Μείωση έμμονων οργανικών ρύπων

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να διαπραγματευτεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφωνία για τον κανονισμό που αποσκοπεί στον περαιτέρω περιορισμό της παρουσίας έμμονων οργανικών ρύπων (POPs) στα απόβλητα. Η διαπραγματευτική εντολή εγκρίθηκε επίσημα από την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων (Coreper) την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022.
          Η πρόταση της Επιτροπής τροποποιεί τα παραρτήματα IV και V του κανονισμού POP με την εισαγωγή νέων ουσιών στον κατάλογο των ουσιών που πρέπει να περιοριστούν στα απόβλητα, ιδίως το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA), τα άλατά του και οι σχετικές ενώσεις του, που υπάρχουν σε υφάσματα αδιάβροχα και πυροσβεστικούς αφρούς. Αυτή η ουσία είναι τοξική για την αναπαραγωγή και καρκινογόνος.
          Η πρόταση ενημερώνει επίσης τις οριακές τιμές συγκέντρωσης για ορισμένες ουσίες σε αυτόν τον κατάλογο.
          Οι αλλαγές που επέφερε το Συμβούλιο στην πρόταση της Επιτροπής αφορούν κυρίως τις οριακές τιμές για τις διοξίνες και τα φουράνια (PCDD/PCDF). Οι διοξίνες και τα φουράνια δεν παράγονται ή προστίθενται σκόπιμα στα υλικά, αλλά υπάρχουν ως ακαθαρσίες σε ορισμένες στάχτες.
          Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όρισε την οριακή τιμή στα 10 μg/kg για τις διοξίνες και τα φουράνια και ανέβαλε την ημερομηνία εφαρμογής της οριακής τιμής για αυτές τις ουσίες στην οικιακή τέφρα και αιθάλη για την 1η Ιανουαρίου   2025, έτσι ώστε η καταχώριση αυτής της τιμής να ευθυγραμμιστεί με την των απαιτήσεων για τη χωριστή συλλογή των οικιακών απορριμμάτων που προβλέπει η οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα.
          Οι αλλαγές που επέφερε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποσκοπούν στη διευκόλυνση της εφαρμογής των νέων οριακών τιμών. Ειδικότερα, θα επιτρέψουν στις αρχές των κρατών μελών να πραγματοποιήσουν πρόσθετες μελέτες και έρευνες προκειμένου να μπορέσουν να καθορίσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την αποτελεσματική εφαρμογή του κανονισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω