Ροή Ειδήσεων

Παγκόσμια τουριστική ανάκαμψη

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 12 δευτ.]

Ο διεθνής τουρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, με διπλάσιο αριθμό ατόμων που ταξίδεψαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, καταγράφεται στο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού – UNWTO.
            Συνολικά, οι διεθνείς αφίξεις έφτασαν το 80% των επιπέδων προ της πανδημίας, για το πρώτο τρίμηνο του 2023. Υπολογίζεται ότι 235 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς τους πρώτους τρεις μήνες, υπερδιπλάσιοι από την ίδια περίοδο του 2022.
Ο τουρισμός συνέχισε να δείχνει την ανθεκτικότητά του. Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το 2022 δείχνουν πάνω από 960 εκατομμύρια τουρίστες που ταξίδεψαν διεθνώς πέρυσι, πράγμα που σημαίνει ότι τα δύο τρίτα (66%) των αριθμών πριν από την πανδημία ανακτήθηκαν.
            Ειδικότερα το δεύτερο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO του έτους δείχνει ανάκτηση ανά περιοχή το 1ο τρίμηνο 2023:  
Μέση Ανατολή σημείωσε τις ισχυρότερες επιδόσεις ως η μόνη περιοχή που ξεπέρασε τις αφίξεις το 2019 (+15%) και η πρώτη που ανακτά τους αριθμούς πριν από την πανδημία σε ένα πλήρες τρίμηνο.
Η Ευρώπη έφτασε το 90% των προ πανδημίας επιπέδων, λόγω της ισχυρής ενδοπεριφερειακής ζήτησης.
Η Αφρική έφτασε το 88% και η Αμερική περίπου το 85% των επιπέδων του 2019.
Η Ασία και ο Ειρηνικός επιτάχυναν την ανάκαμψή της με το 54% των επιπέδων πριν από την πανδημία, αλλά αυτή η ανοδική τάση πρόκειται να επιταχυνθεί τώρα που οι περισσότεροι προορισμοί, ιδιαίτερα η Κίνα, άνοιξαν ξανά.
           
Τα δεδομένα του UNWTO αναλύουν επίσης την ανάκαμψη ανά υποπεριοχή και ανά προορισμό: η Νότια Μεσόγειος Ευρώπη και η Βόρεια Αφρική έχουν επίσης ανακτήσει τα επίπεδα πριν από την πανδημία το 1ο τρίμηνο του 2023, ενώ η Δυτική Ευρώπη, η Βόρεια Ευρώπη, η Κεντρική Αμερική και η Καραϊβική σχεδόν έφτασαν σε αυτά τα επίπεδα.
           
Οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν και έφτασαν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2022, αυξάνοντας κατά 50% σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με το 2021, λόγω της σημαντικής ανάκαμψης στα διεθνή ταξίδια. Οι διεθνείς δαπάνες επισκεπτών έφτασαν το 64% των επιπέδων προ πανδημίας (-36% σε σύγκριση με το 2019, μετρημένο σε πραγματικούς όρους).
            Ανά περιφέρεια, η Ευρώπη είχε τα καλύτερα αποτελέσματα το 2022 με σχεδόν 550 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από τον τουρισμό (520 δισεκατομμύρια ευρώ), ή το 87% των επιπέδων πριν από την πανδημία. Η Αφρική ανέκτησε το 75% των εσόδων της πριν από την πανδημία, η Μέση Ανατολή το 70% και η Αμερική το 68%. Λόγω της παρατεταμένης διακοπής λειτουργίας των συνόρων, οι ασιατικοί προορισμοί κέρδισαν περίπου 28%.
           
Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2023 είναι σύμφωνα με τα μακροπρόθεσμα σενάρια του UNWTO για το έτος που προβλέπει ότι οι διεθνείς αφίξεις θα ανακτήσουν το 80% έως το 95% των επιπέδων πριν από την πανδημία. Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του UNWTO εξέφρασε την πεποίθησή της για μια ισχυρή περίοδο αιχμής (Μάιο-Αύγουστο) στο βόρειο ημισφαίριο, όπως αντικατοπτρίζεται στον τελευταίο Δείκτη Εμπιστοσύνης του UNWTO, ο οποίος δείχνει ότι οι επιδόσεις για την περίοδο είναι σε καλό δρόμο να είναι ακόμη καλύτερες από το 2022.
           
Ωστόσο, η ανάκαμψη του τουρισμού αντιμετωπίζει επίσης ορισμένες προκλήσεις. Σύμφωνα με την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του UNWTO, η οικονομική κατάσταση παραμένει ο κύριος παράγοντας που επιβαρύνει την αποτελεσματική ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού το 2023, με τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου να μεταφράζονται σε υψηλότερο κόστος μεταφοράς και διαμονής. Ως αποτέλεσμα, οι τουρίστες αναμένεται να αναζητούν όλο και περισσότερο την αξία για τα χρήματα και να ταξιδεύουν πιο κοντά στο σπίτι τους. Η αβεβαιότητα που προέρχεται από τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και άλλες αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, συνεχίζουν επίσης να αντιπροσωπεύουν καθοδικούς κινδύνους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω