Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 16 δευτ.]

Εγκαινιάστηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2024, η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο. Η Μονάδα εδράζεται στις Μαλάδες Ηρακλείου (Ειρήνης και Φιλίας 108) και λειτουργεί σε καθημερινή βάση από τις 9.00 π.μ. έως και τις 17.00 μ.μ. εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Όλες οι υπηρεσίες της Μονάδας παρέχονται δωρεάν ενώ λειτουργεί ως Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Αποκατάστασης και απευθύνεται σε ολόκληρη την περιφέρεια Κρήτης. Η Επιστημονικά Υπεύθυνη της Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση Ηρακλείου, είναι η Μαρία Μπάστα Διευθύντρια Ψυχιατρικής Ενηλίκων και Παιδοψυχιατρικής Κλινικής ΠαΓΝΗ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης.
          Στόχος της Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης είναι η εξατομικευμένη αντιμετώπιση και διαχείριση συμπτωμάτων του φάσματος της ψύχωσης (Σχιζοφρένεια, Σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, διαταραχές διπολικού φάσματος και κατάθλιψη παρουσία ψυχωσικών στοιχείων) με γνώμονα την βέλτιστη πρόγνωση και έκβαση της νόσου καθώς και την πρόληψη μελλοντικής υποτροπής.
          Η Μονάδα απευθύνεται σε άτομα ηλικίας έως 50 ετών που βιώνουν το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο, καθώς και τις οικογένειές τους. Οι ωφελούμενοι δύνανται να παραπεμφθούν από επαγγελματίες υγείας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, είτε να απευθυνθούν μόνοι τους στη Μονάδα. Στο πλαίσιο των υπηρεσιών παρέχεται ψυχιατρική αξιολόγηση και παρακολούθηση, εφαρμογή φαρμακευτικών παρεμβάσεων, ψυχολογική εκτίμηση και ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, υπηρεσίες ατομικής και οικογενειακής συμβουλευτικής, νευροψυχολογική αξιολόγηση και συνεδρίες νοητικής ενδυνάμωσης καθώς και εκτίμηση των αναγκών τόσο των ωφελουμένων όσο και της οικογένειάς τους από εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα (ψυχίατρος, κλινικός ψυχολόγος, νευροψυχολόγος και κοινωνική λειτουργός).
          Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων, επανένταξης και αποκατάστασης, εργοθεραπεία και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε υπηρεσίες διασυνδετικής ψυχιατρικής.  
          Η εγκαίνια της Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης τελέστηκαν παρουσία του Λευτέρη Αυγενάκη, Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της τέως Υφυπουργού Υγείας, Αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας κυρίας Ζωής Ράπτη, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γεωργίου Κοντάκη, του Αναπληρωτή Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Πιτσούλη καθώς και μεγάλου αριθμού επαγγελματιών υγείας και σημαντικών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
          Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση του νομού Ηρακλείου, με φορέα υλοποίησης την ΑΜΚΕ «Ξένιος Ζευς» και την πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ, αποτελεί μία από τις συνολικά 8 μονάδες που έχουν ιδρυθεί στην ελληνική επικράτεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω