Ροή Ειδήσεων

Κρητικά οικοτεχνικά προϊόντα

Το νέο δοκιμασμένο μοντέλο παραγωγής οικοτεχνικών προϊόντων παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το απόγευμα της Κυριακής 28 Αυγούστου 2022, στην Επισκοπή Χερσονήσου, στο πλαίσιο του 1ου Πιλοτικού Θεσμού «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη, Τροφή, Υγεία». Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε η πρώτη Απονομή Σημάτων σε Οικοτεχνικά Προϊόντα μελών του Δικτύου Οικοτεχνών Κρήτης. Το Φεστιβάλ συνεχίστηκε με ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις για τον Τουρισμό εμπειριών, την Κοινωνική Συμβολή του Πρωτογενή Τομέα και την Οικοτεχνία- Υγεία. Με τη διατύπωση θέσεων και προβληματισμών επιχειρήθηκε η επαναπροσέγγιση και ο επαναπροσδιορισμός του θέματος της κρητικής διατροφής μέσα από μια σύγχρονη οπτική. 
          Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας του Τουρισμού εμπειριών μίλησε ο πρόεδρος της «Αγροξενίας» κι εκπρόσωπος της εταιρείας «Vamos Fabrica Houses» Νίκος Φραντζεσκάκης με θέμα «Ας μιλήσουμε για τον τουρισμό του μέλλοντος», ενώ μια σύντομη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ Χάρης Ροδιτάκης. Ακολούθησε συζήτηση για την κοινωνική συμβολή του πρωτογενή τομέα, με παρεμβάσεις από τον Πρόεδρο Δ.Σ., Ένωση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) – «CretanSCENT» και Πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. AgroID Κώστα Παπαδάκη με θέμα «Το αναπτυξιακό μοντέλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας» και τον πρόεδρο της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ Χάρη Ροδιτάκη με θέμα «Κοινωνική Γεωργία. Είναι ώρα για τη νομοθέτηση της». 
          Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Οικοτεχνία- Υγεία» αναπτύχθηκε το θέμα «Δίκτυο Οικοτεχνών Κρήτης: νέο μοντέλο, νέα αρχή με κανόνες και σήματα» από τον γενικό διευθυντή της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ Γιώργο Ζερβό, τον αναπληρωτής Καθηγητή Τμήματος  Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Γιώργο  Φραγκιαδάκη και τον πρόεδρο του Δικτύου Οικοτεχνών Κρήτης Χάρη Λαγουμτζή. Ξεχωριστή στιγμή ήταν εκείνη της απονομής Σημάτων σε Οικοτεχνικά Προϊόντα, που έγινε για πρώτη φορά σε μέλη του Δικτύου Οικοτεχνών Κρήτης. Συγκεκριμένα απονεμήθηκαν σε εννέα οικοτέχνες 61 Σήματα «0 χιλιόμετρα» και 88 «Οικοκτήματα Κρήτης».  
          Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες της Γενικής οικογενειακής ιατρού (Περιφερειακό ιατρείο Επισκοπής) Κορνηλίας Μακρή με θέμα «Διατροφή και υγεία. Προς αναζήτηση ενός άλλου μοντέλου διατροφής» και της αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα Κρήτης  Ειρήνης Χουδετσανάκη σχετικά με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης για το Κρητικό ελαιόλαδο.
          Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΑΕΣ ΚΡΗΤΩΝ ΕΝΩΣΙΣ Θεανώ Βρέντζου, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Γρηγόρης Πασπάτης, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Γιώργος Σισαμάκης και ο Αντιδήμαρχος Χερσονήσου Μανόλης Καλαϊτζάκης.  
          Ακολούθησε καντάδα στα σοκάκια της Επισκοπής και το πρόγραμμα έκλεισε με λαϊκή- ρεμπέτικη βραδιά με το συγκρότημα του Γιάννη Παξιμαδάκη.  Εξάλλου, το πρωί της Κυριακής έγινε τελετή ευλογίας των άρτων στην Εκκλησία του Αγίου Μηνά Επισκοπής και λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση γευσιγνωσίας στον οικισμό του Καινούριου Χωριού.
          Ο 1ος πιλοτικός Θεσμός 2022 που διοργανώνεται από την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ, στο πλαίσιο του έργου «Δίκτυο ανάδειξης – στήριξης του συστήματος: Κρητική Διατροφή», χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης, και υλοποιείται με τη στήριξη του Δήμου Χερσονήσου και τοπικών φορέων, ολοκληρώνεται το βράδυ της Δευτέρας 29 Αυγούστου με συναυλία του Βασίλη Σκουλά στο πάρκο Παναγιωτάκη Επισκοπής.

2η Ημερίδα «ΚΡΗΤΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΝ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω