Κρητικός Διατροφικός πολιτισμός

[χρόνος ανάγνωσης 9 λεπτά και 24 δευτ.]

Οι ετήσιες εκδηλώσεις «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη-Τροφή -Υγεία», θα πραγματοποιηθούν από 14 έως και 16 Ιουλίου 2023, στις Μαργαρίτες του Δήμου Μυλοποτάμου. Συμμετέχουν 14 χωριά της ευρύτερης περιοχής του Κάτω Μυλοποτάμου, Αγγελιανά, Αγιά, Αλφά, Αρχαία Ελεύθερνα, Γαράζο, Δαμαβόλος, Ελεύθερνα, Μαργαρίτες, Μελιδόνι, Ορθές, Πάνορμο, Πέραμα, Πλευριανά, Χουμέρι.
Τις εκδηλώσεις διοργανώνει Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ, σε συνεργασία με τον Δήμο Μυλοποτάμου και τους τοπικούς φορείς της περιοχής
Ο θεσμός δομείται πάνω σε δύο άξονες:
• Είναι τοποκεντρικός: «φωτίζει» την περιοχή, τους τοπικούς φορείς και πρωτοβουλίες, προβάλλει και παρουσιάζει την τοπική γαστρονομική κληρονομιά, αναδεικνύει τις τοπικές παραγωγές, τους μικροεπιχειρηματίες , τη χειροτεχνική και  πολιτιστική κληρονομιά, τις δυναμικές του τόπου  κλπ.
• Είναι παγκρήτιος και διεθνής: διαπραγματεύεται θέματα Παγκρήτιου ενδιαφέροντος, τα διερευνά και τα αναδεικνύει, δημιουργεί πρωτοβουλίες και δικτυώσεις εθνικού ή διεθνούς ενδιαφέροντος, μεταφέρει καλές πρακτικές,  ενώ παράλληλα  λειτουργεί ως σημείο συνάντησης ειδικών από διαφορετικά πεδία και χώρους.   
            Οι βασικές επιδιώξεις του θεσμού είναι δύο και συγκεκριμένα α) η αποσαφήνιση και ο επαναπροσδιορισμός  με σύγχρονους όρους, της κρητικής διατροφικής κληρονομίας καθώς και οι παράμετροι που την προσδιορίζουν (μοντέλο, προϊόντα, πολιτικές κλπ.), με έμφαση στην υγιεινή και πολιτιστική της διάσταση και β) η «κινητοποίηση», ενεργοποίηση, στήριξη  των τοπικών παραγωγικών, επιχειρηματικών, πολιτιστικών, κοινωνικών και άλλων συστημάτων, καθώς  και  οι συνέργειες, δικτυώσεις και συμπράξεις που τους ενδυναμώνουν.
            Το τριήμερο των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ειδικές συναντήσεις γαστρονομικού, διατροφικού και άλλου σχετικού περιεχομένου, ενημερωτικές συναντήσεις, εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους, πολιτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ανακοινώσεις συμφωνιών, μεταφορά καλών πρακτικών από άλλες χώρες και περιοχές, καθώς και πολλές δράσεις που ενισχύουν και αναδεικνύουν την ευρύτερη περιοχή και την ταυτότητά της. Σημειώνεται ότι δράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ   
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 Ιουλίου | Μαργαρίτες
19.00-20:20 | Τελετή Έναρξης | Δημοτικό Σχολείο19:00: Προσέλευση19:15: Τελετή Έναρξης  
Καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Μυλοποτάμου, κ. Δημήτρη Κόκκινο.
Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη.
Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνου κ. Γιώργο Μαρινάκη.
Χαιρετισμοί Διακρατικών κι Εθνικών φορέων.
19.45-20.00  Παρουσίαση Θεσμού: «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη-Τροφη-Υγεια»Χάρης Ροδιτάκης, Πρόεδρος Πλοηγού Εκπαιδευτική – Αναπτυξιακή.
20.00-20.20 Ομιλία: «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός – Κάτω Μυλοπόταμος»
Γιώργος Νικολακάκης, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης.
20.20  Ξενάγηση στις διαδρομές ανάδειξης του τόπου, των φορέων και του οικισμού.
19.30-21:30 | Μαγειρέματα | Κατοχωριά
Το πλουσιοπάροχο πρόσωπο της λιτότητας
Βασικά τρόφιμα της κρητικής διατροφής που εξασφάλισαν την επιβίωση αλλά και την μακροζωία στους Κρητικούς.
Υλοποίηση: Κοινότητα και Πολιτιστικός Σύλλογος Ελεύθερνας, Αγγειοπλάστες Μαργαριτών, Ρένα Φεργαδάκη.
18.30 – 20:30 | Παιδική Ζώνη: Συμμετοχικό́ εργαστήριο για παιδιά | Πλατεία Αγ. Δημητρίου
Συμμετοχικό εργαστήριο για παιδιά «Έχω κι εγώ δικαίωμα στο μέλλον: ένα συμβούλιο καθόλου ανθρώπινο» (υλοποιείται με την υποστήριξη της έδρας UNESCO).
Υλοποίηση: Εταιρεία Θεάτρου & Παραστατικών Τεχνών BEHOLD.
Εμψυχωτές/τριες: Στέλλα Μαλλιαράκη, Ρία Μεντηλίδου, Θοδωρής Θεοδωρίδης, Ευτυχία Τσουκαλά, Χρυσούλα Φλαμπούτογλου.
20.30-21.30 | Θέατρο Σκιών | Καβές  
«O Καραγκιόζης αρχιμάγειρας»
Το Θέατρο Σκιών Κρήτης με τον Άθω Δανέλλη παρουσιάζει την γαστρονομική κωμωδία «Ο Καραγκιόζης Αρχιμάγειρας». Ένα έργο γεμάτο γέλιο που θα ανοίξει την όρεξη και των πιο απαιτητικών θεατών!
22.00-23:30 | Συναυλία | Κατοχωριά
Συναυλία με τους «Σάικα»
Πατσουράκης Γιώργος: Mandola
Τζιώτης Ερμής: Φωνη, Κιθάρα, Cumbus Saz
Sol Ligertwood: Cello
Aurore Séguier: Nyckelharpa
Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου: Κρουστά

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 Ιουλίου | Χαρουπόμυλος – Πάνορμο
11:00-13:30 | Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ταυτότητα, Πολιτισμός, Ανάπτυξη.Συντονίζει η Μαρία Λιονή, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.11.00-11.15 Ομιλία: Το κρασί ως θεμελιώδες πολιτιστικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας.Εισηγήτρια: Emanuela Panke Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Διαδρομής «ITER VITIS».11.15-11.30 Ομιλία: Massimo Isole, Δήμαρχος της Faenza Ιταλίας και Πρόεδρος της Πολιτιστικής Διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Κεραμική (προς επιβεβαίωση).11.30-11.45 Ομιλία: Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης ως μοχλός ανάπτυξης.Εισηγήτρια: Μαριάνθη Αναστασιάδου, Προϊσταμένη Διεθνών Σχέσεων του Υπ. Πολιτισμού.11.45-12.00 Ομιλία: Οινικό ταξίδι στην αρχαια Μακεδονία μέσα από τις Συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου ΘεσσαλονίκηςΕισηγήτρια: Στυλιάνα Γκαλινίκη Δρ. Αρχαιολόγος, προϊσταμένη τμήματος Συλλογών Λίθινων τοιχογραφιών και Ψηφιδωτών.12.00-12.15 Παρεμβάσεις εκπροσώπων μελων ITER VITIS από την Ελλάδα.12.15-12.30 Παρουσίαση του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης.Νίκος Μηλιαράκης, Πρόεδρος Δικτύου Οινοποιών.
12.30-12.45 Ομιλία: Οι οινικές διαδρομές ως πεδία δημιουργίας εμπειριών: κατανοώντας τη βιωματική αξία.
Εισηγήτρια: Δρ. Μαρία Αλεμπάκη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.
12.45-13.00 Ομιλία: Η δυναμική του κρασιού για το τοπικό Marketing και τον πολιτισμό. Η περίπτωση του Chianti Classico.
Εισηγήτρια: Silvia Casati, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Greve di Cianti, Τοσκάνη Ιταλία.
13.00-13.15 Ομιλία: Ο σχεδιασμός του Πλοηγού ως εκπρόσωπος της Κρήτης στην Πολιτιστική Διαδρομή «ITER VITIS», του Συμβουλίου της Ευρώπης.Εισηγητής: Χάρης Ροδιτακης πρόεδρος Πλοηγού.13.15-13.30 Ομιλία: «Αμπελος. Ανιχνεύοντας την παρουσία της στο ιστορικό παρελθόν της Κρήτης».Εισηγήτρια: Κατερίνα Μονιάκη, Αρχαιολόγος-Αρχαιοβοτανολόγος.13.30 Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης. Μετά κρητικού Τύρου και Οίνου Διάλογοι• ΣΑΒΒΑΤΟ 15 Ιουλίου | Μαργαρίτες
19.00-20:00 | Ομιλίες – Πολιτικές Βιωσιμότητας | Δημοτικό Σχολείο.
Θεματική: Η Βιωσιμότητα ως έννοια, ως πολιτική, ως στάση ζωής.  
Συντονισμός: Δρ Μιχάλης Καθαράκης, Διαχειριστής του (MACC) Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής ΙΚΕ.
19.00 – 19.20 Εισήγηση: «Ένα Μανιφέστο για τη Βιωσιμότητα». Το παράδειγμα-πρωτοβουλία Δημάρχων της Τοσκάνης.  
Εισηγήτρια: Elisabetta Giudrinetti, Πρόεδρος της Ένωσης «Τα πιο ομορφα χωριά της Τοσκάνης».19.20-19.40 Παρουσίαση του Εργου «Carob of Crete» (το χαρούπι της Κρήτης).Η αναγκαιότητα «επιστροφής» του Κρητικού χαρουπιού. Παρουσίαση:Κορίννα Μηλιαράκη, πρόεδρος του φορέα «Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης» και του φορέα «Carob of Crete».Εισηγήτρια: Μαριάνα Καβρουλάκη, πειραματική αρχαιολόγος-ερευνήτρια της ιστορίας της ελληνικής διατροφής και γραμματέας του φορέα «Carob of Crete».  
Η επιστροφή στο πνεύμα του χαρουπιού, σε μια εποχή όπου τα μάτια όλων αρχίζουν να στρέφονται απεγνωσμένα σε ένα «βιολογικό τρόπο ζωής», φαίνεται να είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Είναι επιτακτική η ανάγκη επαναφοράς του χαρουπιού στην Κρήτη, σε μια πρόταση περιβαλλοντικής και εδαφικής αναγέννησης, ισορροπίας του οικοσυστήματος, εναλλακτικής οικονομικής αυτάρκειας, αγροτουρισμού, μακροζωίας, αειφορίας και πολιτισμού.  
19.40 – 20.00 Ομιλία: Τουρισμός Υπαίθρου, Αγροτουρισμός, Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα στην Κρήτη. Συνέργειες, Συντονισμός, Βιωσιμότητα.Εισηγητής: Φραντζεσκάκης Νίκος πρόεδρος Αγροξενίας (Πανελλήνια Συλλογική Πρωτοβουλία για τον Αγροτικό Τουρισμό).20.00-20:30 | Βράβευση ΤΟP-10 – Συμβουλευτικός Διαγωνισμός Ποιότητας Ελαιολάδου Ατομικής Παραγωγής | Δημοτικό Σχολείο.
Βράβευση των 10 καλύτερων (από την περιοχή) ελαιολάδων του Συμβουλευτικού Διαγωνισμού Ποιότητας Ελαιολάδου Ατομικής Παραγωγής.  
Ο διαγωνισμός υλοποιείται σε συνεργασία με το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης, το MACC Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής και την υποστήριξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγγελιανών.  
18:30-20:30 | Παιδική Ζώνη: Εργαστήριο Κεραμικής | Πλατεία Αγ. Δημητρίου.
Εργαστήριο «Σούπα στο πήλινο τσουκάλι!». Τα κεραμικά στην προετοιμασία του φαγητού και το μαγείρεμα.  
Εκπαιδευτές-συντονιστές: Θαλασσινή Μπράτσου (σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος) & Μελισσάνθη Κοσμοπούλου (εμψύχωση εργαστηρίου).
Αφήγηση παραμυθιού, παραλλαγή του λαϊκού παραμυθιού «η πετρόσουπα». Θα γίνει σύντομη παρουσίαση των παραδοσιακών σκευών που θα χρησιμοποιηθούν (τσουκάλι, λαήνα, λαδικό, κουπάκια, λεκανίδες), χρησιμοποιώντας παραδοσιακά μαργαριτσανά κεραμικά. Όση ώρα μαγειρεύεται η σούπα στη φωτιά, γίνεται ένα εργαστήριο κεραμικής. Τα παιδιά πλάθουν και διακοσμούν μικρά τσουκαλάκια. Στο τέλος του εργαστηρίου όλοι μαζί γευόμαστε την σούπα μας!  
19:00-20:00 | Δρώμενο για τα κοινωνικα γεγονότα γύρω από ένα τραπέζι | Καβές.
Η Διαδικασία και το Συναίσθημα.
Μικρές Ιστορίες… Αντικειμένων… ή και Περιεχομένων… πάνω σε ένα Τραπέζι .Όταν το Συναίσθημα γίνεται Μνήμη και η Μνήμη Συναίσθημα. Επιμέλεια-Υλοποίηση: Καστρησίου Σοφία20.00-20:30 | Μαγειρέματα | ΚατωχωριάΑπλή μαγειρική της αγίας καθημερινότητας. Τα όσπρια.(τίτλος από το ομώνυμο βιβλίο της Εύης Βουτσινά) Υλοποίηση: Αντώνης Ατσόνιος, Μαρία Γεράρδη, κοινότητες Κάτω Μυλοποτάμου.
Ξεφουρνίζουμε και δοκιμάζουμε Σιφνέικη Ρεβυθάδα και τοπικές παραδοσιακές συνταγές με όσπρια.Συζητάμε για την διατροφική αξία των οσπρίων, τη συχνότητα κατανάλωσης τους στο διαιτολόγιο της κρητικής διατροφής και τον ρόλο τους στην υγεία.  
20.30-21.30 | Συζήτηση για την χρηστική κεραμική. Κρήτη – Σίφνος | Κατωχωριά.
Χρηστική κεραμική και διατροφικός πολιτισμός στην Σίφνο και την Κρήτη από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα.Ένα Σιφνέικο τσουκάλι και ένα Μαργαριτσανό αμμοτσούκαλο ξεδιπλώνουν την ιστορία του διατροφικού πολιτισμού Σίφνου και Κρήτης. Αγγειοπλάστες από την Σίφνο και τις Μαργαρίτες συζητούν με αρχαιολόγους για την ιστορία της χρηστικής κεραμικής και του διατροφικού πολιτισμού στον τόπο τους.Συντονιστής: Νίκος Λιάρος, αρχαιολόγος-κεραμίστας, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κέντρο Μελέτης Νεώτερης ΚεραμεικήςΣυμμετέχουν: 
Αντώνης Ατσόνιος, αγγειοπλάστης από την Σίφνο.
Αγγειοπλάστες από τις Μαργαρίτες.
Ανάγια Σαρπάκη, αρχαιολόγος, αρχαιοβοτανολόγος.
Μαριάνα Καβρουλάκη, πειραματική αρχαιολόγος – ερευνήτρια της ιστορίας της ελληνικής διατροφής.
22.00 – 00:00 | Συναυλία με τους ΧΑΪΝΗΔΕΣ | Γήπεδο Μπάσκετ Μαργαριτών.
Οι Χαΐνηδες σε μια ξεχωριστή μουσική παράσταση. Μαντινάδες με τη ζάχαρη απ’ όξω, συνταγές μαγειρικής, ο γάμος, το καπηλειό…σαν της γιαγιάς τα παραμύθια μαρτυρούν τον κρητικό διατροφικό πολιτισμό και μας ταξιδεύουν στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του.  

ΚΥΡΙΑΚΗ 16/07 | ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ, αύλιος χώρος Ιεράς Μονής Σωτήρος Χριστού και Αγίου Γεδεών (Μετόχιο Ιεράς Μονής Καρακάλλου)
11:00-11:10 Θρησκευτική τελετή ευλογίας των Άρτων11.10-12.00 Συζήτηση με θέμα: «Διατροφή και Υγεία, η περίπτωση της νηστείας».  
Η νηστεία στην κρητική διατροφή.
Συντονιστής: Γιώργος Νικολακάκης, Αν. καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης.
Εισηγητές: πατήρ Γεράσιμος, Νίκος Ψιλάκης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, ερευνητής.Θα ακολουθήσει συζήτηση. 

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 Ιουλίου | ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ
19.00-20:20 | Ομιλίες: Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά | Δημοτικό Σχολείο.
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Πλούτος, ταυτότητα και μοχλός ανάπτυξης.  
Συντονιστής: Γιώργος Νικολακάκης, Αν. καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης.
19:00 – 19:10 Εισηγητής: Νίκος Λιάρος, αρχαιολόγος-κεραμίστας, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής.
19:10 – 19:30 Εισηγητής: Ξενοφώντας Ζαμπούλης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής (ICS) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
Παρουσίαση του Ευρωπαϊκού έργου «Craeft» για την προώθηση της κατανόησης, εκπαίδευσης, κατάρτισης, διατήρησης και αξιοποίησης της χειροτεχνίας για τις επόμενες γενιές.  
19:30 – 20:00 Εισηγήτρια: Μαρία Παδουβά Εθνολόγος/Εκπαιδευτικός, πρόεδρος του Ρόδακα.
Προβολή του βίντεο «Ρόδακας. Ομάδα Προφορικών Αφηγήσεων Μαργαριτών. 2017-2023» και παρουσίαση των δράσεων της Ομάδας του Ρόδακα.20:00 – 20:20 Εισηγητές:Χαρά Ανδρεάδου, ιστορικός, επιστημονική συνεργάτης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
Ματθαίος Φραντζεσκάκης, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
Παρουσίαση αποτελεσμάτων του πιλοτικού εργαστηρίου προφορικής ιστορίας με τίτλο «ΦΩΝΕΣ». Η προφορική ιστορία στο προσκήνιο για τη διαφύλαξη της διατροφικής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.20.20-21.00 | Προβολές Καταγραφών Προφορικής Ιστορίας | Δημοτικό ΣχολείοΤίτλος: Οι «ΦΩΝΕΣ» του τόπου: Η διατροφική ιστορία του Κάτω Μυλοποτάμου μέσα από φωτογραφίες και αφηγήσεις ηλικιωμένων. Προβολή των καταγραφών Προφορικής Ιστορίας που πραγματοποιήθηκαν για τον Πλοηγό, από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρητης, στην ευρύτερη περιοχή του Κάτω Μυλοποτάμου, στο πλαίσιο υλοποίησης του πιλοτικού εργαστηρίου προφορικής ιστορίας με τίτλο «ΦΩΝΕΣ».  
18:30-20:30 | Παιδική Ζώνη: Εργαστήριο κεραμικής |  Πλατεία Αγίου ΔημητρίουΕργαστήριο «Πιθάρι πιθαράκι…»  Τα κεραμικά και η αποθήκευση  
Εκπαιδευτές-συντονιστές: Θαλασσινή Μπράτσου (σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος) & Μελισσάνθη Κοσμοπούλου (εμψύχωση εργαστηρίου).
Αφήγηση πρωτότυπου παραμυθιού «Ο πιθαράς και ο άρχοντας». Παρατηρούμε το πιθάρι και συζητάμε για την διαδικασία κατασκευής του, την χρήση του, για την αποθήκευση και την ανάγκη διατήρησης των τροφίμων. Ακολουθεί εργαστήριο κεραμικής. Τα παιδιά θα κατασκευάσουν μικρά πιθάρακια με την τεχνική του μακαρονιού, μιμούμενα τις κινήσεις και την τεχνική των παραδοσιακών αγγειοπλαστών.  
19:00-20:00 | Δρώμενο για τα κοινωνικά γεγονότα γύρω από ένα τραπέζι | Καβές
Η Διαδικασία και το Συναίσθημα.
Μικρές Ιστορίες… Αντικειμένων… ή και Περιεχομένων… πάνω σε ένα Τραπέζι . Όταν το Συναίσθημα γίνεται Μνήμη και η Μνήμη Συναίσθημα.
Επιμέλεια-Υλοποίηση: Καστρησίου Σοφία.
19.30-21:30 | Μαγειρέματα | Κατοχωριά  
Η Επισκοπή Χερσονήσου (περιοχή διοργάνωσης του θεσμού το 2022) συναντά τον Κάτω Μυλοπόταμο με παραδοσιακά τοπικά μαγειρέματα.
Ο Σύλλογος Γυναικών «Εργάνη» από την Επισκοπή Δήμου Χερσονήσου, παρουσιάζει τοπικά παραδοσιακά μαγειρέματα. Δοκιμάζουμε τα περίφημα ντολμαδάκια των χωριών της Επισκοπής, λουκουμάδες από χαρούπι και καπρικό στο πήλινο. 
21.30- 23:00 | Καλλιτεχνική Δράση: «Ο χορός του τροχού» με τον Δάφνι Κόκκινο και «Ακούγοντας τις μυρωδιές» με τον Ψαρογιώργη | ΚΑΤΩΧΩΡΙΑ 
Μουσικοκινητική αφήγηση βασισμένη στην κινησιολογία των αγγειοπλαστών και τους ήχους του μαγειρέματος.
«Ο χορός του τροχού»
Στον ποδοκίνητο τροχό:
Μαργαριτσανοί αγγειοπλάστες.
Χορός:
Χορογραφία: Δάφνις Κόκκινος – Διευθυντής Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης.
Χορεύτρια: Lassandra Sipri.
«Ακούγοντας τις μυρωδιές».
Ήχος-Μουσική:
Μαγειρική: Κάτοικος κοινότητας Μαργαριτών
Μουσική: Ψαρογιώργης
Ηχοληψία: Νίκος Κεφαλογιάννης
Παράλληλες σταθερές δράσεις τριημέρου στον οικισμό  
Συμμετοχή – παρουσία Φορέων
INFO POINTS | Κεντρική Πλατεία Μαργαριτών
ΠΛΟΗΓΟΣ Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή
ΜΑCC Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής 
Α.Κ.Ο.Μ.Μ. – Ψηλορείτης  
Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης
Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης

ΔΡΑΣΕΙΣ
ΔΡΑΣΗ 1 
Κρητικό μπακάλικο της «Γης Μυλοποτάμου» | Άγιος Ιωάννης
Η «Αγροδιατροφική Σύμπραξη Κρητης» και η «Γη Μυλοποτάμου» συμπράττουν για την πιλοτική εφαρμογή λειτουργίας τοπικής αγοράς. Στο «Κρητικό Μπακάλικο της Γης Μυλοποτάμου» γνωρίζουμε ντόπιους επιχειρηματίες και τα προϊόντα τους γύρω από ένα τραπέζι.  
• ΔΡΑΣΗ 2
Έκθεση προϊόντων ΠΟΠ (Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη) Περιφέρειας Κρήτης 2023 | Άγιος Ιωάννης.
• ΔΡΑΣΗ 3
Ανάπτυξη και διεξαγωγή «Συμβουλευτικού Διαγωνισμού Ποιότητας Ελαιολάδου Ατομικής Παραγωγής», σε συνεργασία με το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης, το MACC Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής και την υποστήριξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγγελιανών.  
Η πρωτοτυπία του διαγωνισμού είναι ότι μεταφέρεται για πρώτη φορά το Οργανοληπτικό Εργαστήριο σε μια περιοχή. Συμμετέχουν παραγωγοί και ελαιοτριβείς από την περιοχή του Κάτω Μυλοποτάμου με δείγματα από τις δεξαμενές τους, τα οποία θα αξιολογηθούν από ομάδα διαπιστευμένων και έμπειρων δοκιμαστών του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Κρήτης, με εφαρμογή των διεθνών προτύπων αξιολόγησης και βαθμολογία στην κλίμακα 0-100. Τα πρώτα δέκα δείγματα που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία, θα λάβουν ειδική διάκριση TOP-10, και όλοι οι συμμετέχοντες, βεβαίωση συμμετοχής. Σημειώνεται ότι κάθε συμμετέχων, εφόσον το επιθυμεί, θα λάβει από εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Κρήτης εξατομικευμένη και δωρεάν συμβουλευτική ποιότητας για τα δείγματα που θ’ αποστείλει. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία που δίνεται στους παραγωγούς να θέσουν το προϊόν τους σε δωρεάν εργαστηριακό έλεγχο και να λάβουν επιστημονική ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά του και προτάσεις για τυχόν βελτιώσεις. | ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
• ΔΡΑΣΗ 4 
Εκθέσεις φωτογραφίας, «Ανοιχτό Καφενείο» & «DIET. A WAY OF LIFE IN KAFENEION» | Καφενείο Συραγόπουλου
Ένα από τα παλαιότερα καφενεία των Μαργαριτών ανοίγει ξανά τις πόρτες του και μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Κάτοικοι του χωριού συλλέγουν παλιές φωτογραφίες από τα χρόνια εκείνα που τα χωριά έσφιζαν από ζωή και το καφενείο αποτελούσε κεντρικό σημείο συνάντησης και κοινωνικοποίησης για τους κατοίκους. Μνήμες, εικόνες και ήχοι συναντιούνται ξανά σε μια έκθεση-προβολή με τίτλο «Ανοιχτό Καφενείο».  
Δύο νέοι Γάλλοι φωτογράφοι, ο Léonard Contramestre & η Clémence Elman, αφού επισκέφθηκαν 10 χωρια στην ευρύτερη περιοχή του Κάτω Μυλοποτάμου, απαθανατισαν στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων σε αυτά και μας δίνουν τη δική τους ματιά σε μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «DIET.A WAY OF LIFE IN KAFENEION». 
Το βασικό αντικείμενο της έρευνας τους ήταν να καταγράψουν τις τρέχουσες διατροφικές πρακτικές των κατοίκων του χωριού και να εξετάσουν πώς αυτές οι πρακτικές αντικατοπτρίζονται μέσα από τα εναπομείναντα καφενεία σε κάθε χωριό. Αναγνωρίζοντας τη σημασία τους για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του χωριού, το παρόν έργο επιδιώκει να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της ύπαρξής των καφενείων και της διατήρησης της κρητικής διατροφικής κουλτούρας. 
• ΔΡΑΣΗ 5 
«Ιστορίες Χαρουπιού» του Carob of Crete (το Χαρούπι της Κρήτης) – Έκθεση/Προβολή | Άγιος Νικόλαος
Μπαίνουμε στον αξιοθαύμαστο κόσμο του χαρουπιού και μαθαίνουμε για την χαρουπιά και τον καρπό της, την φυσιολογία του χαρουπιού, τα συστατικά του, για τη χρήση του μέσα στους αιώνες, για το χαρούπι ως τροφή και μέσο επιβίωσης, για την μέθοδο καλλιέργειας της χαρουπιάς αλλά και για το -μοναδικό στην Ευρώπη χαρουπόδασος της Κρήτης στις Τρεις Εκκλησιές. 
Το καλλιτεχνικό-εθνογραφικό κινηματογραφικό έργο του Στρατή Βογιατζή και του Μιχάλη Αλεξάκη αποτελούν ένα μοναδικό όχημα.  
• ΔΡΑΣΗ 6 
«Το γιορτινό τραπέζι» – «Αντικείμενα και άλλα, πάνω στο τραπέζι». Έκθεση Ζωγραφικής | Δημοτικό Σχολείο.
Ζωγραφικά έργα παιδιών με τη διδασκαλία της εκπαιδευτικού Τέχνης και ζωγράφου Σοφίας Καστρησίου.
• ΔΡΑΣΗ 7  
Ο διατροφικός πολιτισμός του Κάτω Mυλοποτάμου μέσα από το φακό του χθες. Έκθεση Φωτογραφίας | Μακρύ Στενό (σοκάκι).
Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο κατοίκων των κοινοτήτων του Κάτω Μυλοποτάμου που συμμετέχουν στον θεσμό. Συλλέχθηκαν από τους πολιτιστικούς συλλόγους και έγιναν η αφετηρία αναπόλησης, αφηγήσεων, προβληματισμού, νοσταλγίας, συγκίνησης, χαράς.
• ΔΡΑΣΗ 8 
Μουσική στα σοκάκια από τους μαθητές του Παραδοσιακού Μουσικού Συλλόγου «Ηχώ Κρητών». 
• ΔΡΑΣΗ 9 
ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ: Φιλώ + «Ξένος»
Η Κρητική φιλοξενία έχει την δική της ιστορία. Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό των Κρητικών… Ανοίγουν το σπίτι τους για κάθε «ξένο», προσφέροντάς του ότι έχουν.
«Βιωματικές δράσεις για παιδιά και μεγάλους», με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε θέματα διαφορετικότητας και πολιτισμικών στερεοτύπων, θα πραγματοποιήσουν εργαζόμενοι του προγράμματος HELIOS (ΗΛΙΟΣ) στην Κρήτη. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω