κρίση. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το ΔΝΤ παίζει τον ρόλο του.»

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel τόνισε: «Περάσαμε τρεις μέρες προσπαθώντας να ευθυγραμμίσουμε τις θέσεις των μεγαλύτερων δημοκρατιών στον κόσμο.
Η προτεραιότητα ήταν να διασφαλιστεί ότι μπορούμε να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση για εμβόλια και εδώ η ΕΕ έχει αναλάβει την ηγεσία. Οι συνεργάτες μας έχουν ενώσει τώρα για να επιταχύνουν την παραγωγή και την παράδοση εμβολίων παγκοσμίως.
Βλέπουμε επίσης ότι οι φιλελεύθερες δημοκρατίες και οι ανοιχτές κοινωνίες αντιμετωπίζουν πίεση από αυταρχικά καθεστώτα. Αυτή η πρόκληση μας ώθησε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας κατά τη διάρκεια της G7, όχι μόνο για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε υπό πίεση ή επίθεση, αλλά και να διαδώσουμε τις αξίες μας για την ελευθερία, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ένα άλλο σημείο, ιδιαίτερης σημασίας για μένα, είναι η σχέση μας με την Αφρική. Εδώ και μερικά χρόνια, με ορισμένους ηγέτες στην Ευρώπη, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η δέσμευση με την Αφρική πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των μελλοντικών μας διεθνών σχέσεων. Όλο και περισσότερο, καταφέραμε να ενοποιήσουμε τις θέσεις των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτό το ζήτημα και τώρα πείσαμε τους εταίρους μας να κινητοποιήσουν περαιτέρω κεφάλαια για να εξασφαλίσουν μια win-win στρατηγική για την Αφρική και την Ευρώπη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω