Ροή Ειδήσεων

Μέτρα G7 κατά Ρωσίας

Οι ηγέτες της Ομάδας G7 που απαρτίζεται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, την Ιταλία και τον Καναδά καταδικάζουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.  Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2022, την προεδρία της G7 ανέλαβε η Γερμανία.
Σε δήλωση των ηγετών της G7, την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 αναφέρουν:
«Εκτός από τα ανακοινωθέντα σχέδια, θα καταβάλουμε περαιτέρω προσπάθειες για να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι θα το κάνουμε με τάξη και με τρόπους που παρέχουν χρόνο στον κόσμο να εξασφαλίσει εναλλακτικές και βιώσιμες προμήθειες. Επιπλέον, οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα εγκαταλείπουν τη Ρωσία με πρωτοφανή ταχύτητα και αλληλεγγύη. Στεκόμαστε στο πλευρό των εταιρειών μας που επιδιώκουν μια τακτική απόσυρση από τη ρωσική αγορά.
          Παραμένουμε αποφασισμένοι να απομονώσουμε περαιτέρω τη Ρωσία από τις οικονομίες μας και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κατά συνέπεια, δεσμευόμαστε να λάβουμε περαιτέρω μέτρα το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης απάντησής μας και συνεπείς με τις αντίστοιχες νομικές αρχές και διαδικασίες μας:
          Πρώτον, θα προσπαθήσουμε, σύμφωνα με τις εθνικές μας διαδικασίες, να αναλάβουμε δράση που θα στερήσει τη Ρωσία το καθεστώς του πιο ευνοημένου έθνους σε σχέση με βασικά προϊόντα. Αυτό θα ανακαλέσει σημαντικά οφέλη από τη συμμετοχή της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και θα διασφαλίσει ότι τα προϊόντα των ρωσικών εταιρειών δεν θα τυγχάνουν πλέον μεταχείρισης του πιο ευνοημένου έθνους στις οικονομίες μας. Χαιρετίζουμε τη συνεχιζόμενη προετοιμασία δήλωσης από έναν ευρύ συνασπισμό μελών του ΠΟΕ, συμπεριλαμβανομένης της G7, που ανακοινώνει την ανάκληση του καθεστώτος του πιο ευνοημένου έθνους της Ρωσίας.
          Δεύτερον, εργαζόμαστε συλλογικά για να εμποδίσουμε τη Ρωσία να λάβει χρηματοδότηση από τους κορυφαίους πολυμερείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Η Ρωσία δεν μπορεί να παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και να αναμένει να επωφεληθεί από το να είναι μέρος της διεθνούς οικονομικής τάξης. Χαιρετίζουμε τις γρήγορες και συνεχείς προσπάθειες του ΔΝΤ και του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας να λάβει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία. Χαιρετίζουμε επίσης τα βήματα που έχει λάβει ο ΟΟΣΑ για να περιορίσει τη συμμετοχή της Ρωσίας στα αρμόδια όργανα.
          Τρίτον, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την εκστρατεία πίεσης ενάντια στις ρωσικές ελίτ, πληρεξούσιους και ολιγάρχες που βρίσκονται κοντά στον Πρόεδρο Πούτιν και άλλους αρχιτέκτονες του πολέμου, καθώς και τις οικογένειές τους και τους βοηθούς τους. Επικροτούμε το έργο που επιτελέστηκε από πολλές από τις κυβερνήσεις μας για τον εντοπισμό και το πάγωμα κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε υπό κυρώσεις άτομα και οντότητες και αποφασίζουμε να συνεχίσουμε αυτή την εκστρατεία πίεσης κατά προτεραιότητα. Για το σκοπό αυτό, έχουμε θέσει σε λειτουργία την ειδική ομάδα που ανακοινώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου, η οποία θα στοχεύσει τα περιουσιακά στοιχεία των ρωσικών ελίτ κοντά στον Πρόεδρο Πούτιν και τους αρχιτέκτονες του πολέμου του. Τα πακέτα κυρώσεων μας είναι προσεκτικά στοχευμένα, ώστε να μην εμποδίζουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
          Τέταρτον, δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων μας, να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή και να κλείσουμε τα κενά. Συγκεκριμένα, εκτός από άλλα μέτρα που σχεδιάζονται για την πρόληψη της φοροδιαφυγής, θα διασφαλίσουμε ότι το ρωσικό κράτος και οι ελίτ, πληρεξούσιοι και ολιγάρχες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ως μέσο αποφυγής ή αντιστάθμισης των επιπτώσεων των διεθνών κυρώσεων, που θα περιορίσουν περαιτέρω την πρόσβασή τους στην παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι ευρέως κατανοητό ότι οι τρέχουσες κυρώσεις μας καλύπτουν ήδη κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία. Δεσμευόμαστε να λάβουμε μέτρα για τον καλύτερο εντοπισμό και την απαγόρευση κάθε παράνομης δραστηριότητας και θα επιβάλλουμε κόστος σε παράνομους Ρώσους παράγοντες που χρησιμοποιούν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία για να ενισχύσουν και να μεταφέρουν τον πλούτο τους, σύμφωνα με τις εθνικές μας διαδικασίες.
          Πέμπτον, είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε τις προσπάθειες του ρωσικού καθεστώτος να διαδώσει παραπληροφόρηση. Επιβεβαιώνουμε και υποστηρίζουμε το δικαίωμα του ρωσικού λαού στην ελεύθερη και αμερόληπτη ενημέρωση.
          Έκτον, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε περαιτέρω περιορισμούς στις εξαγωγές και εισαγωγές βασικών αγαθών και τεχνολογιών στη Ρωσική Ομοσπονδία, οι οποίοι στοχεύουν στην άρνηση των εσόδων της Ρωσίας και στη διασφάλιση ότι οι πολίτες μας δεν αναλαμβάνουν τον πόλεμο του Προέδρου Πούτιν, σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες. Σημειώνουμε ότι διεθνείς εταιρείες αποσύρονται ήδη από τη ρωσική αγορά. Θα φροντίσουμε ώστε οι ελίτ, οι πληρεξούσιοι και οι ολιγάρχες που υποστηρίζουν τον πόλεμο του Προέδρου Πούτιν να στερηθούν της πρόσβασής τους σε πολυτελή είδη και περιουσιακά στοιχεία. Οι ελίτ που συντηρούν την πολεμική μηχανή του Πούτιν δεν θα πρέπει πλέον να μπορούν να καρπωθούν τα κέρδη αυτού του συστήματος, κατασπαταλώντας τους πόρους του ρωσικού λαού.
          Έβδομο, οι ρωσικές οντότητες που υποστηρίζουν άμεσα ή έμμεσα τον πόλεμο δεν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε νέες επενδύσεις σε χρέη και μετοχές και σε άλλες μορφές διεθνούς κεφαλαίου. Οι πολίτες μας είναι ενωμένοι στην άποψη ότι οι αποταμιεύσεις και οι επενδύσεις τους δεν πρέπει να χρηματοδοτούν τις εταιρείες που στηρίζουν τη ρωσική οικονομία και πολεμική μηχανή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε μέτρα που θα περιορίσουν περαιτέρω την ικανότητα της Ρωσίας να συγκεντρώσει χρήματα διεθνώς.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω