Ροή Ειδήσεων

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα: η προοπτική του επόπτη

Ομιλία του Pentti Hakkarainen, μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – ΕΚΤ, στο Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής Ακεραιότητας και Βιωσιμότητας

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι απαραίτητος για τις τράπεζες. Η αλλαγή των απαιτήσεων των πελατών σε συνδυασμό με την πίεση για μείωση του κόστους και αύξηση της αποτελεσματικότητας δεν αφήνουν τις τράπεζες χωρίς άλλη επιλογή παρά να χρησιμοποιούν σύγχρονη τεχνολογία.
Στις σημερινές μου παρατηρήσεις, θα εξηγήσω ποιες θεωρώ ότι είναι οι πιο σχετικές τεχνολογικές αλλαγές στον τραπεζικό τομέα και τα πλεονεκτήματα για τις τράπεζες και τους πελάτες τους.
Αλλά αυτές οι αλλαγές θα φέρουν και νέους κινδύνους. Οι τράπεζες χρειάζονται βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα για να είναι έτοιμες για αυτό. Έτσι, σήμερα θα ήθελα επίσης να περιγράψω τους κινδύνους που βλέπω από την εποπτική σκοπιά και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι επόπτες στον μετριασμό αυτών των κινδύνων.
Γενικά, είμαι αισιόδοξος για αυτές τις τεχνολογικές αλλαγές. Συγκεκριμένα, βλέπω οφέλη για τους πελάτες και την προοπτική ενός πιο ανταγωνιστικού τραπεζικού τομέα, ο οποίος θα πρέπει να ενθαρρύνει τις τράπεζες να επιδιώξουν χρήσιμες μορφές καινοτομίας.

            Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η οικονομία της πλατφόρμας
Η πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) είχε σημαντικό αντίκτυπο στον ψηφιακό μετασχηματισμό, δημιουργώντας άμεση ανάγκη για τις τράπεζες να επικοινωνούν με τους πελάτες τους μέσω ψηφιακών καναλιών, όπως πλατφόρμες και εφαρμογές, ενώ η κοινωνική απόσταση ήταν ο κανόνας. Ο αριθμός των ψηφιακών χρηστών έχει αυξηθεί κατά 23% από την έναρξη της πανδημίας.
Αλλά αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ως κάτι νέο. Οι πελάτες των τραπεζών έχουν μετακινηθεί από την παραδοσιακή τραπεζική που βασίζεται σε υποκαταστήματα σε εναλλακτικές λύσεις online και κινητές συσκευές εδώ και μερικές δεκαετίες.
Οι πελάτες έχουν εξοικειωθεί περισσότερο με τη χρήση των προϊόντων στο διαδίκτυο. Αυτό άνοιξε την αγορά σε νεοεισερχόμενους – όπως εταιρείες fintech και μεγάλες πλατφόρμες τεχνολογίας – που είναι σε θέση να αναπτύξουν ελκυστικές και εύχρηστες διεπαφές πελατών για τις υπηρεσίες τους. Ως αποτέλεσμα, οι υπηρεσίες προσφέρονται με αποτελεσματικό τρόπο στους πελάτες, επιτρέποντας τον διαχωρισμό των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και προσφέροντας στους πελάτες ευρύτερο φάσμα επιλογών, δημιουργώντας μεγαλύτερη συμμετοχή των πελατών στη διαδικασία.
          Η αποτελεσματικότητα που επιτυγχάνεται από την παροχή αποκλειστικά διαδικτυακών υπηρεσιών μπορεί να φανεί στο παράδειγμα της κινεζικής οντότητας WeBank. Ξεκίνησε το 2014, εξυπηρετεί πλέον περισσότερους από 200 εκατομμύρια μεμονωμένους πελάτες και 1,2 εκατομμύρια μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ωστόσο δεν έχει ούτε ένα υποκατάστημα και απασχολεί μόνο 2.000 άτομα. Τα πάγια κόστη της είναι επομένως χαμηλότερα, ενώ τα έσοδά της από πελάτες είναι το ένα τριάντα του μέσου όρου των τραπεζών και μπορεί να φτάσει σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 30%. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η βραζιλιάνικη οντότητα Nubank, η οποία παρέχει πιστωτικές κάρτες και προσωπικά δάνεια σε 50 εκατομμύρια πελάτες. Οι περισσότεροι από αυτούς τους πελάτες δεν μπορούσαν να λάβουν δάνειο από παραδοσιακές τράπεζες λόγω της έλλειψης πιστωτικού ιστορικού. Αλλά η Nubank χρησιμοποιεί δεδομένα σχετικά με τη συμπεριφορά των πελατών και τους δικούς της αλγόριθμους για να πραγματοποιήσει την αξιολόγησή της.
          Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Amazon και η Google μπόρεσαν επίσης να ξεκινήσουν να προσφέρουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Το έκαναν γρήγορα χρησιμοποιώντας τα δίκτυά τους, τα δεδομένα πελατών και τη διαθέσιμη τεχνολογία για να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που συνδέονται με τις άλλες υπηρεσίες τους. Παραδοσιακά, οι τράπεζες ήταν φύλακες των σχετικών δεδομένων πελατών, ιδίως των δεδομένων που απαιτούνται για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των πελατών. Ωστόσο, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας μπορούν επίσης να πραγματοποιούν ολοένα και περισσότερο παρόμοια αξιολόγηση αξιοποιώντας τα δεδομένα των πελατών τους, επομένως φαίνεται ότι ο παραδοσιακός ρόλος του θυρωρού των τραπεζών αμφισβητείται.
          Η ευκολία και, πάνω απ’ όλα, η φιλικότητα προς τον χρήστη φαίνεται να βρίσκονται πίσω από την επιτυχία αυτών των νέων παραγόντων της αγοράς. Με άλλα λόγια, οι πελάτες εκτιμούν τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις χρηματοοικονομικές τους υπηρεσίες online ή μέσω κινητών συσκευών. Και όσο πιο απλή είναι η χρήση της υπηρεσίας, τόσο το καλύτερο. Επιπλέον, οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν από πιο εξατομικευμένες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων μη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες τους. Αυτές οι επιλογές βασίζονται στα εκτενή δεδομένα που συλλέγουν οι πάροχοι σχετικά με την καθημερινή συμπεριφορά των πελατών τους.
          Όπως δείχνει το παράδειγμα της Nubank, η χρήση δεδομένων πελατών και αναλυτικών στοιχείων επιτρέπει στους παρόχους να προσφέρουν υπηρεσίες σε πελάτες που δεν έχουν ισχυρό πιστωτικό ιστορικό, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερη οικονομική ένταξη. Άλλες πρωτοβουλίες, όπως το Apple Pay, συμβάλλουν επίσης στην αύξηση της διαθεσιμότητας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ο αντίκτυπος αυτού μπορεί να είναι σημαντικός, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές.
          Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στη φιλικότητα προς τον χρήστη είναι το νέο επίπεδο που βλέπουμε μεταξύ των τραπεζών και των πελατών τους.
Για παράδειγμα, ορισμένες πλατφόρμες επιτρέπουν στους πελάτες να συγκρίνουν προσφορές από διάφορες τράπεζες και στη συνέχεια να επιλέξουν την καλύτερη επιλογή. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να επιτρέπουν τη χρήση αυτών των πλατφορμών καθώς προσελκύουν περισσότερους πελάτες, ενώ η εξαίρεση μπορεί να σημαίνει ότι οι τράπεζες χάνουν πελάτες. Όμως είναι η πλατφόρμα που συλλέγει τα δεδομένα των πελατών και όχι η τράπεζα, επομένως αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει τις τράπεζες να γίνουν «εργοστάσια» υπηρεσιών και προϊόντων που πωλούνται σε πελάτες μέσω πλατφορμών ή εφαρμογών.
          Τούτου λεχθέντος, η προσφορά υπηρεσιών που βασίζονται στην τεχνολογία, φιλικές προς τον χρήστη δεν αποτελεί εγγύηση ότι ο πάροχος θα είναι άμεσα κερδοφόρος. Η γερμανική οντότητα N26 είναι ένα παράδειγμα εταιρείας fintech που δεν έχει ακόμη πετύχει: παρά τους 7 εκατομμύρια πελάτες της σε 24 χώρες, έπρεπε να σταματήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η εκτιμώμενη υψηλή αγοραία αξία του δείχνει προσδοκίες για μελλοντική κερδοφορία.

            Οι κίνδυνοι προσθέτουν ευκαιρίες στις τράπεζες;
Οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις ασκούν ανταγωνιστική πίεση στις τράπεζες. Οι τράπεζες θα πρέπει να αντιδράσουν στις αλλαγές στη συμπεριφορά των πελατών τους, απαιτώντας πιο αποτελεσματικές και βολικές διαδικτυακές υπηρεσίες.
          Υπάρχουν επίσης νέοι κίνδυνοι που συνδέονται με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Η ευρύτερη χρήση της τεχνολογίας και η μεγαλύτερη εμπλοκή τρίτων, για παράδειγμα μέσω εξωτερικής ανάθεσης και υπολογιστικού νέφους, θα καταστήσει τις τράπεζες περισσότερο εξαρτημένες από τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών πληροφορικής και πιο ευάλωτες στον κίνδυνο στον κυβερνοχώρο.
Τούτου λεχθέντος, αυτοί οι κίνδυνοι δεν είναι εντελώς νέο έδαφος για τις τράπεζες, καθώς οι τραπεζικές εποπτικές αρχές τους έχουν ζητήσει να μετριάσουν όλους τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την τεχνολογική καινοτομία.
Και οι τράπεζες διαθέτουν εκτεταμένη τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση και τη συμμόρφωση, έχοντας ήδη περάσει τα βασικά ρυθμιστικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νεοεισερχόμενοι. Επιπλέον, πολλές εταιρείες fintech και μεγάλες πλατφόρμες τεχνολογίας προσφέρουν τις χρηματοοικονομικές τους υπηρεσίες σε στενή συνεργασία με τράπεζες.
Στην πραγματικότητα, δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα ήθελαν ή όχι να εισέλθουν οι ίδιες στην τραπεζική αγορά, με όλες τις απαιτήσεις που αυτό συνεπάγεται.
          Συνολικά, οι τράπεζες έχουν επίγνωση της ανάγκης προσαρμογής στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στον τρέχοντα ρόλο μου, τους έχω δει να αναγνωρίζουν την ανάγκη να καινοτομούν και να κάνουν επενδύσεις με την πάροδο των ετών, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα περισσότερες διαδικτυακές υπηρεσίες και εφαρμογές που χρησιμοποιούνται από πολλούς πελάτες.
          Η πανδημία COVID-19 έχει δείξει σε κάποιο βαθμό ότι οι ψηφιακές επενδύσεις των τραπεζών έχουν αποδώσει – τουλάχιστον όσον αφορά τη διασφάλιση της λειτουργικής ανθεκτικότητας. Οι τράπεζες έπρεπε να αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις και οι υποδομές πληροφορικής τους αποδείχθηκαν στο ύψος των καθηκόντων τους – η συνέχεια των υπηρεσιών διατηρήθηκε ομαλά και με ασφάλεια. Οι περισσότερες τράπεζες επιταχύνουν τώρα την τεχνολογική τους καινοτομία.
          Έτσι, οι τράπεζες δεν έχουν χάσει – είναι πολύ αξιόπιστες και η πίστη των πελατών εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Και ορισμένες αποτυχίες με νέους παρόχους, όπως η Wirecard, μπορεί να σημαίνουν ότι οι πελάτες παραμένουν καχύποπτοι και επιφυλακτικοί όσον αφορά τη μετάβαση σε νέους παρόχους υπηρεσιών.

            Ο ρόλος του επόπτη
Η ψηφιοποίηση είναι βασικό στοιχείο για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού μοντέλου που να προστατεύεται από το μέλλον. Οι τράπεζες που δεν ακολουθούν αυτήν την εξέλιξη ή υστερούν ενδέχεται να δυσκολευτούν να πετύχουν σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον.
          Ως επόπτες, η κύρια πρόκληση μας είναι να διασφαλίσουμε τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της προληπτικής ευρωστίας, επιτρέποντας ταυτόχρονα την τεχνολογική καινοτομία.
Μία από τις εποπτικές μας δραστηριότητες περιλαμβάνει τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη διαδικασία ψηφιοποίησης των εποπτευόμενων τραπεζών για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια οριζόντια εικόνα της θέσης των τραπεζών. Αυτές οι πληροφορίες είναι απαραίτητες για να διατηρήσουμε έναν συνεχή διάλογο με τις τράπεζες για αυτό το θέμα και να μας επιτρέψουμε να τους παρέχουμε καθοδήγηση.
          Ένας άλλος σημαντικός τομέας εστίασης στον διάλογό μας με τις τράπεζες θα είναι οι τράπεζες των εξωτερικών εταιρειών που συνάπτουν συμβάσεις προκειμένου να προχωρήσουν προς μια πιο ψηφιακή προσέγγιση. Οι τράπεζες θα χρειαστούν αυτές τις εταιρείες εάν θέλουν να προχωρήσουν και να παραμείνουν ανταγωνιστικές στον νέο ψηφιακό κόσμο. Αλλά η εξωτερική ανάθεση μπορεί επίσης να δημιουργήσει νέους κινδύνους – μπορεί να είναι δύσκολο να παρακολουθούνται εξωτερικά συστήματα, για παράδειγμα, και οι υπηρεσίες μπορεί να συγκεντρώνονται σε λίγους παρόχους. Πρέπει να μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα πώς μετριάζονται αυτοί οι κίνδυνοι.
Πάρτε ένα παράδειγμα με το οποίο αντιμετωπίζουμε τακτικά – το cloud computing. Το cloud computing έχει γίνει όλο και πιο σημαντικό για τις τράπεζες που επιδιώκουν να αναπτύξουν τα συστήματα πληροφορικής τους, και αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες δομούν την επιχείρησή τους. Όλο και περισσότερες δραστηριότητες εκτελούνται στο cloud, το οποίο εξελίσσεται συνεχώς και παρόλα αυτά είναι πιο οικονομικό από τις τράπεζες που χρησιμοποιούν το δικό τους σύστημα δεδομένων. Η όρεξη για εξωτερική ανάθεση δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών έχει αυξηθεί. Στο πλαίσιο της εποπτείας, παρακολουθούμε προσεκτικά τέτοιες ρυθμίσεις εξωτερικής ανάθεσης για να διασφαλίσουμε ότι δεν έχουν ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να γίνονται άδειες ή να δημιουργούν εμπόδια στην αποτελεσματική εποπτεία.
          Είναι σημαντικό ότι δεν είναι μόνο οι τράπεζες που έχουν δουλειά να κάνουν. Σε αυτή τη νέα εποχή, οι εποπτικές αρχές πρέπει επίσης να ενισχύσουν τις εποπτικές τους δεξιότητες και τους πόρους τους για να παρακολουθούν αποτελεσματικά τους ψηφιακούς μετασχηματισμούς των τραπεζών. Η τεχνολογική ανάπτυξη φέρνει νέες προκλήσεις στις παραδοσιακές μεθόδους εποπτείας. Για παράδειγμα, οι κατακερματισμένες αλυσίδες αξίας οδηγούν σε πιο διαφοροποιημένη πρόσβαση στα δεδομένα πελατών. Με παρόμοιο τρόπο, ένας υψηλός βαθμός προσαρμογής των εργαλείων που βασίζονται σε αλγόριθμους μπορεί να μην επιτρέπει πάντα την εποπτεία μέσω παραδοσιακών εποπτικών διαδικασιών.
          Οι πληροφορίες από τους συμμετέχοντες στην αγορά θα μας βοηθήσουν να αυξήσουμε τις γνώσεις μας και να ενισχύσουμε περαιτέρω την καθοδήγησή μας για τις εποπτικές αρχές σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης των στρατηγικών ψηφιοποίησης των τραπεζών και των κινδύνων που σχετίζονται με συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης. Η διακυβέρνηση και η διαχείριση κινδύνων, η διαχείριση πληροφορικής και ασφάλειας και η διαχείριση ποιότητας δεδομένων θα απαιτούν όλο και περισσότερο την προσοχή μας. Εν μέσω της εξέλιξης και της διαφοροποίησης των απειλών στον κυβερνοχώρο, η ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο θα παραμείνει ένα σημαντικό θέμα της εποπτικής προσοχής. Αυτό δικαιολογεί την ιεράρχηση των κινδύνων πληροφορικής και της σχετικής ειδικής ανάλυσης τόσο εντός όσο και εκτός τοποθεσίας.
          Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των ψηφιακών πλατφορμών, οι εποπτικές αρχές ενδέχεται να μην έχουν πάντα επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τον τύπο των δεδομένων που συλλέγονται, τη συλλογή συναίνεσης από τους τελικούς χρήστες ή εάν οι ψηφιακές οντότητες δημιουργούν έσοδα από δεδομένα πελατών. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους επόπτες εδώ.
          Εργαζόμαστε επίσης για να βελτιώσουμε τις εσωτερικές μας διαδικασίες, για παράδειγμα με τον εξορθολογισμό των γραμμών αναφοράς και την ενσωμάτωση πλαισίων αναφοράς μέσω της ανάπτυξης ενός ενιαίου λεξικού δεδομένων. Αναμένω ότι αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω βελτιώσεις και αυξημένη αποτελεσματικότητα στο μέλλον. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε συστήματα που θα έδιναν στους επόπτες άμεση πρόσβαση στα συστήματα δεδομένων των τραπεζών, επιτρέποντάς τους να «τραβούν» απλά και αποτελεσματικά τα σχετικά δεδομένα όπως και όταν χρειάζεται.
          Τέλος, οι ρυθμιστικές αρχές γνωρίζουν επίσης όλο και περισσότερο τις μεταβαλλόμενες εποχές. Η ψηφιακή ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει νέες ρυθμιστικές προτάσεις, όπως ο Νόμος για την Ψηφιακή Επιχειρησιακή Ανθεκτικότητα (DORA) και ο Κανονισμός για τις Αγορές Κρυπτο-περιουσιακών Στοιχείων (MiCA). Και στο μέτωπο των δοκιμών στον κυβερνοχώρο, το TIBER-EU θέτει ένα νέο πλαίσιο και διεθνή φόρουμ, όπως το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το G7 συζητούν όλο και περισσότερο θέματα που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση.
Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι νομοθέτες λαμβάνουν μέτρα για τη δημιουργία εναρμονισμένων ευρωπαϊκών προσεγγίσεων για να διασφαλίσουν ότι οι νέοι τρόποι παροχής υπηρεσιών ρυθμίζονται και εποπτεύονται επαρκώς. Θα συμβάλουμε σε αυτές τις ρυθμιστικές και νομοθετικές συζητήσεις όσο μπορούμε.

            Συμπέρασμα
Επιτρέψτε μου τώρα να ολοκληρώσω. Σήμερα μίλησα για τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους των τεχνολογικών αλλαγών στον τραπεζικό τομέα και τον ρόλο του επόπτη και των ρυθμιστικών αρχών.
Χαίρομαι που βλέπω αυτόν τον ψηφιακό μετασχηματισμό να λαμβάνει χώρα, καθώς θα δώσει στις τράπεζες την ευκαιρία να παρέχουν πιο αποτελεσματικές και εξατομικευμένες υπηρεσίες και προϊόντα στους πελάτες τους.
Ο ανταγωνισμός από νεοεισερχόμενους στην αγορά και οι ανάγκες των πελατών θα ενθαρρύνει τις τράπεζες να συνεχίσουν να επενδύουν σε περαιτέρω ψηφιακή πρόοδο. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιανού οι προσπάθειες θα είναι αρκετές, – η αγορά θα το αποφασίσει με την πάροδο του χρόνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω