Ροή Ειδήσεων

Νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον

Την επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων εκπροσώπησαν ο κ. Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα, κ. Γιώργο Ζυμβραγάκη, στο Επετειακό Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Η συμβολή της νησιωτικής οικονομίας τα τελευταία 200 χρόνια/1821-2021», του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών – ΕΟΑΕΝ.
Ο κ. Αντώνης Ροκάκης, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, στη θεματική ενότητα: «Προς μια ολοκληρωμένη και διαφοροποιημένη αναπτυξιακή πολιτική στο θαλάσσιο και νησιωτικό χώρο» τόνισε:
«Για μια ακόμη φορά στην παγκόσμια ιστορία, και ο πρωταγωνιστής των Κρητικών Επαναστάσεων, Δασκαλογιάννης, επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι η Ελευθερία κάθε λαού δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη με την Οικονομική του ανάπτυξη και κατ’ επέκταση το Μορφωτικό του υπόβαθρο. Η οικογένεια του εμβληματικού ηγέτη της Κρήτης με τα τέσσερα μεγάλα τρικάρτατα καράβια της αναπτυσσόταν με εξωστρέφεια στα λιμάνια της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας. Με τη μόρφωση που απέκτησε και τις ξένες γλώσσες που έμαθε επονομάζονταν τιμής ένεκεν από τους συμπατριώτες του «Δάσκαλος». Ένα από τα λιμάνια που συχνά προσέγγιζε «ο φλογερός πατριώτης της Κρήτης» ήταν η Τεργέστη, με αποτέλεσμα να ήταν από τους πρώτους που ήρθαν σε επαφή με τους αδελφούς Ορλώφ από τη Ρωσική αυλή για την οργάνωση του πρόδρομου, αλλά προδομένου απελευθερωτικού του εγχειρήματος. Έτσι λοιπόν, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η ριζωμένη παράδοση από τη Μινωϊκή κιόλας αρχαιότητα ότι η πρόοδος της κοινωνίας της Κρήτης, όπως και όλων των νησιών μας, είναι συνυφασμένη με τη «Γαλάζια οικονομία», η οποία περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που επιτελούνται στο θαλάσσιο και το ωκεάνιο περιβάλλον και οικοσύστημα.
Στο νέο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά την ισοπεδωτική κρίση της πανδημίας, απαιτείται η προώθηση ενός νέου ολοκληρωμένου εθνικού και περιφερειακού στρατηγικού σχεδίου αειφόρου ανάπτυξης στη βάση της κυκλικής οικονομίας. Με δημιουργικούς άξονες την Καινοτομία και την Εκπαίδευση, επιβάλλεται ένας ευρύς και δομημένος διάλογος ανάμεσα στην Πολιτεία, τους Παραγωγικούς και Κοινωνικούς Φορείς, τους Εξαγωγικούς Συνδέσμους, τα Επιμελητήρια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη βάση των νέων ανατρεπτικών δεδομένων στην παγκόσμια Οικονομία, το Περιβάλλον, το Εμπόριο και τη Διατροφή. Σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ δημιουργούν περαιτέρω αισιοδοξία για το βιώσιμο Μέλλον της χώρας και των νησιών μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω