Ολλανδική αγορά ελαιολάδου

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 16 δευτ.]

Η ευρωπαϊκή κατανάλωση ελαιολάδου το 2020 – 2021 εκτιμάται σε περίπου 1,5 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης. Όσον αφορά τις λιανικές πωλήσεις, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν η Ιταλία και η Ισπανία, ακολουθούμενες από την Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
            Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, της Ελληνικής Πρεσβείας στην Χάγη, η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση (στοιχεία 2020 – 2021) είναι πλέον υψηλότερη στην Ισπανία (11,4 κιλά), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (10,3 κιλά) και την Ιταλία (7,1). Ορισμένες πηγές πάντως εκτιμούν την ελληνική κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιόλαδου έως και στα 20 λίτρα (περίπου 18 κιλά).
            Η Ολλανδία κατέχει την 12η θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιόλαδου, η οποία στη χώρα ανέρχεται στα 1,2 κιλά. Η χαμηλή κατανάλωση ελαιόλαδου βασίζεται στην διατροφική κουλτούρα της χώρας καθώς αντ΄ αυτού, οι Ολλανδοί καταναλώνουν λίπη όπως βούτυρο, μαργαρίνη και ηλιέλαιο.
             Ωστόσο, συμφώνα με τα στοιχεία του Κέντρου Προώθησης Εισαγωγών από Αναπτυσσόμενες Χώρες (CBI), οι Ολλανδοί καταναλωτές παρουσιάζουν κατά τα τελευταία έτη αλλαγή στην καταναλωτική τους συμπεριφορά. Συγκριμένα, το CBI εκτιμά ότι η κατανάλωση λιπών μειώνεται με ετήσιο ποσοστό 9% και η κατανάλωση ελαιολάδου αυξάνεται κατά 10%, με τη Ελλάδα ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εισαγωγική αγορά παρθένου ελαιολάδου για την Ολλανδία (με ολλανδικές εισαγωγές ύψους 6,17εκατ. δολαρίων).
            Συμφώνα με την ολλανδική στατιστική υπηρεσία (CBI), περίπου το 60% του ελαιολάδου πωλείται με ιδιωτική ετικέτα. Οι αλυσίδες λιανικής που πωλούν ελαιόλαδο με δικές τους ιδιωτικές ετικέτες στην Ολλανδία είναι οι Albert Heijn (AH), Aldi (LaVilla), Jumbo (Jumbo) και Lidl (Primadonna). Το CBI επίσης τονίζει ότι στις πωλήσεις ανεξάρτητων εμπορικών σημάτων ελαιολάδου στην Ολλανδία κυριαρχούν ιταλικά “brand names” όπως Bertolli, Monini και Carapelli.
Το ελληνικό ελαιόλαδο προσφέρεται επίσης σε καταστήματα delicatessen και σε εξειδικευμένα καταστήματα.
            Τέλος, το ελληνικό ελαιόλαδο διατίθεται ευρέως και σε μεγαλύτερη ποικιλία στα ελληνικά καταστήματα τροφίμων στην Ολλανδία. Τα ελληνικά καταστήματα προσφέρουν διάφορες επωνυμίες ελαιολάδου (βιολογικού και μη βιολογικού) σε διαφορετικά επίπεδα τιμών. Οι περισσότερες επωνυμίες ελαιολάδου στα ελληνικά καταστήματα πωλούνται σε συσκευασίες του μισού λίτρου.

Αναλυτικά η αγορά του ελαιολάδου και των ελαιών στην Ολλανδία:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω