Ο Μανώλη Στεφανουδάκη στα Σφακιά

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά]

Ο Χρυσός Παραολυμπιονίκης του Ρίο και παγκόσμιος πρωταθλητής στίβου, ακόντιου και σφαιροβολίας, Μανώλης Στεφανουδάκης επισκέφτηκε την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024 το Δημοτικό Σχολείο του Βουβά Σφακίων, στο οποίο είχαν μαζευτεί οι μαθητές όλων των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Σφακίων.
          Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον Κρητικό Παραολυμπιονίκη, ο οποίος τους μίλησε για τον αθλητισμό και τη ψυχική δύναμη που χρειάζεται κάθε αθλητής για να πετύχει τους στόχους του και μοιράστηκε μαζί τους τις εμπειρίες του.
          Ο κ. Στεφανουδάκης έδωσε ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές θα πρέπει να αντιμετωπίζουν και να φέρονται σ’ ένα συμμαθητή τους, ο οποίος διαθέτει κάποια ιδιαιτερότητα, όπως αναπηρία ή αυτισμό, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί «δεν έχουν πονηριά μέσα τους, ούτε κακία. Το μόνο που θέλουν να δώσουν είναι αγάπη και στοργή». Παρότρυνε τους δασκάλους να μιλήσουν γι’ αυτά το θέματα στους μαθητές τους και να τους διδάξουν τον σωστό τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις.
          Αναφέρθηκε επίσης στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Τα Δημοτικά Σχολεία Πρωταθλητές στην Ανακύκλωση», στα πλαίσια του οποίου τα παιδιά ανακυκλώνουν καπάκια, με τα οποία φτιάχνονται σωλήνες και διάφορα άλλα υλικά. Το πρόγραμμα έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών στο μείζον θέμα της ανακύκλωσης.
          Στο τέλος της εκδήλωσης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απορίες τους. Κάποιες από τις πιο αξιοσημείωτες ήταν οι εξής:
          Μαθητής: «Ποιο είναι το μετάλλιο ή η διάκριση που έχετε ξεχωρίσει;»
          Στεφανουδάκης: «Το πιο ξεχωριστό μετάλλιο για εμένα ήταν της Βραζιλίας, διότι κατάφερα στη μεγαλύτερη Παραολυμπιάδα να ανέβω στο υψηλότερο βάθρο, να ακουστεί ο Εθνικός μας Ύμνος και να λάβω τον ανώτερο τίτλο, αυτό του Χρυσού Παραολυμπιονίκη».  
          Μαθητής: «Υπήρξε κάποια στιγμή που θέλατε να παραιτηθείτε;»
          Στεφανουδάκης: «Υπάρχουν στιγμές που σκέφτεσαι ότι δεν μπορείς άλλο, ότι δεν αντέχεις ή όταν έχει φτάσει σ’ ένα επίπεδο, όπως έχω φτάσει εγώ, βλέπεις κάποια πράγματα που δεν σου αρέσουν. Αυτό είναι που σε στεναχωρεί περισσότερο. Αλλά μετά βρίσκεις πάλι τη δύναμη, ξαναγεννιέται η σπίθα που είχες μέσα σου. Αυτό που κάνεις το αγαπάς και για το λόγο αυτό κανένα εμπόδιο δεν είναι τόσο δυνατό, ώστε να σε κάνει να σταματήσεις».   
          Μαθητής: «Θεωρείται ότι αξίζει να ασχοληθεί κανείς με τον πρωταθλητισμό;»  
          Στεφανουδάκης: «Φυσικά και αξίζει. Αν ασχοληθείτε επαγγελματικά με τον αθλητισμό, θα αντιμετωπίσετε πολλά προβλήματα. Αλλά αν αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις, θα καταφέρεις να τα προσπεράσεις. Θα ήθελα όμως να συμβουλεύσω τα παιδία που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωταθλητισμό, να μην σκεφτούν ποτέ να πάρουν κάποιο σκεύασμα για να τους δώσει δύναμη. Αυτό είναι το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε στον οργανισμό σας. Και η διάκριση που θα λάβετε, αν πάρετε κάποιο τέτοιο σκεύασμα, δεν θα ανήκε σ’ εσάς, αλλά σ’ αυτό».  
          Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, η κα. Βασιλική Σταθοπούλου, Προϊσταμένη του Δημοτικού Σχολείου Ανώπολης ευχαρίστησε τον κ. Μανώλη Στεφανουδάκη για το ταξίδι τους έως τα Σφακιά και την κα. Αικατερίνη Φωτοπούλου, Δασκάλα Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο Βουβά, η οποία κάλεσε τον Χρυσό Παραολυμπιονίκη.   
          Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Σφακίων Ιωάννης Ζερβός, οι Αντιδήμαρχοι, Βαρδής Γυπαράκης, Ιωάννης Μπολιώτης και Ιωάννης Μπραουδάκης. Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Βαρδής Γυπαράκης απένειμε τιμητική πλακέτα προς τον κ. Στεφανουδάκη, ευχαριστώντας τον για την τεράστια προσφορά του στον Αθλητισμό της χώρας μας. Ακολούθησε φιλοξενία από τον Δήμο Σφακίων στη ταβέρνα «ΒΙΓΛΕΣ», στον Καψοδάσο Σφακίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω