Ροή Ειδήσεων

Οικονομία – Εμπόριο Ελλάδας-Βραζιλίας

HurryTimer: Invalid campaign ID.

Η οικονομία της Βραζιλίας, χαρακτηρίζεται, τα τελευταία έτη, από μεγέθυνση του τομέα των υπηρεσιών (τουρισμός, εμπόριο, ναυτιλία κλπ), οι οποίες συμμετέχουν με περίπου 83% στο ΑΕΠ της χώρας. Ο δευτερογενής τομέας (κατασκευές, αυτοκινητοβιομηχανία, βιομηχανία εξόρυξης πρώτων υλών κλπ) αποτελεί το 20,5% του ΑΕΠ και ο πρωτογενής τομέας (Γεωργία – Κτηνοτροφία – Αλιεία) το 6,5%. Ο πρωτογενής τομέας επηρεάζεται αρνητικά από την κλιματική αλλαγή με τις παρατεταμένες ξηρασίες. Η κτηνοτροφία επίσης, αντιμετωπίζει χαμηλή απόδοση όσον αφορά την παραγωγή βόειου κρέατος και γάλακτος καθώς και ορισμένων γεωργικών καλλιεργειών (καλαμπόκι, σόγια).
          Τα παραπάνω αναφέρονται στην Έκθεση Διμερών Οικονομικών και Εμπορικών Σχέσεων Ελλάδας-Βραζιλίας  του Γραφείου Ο.Ε.Υ. της Ελληνικής Πρεσβείας στην Βραζιλία.
          Ακόμη στην έκθεση επισημαίνεται ότι στον πρωτογενή τομέα ο καφές, το ζαχαροκάλαμο, ο χυμός πορτοκαλιών, η σόγια, τα τροπικά φρούτα αποτελούν τις κύριες καλλιέργειες. Στην κτηνοτροφία ο δυναμικότερος κλάδος είναι η εκτροφή βοοειδών. Η Βραζιλία είναι ένας από τους κύριους εξαγωγείς σόγιας, κοτόπουλου και χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο. Επίσης αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στην παραγωγή ζάχαρης και παραγώγων ζαχαροκάλαμου, κυτταρίνης και τροπικών φρούτων ενώ καταλαμβάνει τη 3 η θέση στον κόσμο στην παραγωγού βόειου κρέατος.
          Η βιομηχανία στο σύνολό της αντιπροσωπεύει μόνο το 20,5% του ΑΕΠ της Βραζιλίας, αλλά συμβάλλει στο 70,1% των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, το 69,2% των επιχειρηματικών επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη και το 33% των ομοσπονδιακών φόρων. Η βιομηχανία, επίσης, συμβάλλει στο 20,4% της επίσημης απασχόλησης.
          Οι νότιο-ανατολικές πολιτείες αποτελούν κυρίως, τον βιομηχανικό πυρήνα στη χώρα, λόγω της Μητροπολιτικής Περιφέρειας του Σάο Πάολο που φιλοξενεί τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες και χαλυβουργίες καθώς και αρκετές βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας και τροφίμων. Στις βόρειο-ανατολικές πολιτείες, ο τομέας του πετρελαίου ξεχωρίζει ενώ, στον Βορρά, η Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών του Μανάους είναι σημαντική για τις οικονομικές δραστηριότητες του δευτερογενούς τομέα στη Βραζιλία.
          Ο τριτογενής τομέα (μεταφορές, τουρισμός, τηλεπικοινωνίες, δημόσιες υπηρεσίες, εμπόριο, εστίαση κλπ) αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί άνω του 75% του εργατικού δυναμικού. Ο τομέας αυτός έχει περιφερειακή συγκέντρωση, στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας (Σάο Πάολο, Ρίο ντε Τζανέιρο, Μπραζίλια κ.α). Ο τουρισμός αποτελεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα στις βόρειο –ανατολικές και νότιο ανατολικές πολιτείες της χώρας. Τέλος, το εμπόριο και η προσφερόμενες υπηρεσίες κυριαρχούν στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα των νότιων Πολιτειών (Σαο Πάολο, Ρίο ντε Τζανέιρο, Florianopolis, Curitiba).
            Ολόκληρη Έκθεση Διμερών Οικονομικών και Εμπορικών Σχέσεων Ελλάδας-Βραζιλίας:

2η Ημερίδα «ΚΡΗΤΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΝ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω