Ροή Ειδήσεων

Κρυφό χρέος αγορών συναλλάγματος

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) δημοσίευσε στις 5 Δεκεμβρίου 2022, νέες πληροφορίες για τις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος (FX) και των εξωχρηματιστηριακών (OTC) παραγώγων επιτοκίων. Αυτή η Τριμηνιαία Ανασκόπηση του Δεκεμβρίου 2022 παρέχει λεπτομερή ανάλυση της πρόσφατα δημοσιευμένης Τριετής Έρευνας, η οποία στοχεύει να βοηθήσει τις κεντρικές τράπεζες και τους συμμετέχοντες στην αγορά να παρακολουθούν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι συγγραφείς αναλύουν τις αλλαγές στα πρότυπα συναλλαγών και τη δομή της αγοράς και εντοπίζουν κινδύνους που χρήζουν περαιτέρω προσοχής.
          Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι συναλλαγές συναλλάγματος αξίας 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εκτίθενται σε κίνδυνο διακανονισμού κάθε μέρα, υπονομεύοντας ενδεχομένως τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ο κίνδυνος διακανονισμού συναλλάγματος περιλαμβάνει έναν αντισυμβαλλόμενο σε μια συναλλαγή νομισμάτων που πραγματοποιεί πληρωμή στον άλλο αλλά δεν λαμβάνει το νόμισμα που αγοράζει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες για τους συμμετέχοντες στην αγορά. Οι συγγραφείς Marc Glowka και Thomas Nilsson λένε ότι το ποσό σε κίνδυνο τον Απρίλιο του 2022 αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του συνολικού τζίρου παραδοτέων συναλλαγματικών ισοτιμιών και είναι αυξημένο από 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια τρία χρόνια νωρίτερα. 
          Η έρευνα έδωσε επίσης στο επίκεντρο τον αυξανόμενο δανεισμό σε δολάρια ΗΠΑ εκτός ισολογισμού με τη μορφή ανταλλαγών συναλλάγματος, προθεσμιακών συμβάσεων και ανταλλαγών νομισμάτων. Ο Claudio Borio, ο Robert McCauley και ο Patrick McGuire εξηγούν ότι αυτά τα μέσα δημιουργούν προς το παρόν μελλοντικές υποχρεώσεις πληρωμών που ισοδυναμούν με περισσότερα από 80 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Όμως, δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις δεν αναφέρονται στους ισολογισμούς των τραπεζών, οι τυπικές στατιστικές για το χρέος δεν μπορούν να τις αποτυπώσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω