ΟΗΕ: Αλβανία ηγέτιδα ευρωπαϊκής τουριστικής ανάκαμψης

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 29 δευτ.]

Τα μέλη του ΟΗΕ για τον τουρισμό εθνικές τουριστικές αρχές της Ευρώπης συναντήθηκαν για να προωθήσουν κοινές λύσεις στις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουρισμός καθώς και στις ευκαιρίες που προσφέρει η επιστροφή του κλάδου μετά την πανδημία, στα Τίρανα την Δευτέρα 8 Απριλίου 2024.
          Σύμφωνα με τον ΟΗΕ για τον τουρισμό, η Ευρώπη ως περιοχή ηγείται της παγκόσμιας τουριστικής ανάκαμψης και η Αλβανία ηγείται της τουριστικής ανάκαμψης στην Ευρώπη.
          Ειδικότερα ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού του ΟΗΕ Ζουράμπ Πολολικασβίλι, επαίνεσε την ηγετική θέση της Αλβανίας στην ανάκαμψη του τουρισμού μετά την πανδημία – η χώρα ήταν ένας από τους προορισμούς με τις καλύτερες επιδόσεις το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 53% σε σχέση με τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις που καταγράφηκαν το 2019.
          Ο Γενικός Γραμματέας και ο Πρωθυπουργός συζήτησαν επίσης τη σημασία της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και τις ευκαιρίες για περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού τομέα στην Αλβανία. Αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με βασικές στρατηγικές για την προώθηση υπεύθυνων τουριστικών πρακτικών, την αξιοποίηση της ψηφιακής καινοτομίας και την περαιτέρω συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη μέσω της τουριστικής εκπαίδευσης. Υπογράμμισαν την αξία της προώθησης μιας ανθεκτικής και χωρίς αποκλεισμούς τουριστικής βιομηχανίας που ωφελεί τις τοπικές κοινότητες και διαφυλάσσει την πολιτιστική κληρονομιά.
          Η 70η συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΗΕ για την Ευρώπη συγκέντρωσε 40 εκπροσώπους υψηλού επιπέδου στην αλβανική πρωτεύουσα. Με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των Μελών του ΟΗΕ για τον Τουρισμό στην περιοχή, η συνάντηση λειτούργησε ως πλατφόρμα διαλόγου και συνεργασίας, παρέχοντας ένα έδαφος για ανταλλαγή γνώσεων, ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και αντιμετώπιση των προκλήσεων και των ευκαιριών που αντιμετωπίζει ο τουριστικός τομέας.
          Αντιπροσωπείες υψηλού επιπέδου που εκπροσωπούν 40 μέλη ενημερώθηκαν για το έργο και τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν από τον Τουρισμό των Ηνωμένων Εθνών από τη συνεδρίαση της Επιτροπής στη Βουλγαρία τον Ιούνιο του 2023, καθώς και για τους στρατηγικούς στόχους και τις προτεραιότητες, με έμφαση στα εξής:  
• Πολιτικές προοπτικές και κατάσταση στην Ευρώπη  
• Το rebranding του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού 
• Τελευταία στοιχεία για αφίξεις και εισπράξεις τουρισμού 
• Εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες
          Ένα από τα κύρια σημεία αυτής της συνάντησης ήταν η έγκριση του νομικού πλαισίου της Ατζέντας για την Ευρώπη. Τα μέλη ενέκριναν τον Κανονισμό της Ομάδας Εργασίας, τα Κριτήρια Επιλογής και τους Βασικούς Δείκτες Απόδοσης για την αξιολόγηση των έργων που υποστηρίζονται μέσω της Ατζέντας για την Ευρώπη και συμφώνησαν στις προτεραιότητες για την εκπόνηση του προγράμματος εργασίας της Ατζέντας για την Ευρώπη για το 2024. Η Ατζέντα για την Ευρώπη είναι η εκδήλωση των προτεραιοτήτων των μελών στην περιοχή της Ευρώπης, ο κορυφαίος προορισμός στον κόσμο και πρωτοπόρος στην τουριστική καινοτομία. Στοχεύει να εξασφαλίσει μια περιφερειακή εστίαση που θα ωφελήσει και θα καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες των μελών σε περιφερειακό και υπο-περιφερειακό επίπεδο.  
          Η όλη διαδικασία είναι το αποτέλεσμα μιας διαβούλευσης μεταξύ των μελών στην περιοχή, που ξεκίνησε κατά την 66η συνεδρίαση της Επιτροπής για την Ευρώπη το 2021, για να προωθηθεί η προσαρμοστικότητα του ευρωπαϊκού τουριστικού οικοσυστήματος στις νέες τάσεις και πραγματικότητα που προέκυψαν μετά την πανδημία.
          Η δεύτερη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 70ης συνεδρίασης της Επιτροπής για την Ευρώπη, με πρωτοβουλία της χώρας υποδοχής, Αλβανίας, και του ΟΗΕ για τον Τουρισμό. Σκοπός της συνάντησης ήταν να προωθήσει μια εις βάθος συζήτηση για τις συγκεκριμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουριστικός τομέας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Εκπρόσωποι από την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Σλοβενία ​​μοιράστηκαν τις ιδέες, τις ιδέες και τις απόψεις τους, με ιδιαίτερη έμφαση στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις και τις περιφερειακές επενδύσεις.
          Τέλος, την Τρίτη 9 Απριλίου 2024, θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό παράπλευρο συνέδριο με θέμα «Τουριστικές επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη». Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, θα παρουσιαστεί μια κατευθυντήρια γραμμή «Tourism Doing Business: Investing in Albania», που αναπτύχθηκε από τον UN Tourism. Οι ομιλητές, οι ειδικοί και άλλοι συμμετέχοντες της εκδήλωσης θα συζητήσουν τις παγκόσμιες τουριστικές επενδύσεις και τις ευκαιρίες, θα εντοπίσουν δρόμους για την επιτάχυνση των τουριστικών επενδύσεων για θετική αλλαγή και προς όφελος όλων και θα μοιραστούν ιστορίες επιτυχίας και μελλοντικές προοπτικές τουριστικών επενδύσεων στην Αλβανία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω