Νέες ενεργειακές μετρήσεις ΕΕ

Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πιο περιεκτική τροποποίηση του κανονισμού για τις ενεργειακές στατιστικές που έχει γίνει ποτέ. Στόχος είναι να υποστηριχθεί ακόμη περισσότερο η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Αυτή η τροπολογία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο, θα παρέχει στατιστικά στοιχεία για την παρακολούθηση μιας σειράς πρωτοβουλιών πολιτικής για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της ευρωπαϊκής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της Ενεργειακής Ένωσης και του πακέτου Fit for 55, καθώς και της Στρατηγικής για το Υδρογόνο και της Πρωτοβουλίας για τις Μπαταρίες.
          Μετά την επίσημη έγκριση του Κανονισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα στις 31 Ιανουαρίου. Ο κανονισμός θα εφαρμοστεί από την έναρξη ισχύος, 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του.
          Το πρώτο έτος αναφοράς για αυτά τα δεδομένα είναι το 2022. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ αρχίζουν ήδη να συλλέγουν τα δεδομένα σύμφωνα με αυτήν.


            Ανάλυση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας (που υποστηρίζει την Οδηγία Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΕ) 2018/2002) σε:
• Τον τομέα των υπηρεσιών, παρέχοντας λεπτομέρειες για την κατανάλωση ενέργειας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, η διαμονή, οι υπηρεσίες τροφίμων, οι νοσοκομειακές δραστηριότητες και πολλοί άλλοι.
• Για μεταφορικές δραστηριότητες στο σιδηρόδρομο (προσδιορισμός μετρό και τραμ, σιδηροδρομικές μεταφορές υψηλής ταχύτητας και συμβατικές, εμπορευματικές και επιβατικές μεταφορές) και στις οδικές (βαρέα οχήματα, συλλογικές μεταφορές και αυτοκίνητα και φορτηγά).
• Η κατανάλωση ενέργειας στα κέντρα δεδομένων, η οποία αυξάνεται κατακόρυφα και είναι απαραίτητη για παρακολούθηση, προκειμένου να κατανοηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ψηφιακής οικονομίας. Τα κέντρα δεδομένων αποτελούν ένα από τα βασικά στοιχεία της ψηφιακής στρατηγικής της Ευρώπης, καθώς παρέχουν τη βασική υποδομή που απαιτείται για την υποστήριξη της ψηφιακής μετάβασης.
• Ειδική κατανάλωση τελικής ενέργειας στη γεωργία και τη δασοκομία, απαραίτητη για την περαιτέρω υποστήριξη της παρακολούθησης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.
• Ειδικά δεδομένα για τις απώλειες του δικτύου κατά τη μεταφορά και διανομή φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, ένα πρώτο βήμα για τη βελτίωση της απόδοσης του δικτύου, σύμφωνα με την Οδηγία Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΕ) 2018/2002.
          Τα ετήσια στοιχεία θα είναι διαθέσιμα ένα μήνα νωρίτερα (τον Οκτώβριο του επόμενου έτους, αντί για τον Νοέμβριο), υποστηρίζοντας περαιτέρω τη διαδικασία υποβολής εκθέσεων για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης.
Τα εκτιμώμενα ενεργειακά ισοζύγια θα δημοσιευτούν 6 μήνες μετά το τέλος του έτους με βάση επίσημα στοιχεία από τα κράτη μέλη, για να υποστηρίξουν την ανάλυση των πρώτων τάσεων της αγοράς ενέργειας της ΕΕ.
          Μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη για να διασφαλιστεί ότι οι ανάγκες δεδομένων που προκύπτουν από το πακέτο Fit for 55 και άλλες πρωτοβουλίες πολιτικής στον τομέα της ενέργειας ενσωματώθηκαν γρήγορα, η πρόταση εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος με τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών υπέρ (που αντιπροσωπεύουν το 95,52% του πληθυσμού της ΕΕ). Σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που ακολουθήθηκε για την τροπολογία αυτή, υποβλήθηκε για 3μηνο έλεγχο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και οι δύο συννομοθέτες ενέκριναν χωρίς σχόλια, ανοίγοντας το δρόμο για τη σημερινή έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με αυτήν την τροπολογία, η Eurostat θα δημοσιεύει νέα και πιο λεπτομερή δεδομένα υψηλής ποιότητας για: 
          Νέοι μεταφορείς ενέργειας, όπως το υδρογόνο, που θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο σε τομείς που είναι δύσκολο να απελευθερωθούν από τον άνθρακα (όπως οι θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές). Αυτά τα νέα στατιστικά στοιχεία θα διαφοροποιήσουν το πράσινο υδρογόνο (που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) από το υδρογόνο που παράγεται από πετρέλαιο ή αέριο και θα περιλαμβάνουν δεδομένα για την παρακολούθηση του τρόπου χρήσης του υδρογόνου στην οικονομία μας. Αυτές οι πληροφορίες θα καταστούν ουσιαστικές για την παρακολούθηση των εξελίξεων που σχετίζονται με τη στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο.
          Αποκεντρωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για την παρακολούθηση μικρών παραγωγών όπως νοικοκυριά, επιχειρήσεις που εγκαθιστούν τα δικά τους ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ στις στέγες τους ή γεωργικές/δασικές εταιρείες που παράγουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια από βιομάζα ή βιοαέριο. Η αποκεντρωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται ολοένα και πιο σημαντική, καθώς η Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΕ) 2018/2001 ενθαρρύνει τους μικρούς καταναλωτές να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην αγορά ενέργειας καθιστώντας οι ίδιοι παραγωγοί. Επιπλέον, η Διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και η Κλιματική Αλλαγή (ΕΕ) 2018/1999) περιλαμβάνει υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που παράγεται σε κτίρια.
          Μπαταρίες μεγάλης κλίμακας, οι οποίες θα καταστούν απαραίτητες για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και τη σταθεροποίηση των μελλοντικών έξυπνων δικτύων με υψηλή διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (καθώς η παραγωγή αιολικής ή ηλιακής ενέργειας είναι μεταβλητή και η παραγωγή της δεν μπορεί να προσαρμοστεί για να καλύψει τη ζήτηση). Αυτά τα δεδομένα θα υποστηρίξουν την πρωτοβουλία της ΕΕ για τις μπαταρίες.
          Πρόσθετα ανανεώσιμα καύσιμα – για παράδειγμα, λεπτομερή χαρακτηριστικά των αντλιών θερμότητας και στενότερη παρακολούθηση της παραγωγής ηλιακών φωτοβολταϊκών (ΦΒ), αναγνώριση φωτοβολταϊκών συστημάτων ταράτσας, ταξινόμηση της παραγωγής σύμφωνα με το μέγεθος των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων και συλλογή δεδομένων για φωτοβολταϊκά συστήματα εκτός δικτύου – για περαιτέρω βοήθεια στην παρακολούθηση ορισμένων από τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΕ) 2018/2001 και στην Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (ΕΕ) 2018/844. Τα Σχέδια Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης χορηγούν σημαντική χρηματοδότηση για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα κτίρια.
          Πρόσφατα εγκατεστημένες και παροπλισμένες ηλεκτρικές δυνατότητες για την παρακολούθηση του μετασχηματισμού του τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, καθώς οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής υψηλής έντασης άνθρακα (π.χ. άνθρακας) κλείνουν και αντικαθίστανται από σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (όπως ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα ή αιολικά). Αυτός ο μετασχηματισμός είναι το κλειδί για την επίτευξη των δεσμεύσεων του πακέτου Fit for 55.
          Η μη ενεργειακή χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αντικατάσταση των υλικών έντασης άνθρακα με νέα και βιώσιμα προϊόντα με βάση τα βιο, όπως βιοχημικά, βιολιπαντικά για την αυτοκινητοβιομηχανία ή βιοάσφαλτο για τους δρόμους μας. Το βιολιπαντικό αποτελείται από τουλάχιστον 25% περιεκτικότητα σε άνθρακα βιολογικής βάσης και χρησιμοποιείται ως υδραυλικό υγρό και λάδι μετάδοσης τρακτέρ, βιομηχανικό και θαλάσσιο λιπαντικό, για αλυσίδες ποδηλάτων κ.λπ. Στη βιοάσφαλτο, το απολιθωμένο συστατικό του άσφαλτος, η άσφαλτος αντικαθίσταται από λιγνίνη, σημαντικό συστατικό των φυτών και των δέντρων. Ως αποτέλεσμα, η κατασκευή δρόμων γίνεται πιο πράσινη, ο βιογενής άνθρακας μπορεί να αποθηκευτεί στους δρόμους για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπάρχει λιγότερη εξάρτηση από το πετρέλαιο. Ο δρόμος δοκιμής βιο-ασφάλτου στην Ολλανδία που κατασκευάστηκε το 2020 ανταποκρίνεται στις προσδοκίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω