Ροή Ειδήσεων

Μείωση τραπεζικών υπαλλήλων

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό]

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενημέρωσε το σύνολο δεδομένων της με διαρθρωτικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες για τον τραπεζικό τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για το τέλος του 2022. Αυτό το ετήσιο σύνολο δεδομένων περιλαμβάνει στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των γραφείων και των εργαζομένων των πιστωτικών ιδρυμάτων της ΕΕ, στοιχεία σχετικά με τη συγκέντρωση του τραπεζικού τομέα σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ και στοιχεία για τα ιδρύματα που ελέγχονται από το εξωτερικό που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ.
Ειδικότερα αναφέρεται:
• Ο αριθμός των τραπεζικών γραφείων συνέχισε να μειώνεται στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, κατά 5,39% κατά μέσο όρο.
• Ο αριθμός των τραπεζικών υπαλλήλων μειώθηκε κατά 1,25% κατά μέσο όρο.
• Ο βαθμός συγκέντρωσης του τραπεζικού τομέα συνεχίζει να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών.
            Οι διαρθρωτικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες δείχνουν περαιτέρω μείωση του αριθμού των τραπεζικών υποκαταστημάτων στην ΕΕ, κατά μέσο όρο 5,39% στα κράτη μέλη. Μειώσεις παρατηρήθηκαν σε 25 από τις 27 χώρες, που κυμαίνονται από -0,98% έως -21,54%. Ο συνολικός αριθμός των γραφείων στην ΕΕ ήταν 132.871 στο τέλος του 2022, εκ των οποίων το 82,8% βρίσκονταν στη ζώνη του ευρώ.
            Κατά τη διάρκεια του 2022, ο αριθμός των εργαζομένων σε πιστωτικά ιδρύματα μειώθηκε σε 18 κράτη μέλη της ΕΕ, με μέση πτώση 1,25% σε όλες τις χώρες. Αυτή η μείωση του αριθμού των τραπεζικών υπαλλήλων είναι μια τάση που παρατηρείται στις περισσότερες χώρες από το 2008.
            Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ο βαθμός συγκέντρωσης του τραπεζικού τομέα (μετρούμενος με το μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες) εξακολουθεί να ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Σε εθνικό επίπεδο το μερίδιο του συνολικού ενεργητικού των πέντε μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων κυμάνθηκε από 31,16% (Λουξεμβούργο) έως 95,72% (Ελλάδα) στο τέλος του 2022, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 68,27%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω