Νέος διευθυντής Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών

Νέος διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ) εκλέχτηκε ο καθηγητής Σάββας Χριστοφορίδης.
Η εκλογή πραγματοποιήθηκε την 18η Ιουλίου 2022 από επταμελή Ειδική Επιτροπή Κρίσης για την αξιολόγηση των υποψηφίων που ορίσθηκε με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με Πρόεδρο τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου του Harvard κον Ευθύμιο Καξίρα.
          ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Σάββας Χριστοφορίδης αποφοίτησε το 1990 από το Τμήμα Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με βαθμό «Άριστα» και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1996 στη Βιολογική Χημεία του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, με βαθμό «Άριστα». Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα (1997-2000) στον τομέα της Μοριακής-Κυτταρικής Βιολογίας, στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒL) στη Χαϊδελβέργη/Γερμανία, ως υπότροφος του προγράμματος Marie Curie. Το 2000 πήρε υποτροφία επιστροφής στην Ελλάδα ως ανεξάρτητος ερευνητής (Marie Curie Return Fellowship). Το 2001 διορίστηκε Λέκτορας στο εργαστήριο Βιολογικής Χημείας του Τμήματος Ιατρικής του Παν/μίου Ιωαννίνων, όπου εξελίχτηκε στις βαθμίδες του Επίκουρου Καθηγητή (2005), του μόνιμου Επίκουρου Καθηγητή (2011), του Αναπληρωτή Καθηγητή (2014) και του Καθηγητή (2018) θέση την οποία κατέχει έως σήμερα. Από το 2001 είναι συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Βιοϊατρικών Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας/ΙΤΕ στα Ιωάννινα, του οποίου αποτελεί διευθύνων (από το 2019 έως σήμερα) και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου (2016-2020). Το 2002 του απονεμήθηκε το βραβείο EMBO Young Investigator. Έχει συμμετάσχει σε 27 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, σε 13 από τα οποία ήταν επιστημονικός υπεύθυνος (όπως σε ευρωπαϊκά προγράμματα FP6, EMBO, Αριστεία ΙΙ, Αριστεία-ΙΚΥ, ΕΔΒΜ34 κ.α.). Το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε περιοδικά υψηλής εμβέλειας, όπως Nature, Nature Cell Biology, Cell, Journal of Cell Biology, PLoS Biology, EMBO Journal, J Cell Science και έχει λάβει πάνω από 4.000 ετεροαναφορές (Scopus). Το κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον της ομάδας είναι η μελέτη των αλληλεπιδράσεων μεταξύ ενδοκυττάρωσης, μεταγωγής σήματος και εξωκυττάρωσης στα ενδοθηλιακά κύτταρα και ο ρόλος που διαδραματίζουν στη φυσιολογία των αιμοφόρων αγγείων. Μια νέα κατεύθυνση της ομάδας αποτελεί η διερεύνηση του ρόλου της ενδοκυττάρωσης των υποδοχέων αυξητικών παραγόντων στη διαφοροποίηση των ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων προς προγονικά ενδοθηλιακά και πλήρως διαφοροποιημένα ενδοθηλιακά κύτταρα.

2η Ημερίδα «ΚΡΗΤΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΝ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω