Μεσογειακό Συνέδριο Χαρουπιάς στην Κρήτη

[χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά]

Η Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης» και ο μη κερδοσκοπικός φορέας  «Το Χαρούπι της Κρήτης» διοργανώνουν το 2ο Μεσογειακό Συνέδριο με θέμα
«Η Αναγέννηση της Χαρουπιάς στη Μεσόγειο», το οποίο θα γίνει στον Χαρουπόμυλο Πανόρμου την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023, με ώρα έναρξης εργασιών την 9η πρωινή.
          Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό συνέδριο, στο πλαίσιο του οποίου  ερευνητές, ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, καλλιεργητές και παραγωγοί θα μοιραστούν πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, καινοτομίες και τεχνολογίες σχετικές με το χαρούπι ως αντικείμενο χημικής, βιολογικής και φαρμακευτικής έρευνας, ως διατροφικό παράγοντα αλλά και ως συστατικό στην μαγειρική. Απώτερος στόχος είναι η βέλτιστη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της χαρουπιάς, αλλά και η δημιουργία ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου με επίκεντρο  αυτήν. Ως εκ τούτου, το συνέδριο απευθύνεται όχι μόνο σε ένα ειδικό ακροατήριο, αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό που τα τελευταία χρόνια δείχνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα πολλαπλά οφέλη της καλλιέργειας της χαρουπιάς.  
Εκτός από την Ελλάδα, εκπροσωπούνται  η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Αίγυπτος, και το Μαρόκο. 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
09:00 Χαιρετισμοί
09:15 Εναρκτήρια εισήγηση, καλωσόρισμα Κορίννα Μηλιαράκη, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόρμου«Επιμενίδης»
09:30 Πεπεράκη Όλια, Δρ. Αρχαιολόγος, Διεύθυνση Νεότερης ΠολιτιστικήςΚληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
«Αγροδιατροφικές παραδόσεις στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης ΠολιτιστικήςΚληρονομιάς της Ελλάδας: Η περίπτωση του χαρουπιού στην Κρήτη»
09:45 Παπαντωνίου Θέκλα, (MSc) Εθνική Επιτροπή UNESCO, Τμήμα Νεότερουκαι Σύγχρονου Πολιτισμού, Υφυπουργείο Πολιτισμού Κύπρου
«Η χαρουπιά στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου: Παραδοσιακές τεχνικές καλλιέργειας, συγκομιδής και επεξεργασίας»
10:00 Gómez Sal Antonio, Καθηγητής University of Alcalá de Henares, Spain
«Το οικο-πολιτιστικό τοπίο της χαρουπιάς. Τα στοιχεία της βιωσιμότητάς της»
10:20 Handszuh Henryk, Καθηγητής Knowledge Network UNWTO, Spain
«Μπορεί η ΚΑΠ (η Κοινή Αγροτική Πολιτική) της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει στην επιστροφή και την ενίσχυση του χαρουπιού;»
10:40 Ater Mohammed, Καθηγητής Equipe Bio-agrodiversité, Laboratoire Botanique Appliquée, Université Abdelmalek Essaâdi, Tétouan, Maroc
«Το δυναμικό και η ποικιλότητα της χαρουπιάς στο Μαρόκο: ένας δασικός πόρος για εκμετάλλευση στα παραδοσιακά αγροτικά οικοσυστήματα»
11:00 Romano Anabela, Καθηγήτρια Biotechnology University of Algarve, Faro, Portugal
«Μεγάλες ευκαιρίες μέσα σε έναν μικρό σπόρο: Αξιοποίηση των παραπροϊόντων του χαρουπιού σε καινοτόμα υδροτζέλ για βιώσιμες γεωργικές χρήσεις»
11:20 Farag Mohamed A., Καθηγητής College of Pharmacy, Cairo University, Cairo, Egypt
«Οι τεχνολογίες των omics σε αναλύσεις τροφίμων, ελέγχους παραγωγής και αλληλεπιδράσεις τροφής-εντέρου στις Μεσογειακές χώρες τον 21ο αιώνα»
11:40 Καπνίση-Χριστοδούλου Κωνσταντίνα, Καθηγήτρια Τμήμα Χημείας,
Πανεπιστήμιο Κύπρου
«Χαρούπια, ο Μαύρος Χρυσός της Κύπρου: Εκεί που η Επιστήμη συναντά τη
Βιομηχανία»
11:55 Tous Joan, Δρ., Coordinador técnico, Empresas Innovadoras Garrofa (EiG),
Tarragona, Spain
«Ποικιλίες της χαρουπιάς και διαχείριση του χαρουπώνα»
12:10 Μανέτας Γιάννης, Ομότιμος Καθηγητής Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο
Πατρών, Συγγραφέας
«Συνεργασία, αλτρουισμός και αλληλοβοήθεια στη φύση και στην κοινωνία».
12:30 Ελαφρύ γεύμα
13:00 Δεμέτζος Κώστας, Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και
Νανοτεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
«Φύσις κρύπτεσθαι φιλεί»: Μια προσέγγιση της σιωπηλής φύσης μέσα από το βιβλίο «Η φωνή της Επιστήμης και η σιωπή της Φύσης»
13:20 Βογιατζής Στρατής, Σκηνοθέτης, Ανθρωπολόγος, Φωτογράφος,
Παραγωγός και Συγγραφέας
«Συμβιώσεις, συμπλέξεις και συνειρμοί μεταξύ ανθρώπινου και μη ανθρώπινου
κόσμου: Το παράδειγμα της Χαρουπιάς»
13:40 Καλαντίδης Κρίτων, Καθηγητής Βιολογίας Φυτών, Τμήμα Βιολογίας,
Πανεπιστήμιο Κρήτης
«Το DNA της Χαρουπιάς»
14:00 Κατερινόπουλος Χαράλαμπος, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Χημείας,
Πανεπιστήμιο Κρήτης
«Υδατοδιαλυτά συστατικά από τα σπέρματα Χαρουπιάς στην Κρήτη»
14:20 Πρατσίνης Χάρης, Δρ. Βιοχημείας, Ερευνητής Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
«Βιολογική δραστικότητα του κρητικού χαρουπιού»
14:40 Καλιώρα Ανδριάνα, Καθηγήτρια Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου,
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
«Μία σύγχρονη θεώρηση για τα μεταβολικά οφέλη της κατανάλωσης
χαρουπιού. Σχεδιασμός και προκαταρκτικά αποτελέσματα της κλινικής μελέτης
ADVANCECAROB»
15:00 Τζατζάνη Θηρεσία-Τερέζα, Δρ. Γεωπόνος, Ερευνήτρια Ινστιτούτο Ελιάς,
Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) ΕΛΓΟ Δήμητρα
«Ελληνικές Ποικιλίες Χαρουπιάς: η ποικιλιακή ταυτότητα ως εφαλτήριο
ανάπτυξης»
15:20 Σωτηράκη Σμαράγδα, Δρ. Κτηνιατρικής, Ερευνήτρια Ινστιτούτο
Κτηνιατρικών Ερευνών, ΕΛΓΟ Δήμητρα
«Χαρουπιά, χαρούπι και κτηνοτροφία. Μια διαχρονική συνύπαρξη»
15:40 Φραγκιαδάκης Γεώργιος, Καθηγητής Διατροφής και Μεταβολισμού. Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
«Προτιμήσεις καταναλωτών στα τρόφιμα από χαρούπι: Καταγραφή στην Κρήτη,
2022-23»
16:00 Φασουλάς Μπάμπης, Δρ. Γεωλόγος, Τμήμα Γεωποικιλότητας, Μουσείο
Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
«Οι κλιματικές μεταβολές στο παρελθόν και το παρόν: οι επιπτώσεις τους στην
Κρήτη»
16:20 Διάλειμμα για καφέ
16:40 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: «Καινοτομία και Παραγωγικότητα»
Καθαράκης Μιχαήλ, Δρ. Φυσικής, Διευθύνων Σύμβουλος Μεσογειακού
Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής
«Κρητικός Αγροδιατροφικός Πολιτισμός, ένα καινοτόμο πρότυπο αειφορίας,
ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας»
Μανδάλας Γιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος MEDITERRA ΑΕ, Mastihashop,
Ερευνητικό Κέντρο Μαστίχας ΑΕ
«Το παράδειγμα της μαστίχας της Χίου»
Μαρκαντωνάκης Αλέξανδρος, Διευθύνων Σύμβουλος Μύλοι Κρήτης Α.Ε.
«Ρόφημα βρώμης με χαρούπι»
Ροδιτάκης Χάρης, Πρόεδρος της Εκπαιδευτικής-Αναπτυξιακής Εταιρείας ΠΛΟΗΓΟΣ
«Το παράδειγμα της οικοτεχνίας στην Κρήτη»
Σκουρογιάννης Δημήτρης, Expert in Multidisciplinary Design Innovation/ Unique Experience Enhancement
«The Periplus Project: Ένα δημιουργικό πείραμα παράγοντας καινοτομίας στην αγροτική Ελλάδα»
Χαλκιαδάκης Μανώλης, (Msc) Πρόεδρος ενημερωτικού ομίλου Creta, Εκδότης & Διευθυντής «Ρεθεμνιώτικα Νέα», Πρόεδρος Γραφοτεχνική Κρήτης  
«Η αναγέννηση της καλλιέργειας της χαρουπιάς ως ευκαιρία ανανοηματοδότησης της βιώσιμης ανάπτυξης»
18:30 Κλείσιμο του Συνεδρίου
Επίσκεψη στο μηχανολογικό εξοπλισμό του χαρουπόμυλου και στα κιόσκια των παραγωγών
19:30 Behold, Εταιρεία Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών
Θεατρική Παράσταση «Το Μυστικό του Δέντρου»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω