Νέος Πρόεδρος Παγκόσμιας τράπεζας

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 30 δευτ.]

Νέος Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας εκλέχτηκε ο Ajay Banga, για πενταετή θητεία που αρχίζει στις 2 Ιουνίου 2023. Ο Πρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι επίσης Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Εκτελεστικών Διευθυντών της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (IBRD). Ο Πρόεδρος είναι επίσης ex officio πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Ανάπτυξης (IDA), του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (IFC), του Πολυμερούς Οργανισμού Εγγύησης Επενδύσεων (MIGA) και του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών (ICSID).
          Ο Ajay Banga πρόσφατα υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος της General Atlantic. Προηγουμένως, ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mastercard, ενός παγκόσμιου οργανισμού με σχεδόν 24.000 υπαλλήλους. Υπό την ηγεσία του, η MasterCard ξεκίνησε το Center for Inclusive Growth, το οποίο προωθεί τη δίκαιη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την οικονομική ένταξη σε όλο τον κόσμο. Διετέλεσε Επίτιμος Πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, υπηρετώντας ως Πρόεδρος από το 2020-2022. Έγινε σύμβουλος του ταμείου της General Atlantic για το κλίμα, BeyondNetZero, κατά την ίδρυσή του το 2021. Ο Banga υπηρέτησε ως συμπρόεδρος της Εταιρικής Σχέσης για την Κεντρική Αμερική, ενός συνασπισμού ιδιωτικών οργανισμών που εργάζεται για την προώθηση οικονομικών ευκαιριών σε υποεξυπηρετούμενους πληθυσμούς στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα. Προηγουμένως ήταν στα διοικητικά συμβούλια του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, της Kraft Foods και της Dow Inc.
          Ο Ajay Banga είναι συνιδρυτής του The Cyber Readiness Institute και ήταν αντιπρόεδρος του Economic Club της Νέας Υόρκης. Του απονεμήθηκε το Μετάλλιο της Ένωσης Εξωτερικής Πολιτικής το 2012, το Βραβείο Padma Shri από τον Πρόεδρο της Ινδίας το 2016, το Μετάλλιο Τιμής του Ellis Island και το Βραβείο Παγκόσμιας Ηγεσίας του Επιχειρηματικού Συμβουλίου για τη Διεθνή Κατανόηση το 2019 και το Αστέρι Διακεκριμένων Φίλων της Δημόσιας Υπηρεσίας της Σιγκαπούρης το 2021.
          Οι εκτελεστικοί διευθυντές ακολούθησαν τη διαδικασία επιλογής που συμφωνήθηκε από τους μετόχους το 2011. Η διαδικασία περιελάμβανε έναν ανοικτό, αξιοκρατικό και διαφανή διορισμό, όπου οποιοσδήποτε υπήκοος των μελών της Τράπεζας θα μπορούσε να προταθεί από οποιονδήποτε εκτελεστικό διευθυντή ή διοικητή μέσω εκτελεστικού διευθυντή. Ακολούθησε ενδελεχής δέουσα επιμέλεια και μια περιεκτική συνέντευξη του κ. Banga από τους εκτελεστικούς διευθυντές.
          Το Διοικητικό Συμβούλιο προσβλέπει στη συνεργασία με τον κ. Banga για τη διαδικασία εξέλιξης του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως συζητήθηκε στις εαρινές συνεδριάσεις του Απριλίου 2023, και για όλες τις φιλοδοξίες και τις προσπάθειες του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των δυσκολότερων αναπτυξιακών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω