Ροή Ειδήσεων

Νέα τριμερή συμμαχία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσαν νέα κοινή τριμερή συμμαχία, η οποία αλλάζει τις ισορροπίες στον Ινδικό και Ειρηνικό απέναντι στην Κίνα. Εκκίνηση της συμμαχίας η σύμπραξη «AUKUS» για δημιουργία πυρηνικών υποβρυχίων για το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας, από ΗΠΑ και Βρετανία.  Παράλληλα η Αυστραλία θα συνεχίσει την δέσμευση της ως μη πυρηνική χώρα, εκπληρώνοντας τις διεθνείς υποχρεώσεις της, στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομική Ενέργειας.
Επίσης η τριμερής AUKUS θα αναπτύξει σε βάθος την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνολογίας ενισχύοντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες για την ασφάλεια και την άμυνα.
Άμεσες υπήρξαν οι αντιδράσεις από Γαλλία, Κίνα Νέα Ζηλανδία για τις επιπτώσεις της νέας συνεργασίας στον διεθνή καταμερισμό. Πρώτη η Γαλλία μετά την ακύρωση από την Αυστραλία του γιγαντιαίου συμβολαίου για την κατασκευή 12 συμβατικών υποβρυχίων Attack αξίας 90 δισ. Ευρώ καταδικάζει την συνεργασία και κάνει λόγο για πισώπλατο κτύπημα. Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι θα στενός της σύμμαχος της Αυστραλίας ότι η απαγόρευση πυρηνικών πλοίων στα χωρικά της ύδατα ισχύει. Η Κίνα χαρακτήρισε την νέα συμμαχία ενέργεια δημιουργίας μπλοκ αποκλεισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω