Ροή Ειδήσεων

Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού

Ο διεθνής τουρισμός γνώρισε σημάδια ανάκαμψης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2021 καθώς ορισμένοι προορισμοί χαλάρωσαν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και η παγκόσμια διάθεση εμβολιασμών προχώρησε σε πολλά μέρη του κόσμου, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Παγκόσμιου Βαρόμετρου Τουρισμού UNWTO. Εκτιμάται ότι 54 εκατομμύρια τουρίστες διέσχισαν τα διεθνή σύνορα τον Ιούλιο του 2021, μειωμένος κατά 67% από τον ίδιο μήνα του 2019, αλλά τα ισχυρότερα αποτελέσματα από τον Απρίλιο του 2020. Αυτό αποτυπώνεται με περίπου 34 εκατομμύρια διεθνείς οι αφίξεις καταγράφηκαν τον Ιούλιο του 2020, αν και πολύ κάτω από τον αριθμό των 164 εκατομμυρίων που καταγράφηκαν το 2019.
Οι περισσότεροι προορισμοί που αναφέρουν δεδομένα για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2021 είδαν μια μέτρια ανάκαμψη των διεθνών αφίξεων σε σύγκριση με το 2020. Ωστόσο, το 2021 εξακολουθεί να είναι μια δύσκολη χρονιά για τον παγκόσμιο τουρισμό, με τις διεθνείς αφίξεις να μειώνονται κατά 80% τον Ιανουάριο-Ιούλιο σε σύγκριση με το 2019. Ασία και Ο Ειρηνικός συνέχισε να υφίσταται τα ασθενέστερα αποτελέσματα κατά την περίοδο Ιανουαρίου έως Ιουλίου, με πτώση 95% στις διεθνείς αφίξεις σε σύγκριση με το 2019. Η Μέση Ανατολή (-82%) κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση, ακολουθούμενη από την Ευρώπη και την Αφρική (αμφότερες -77% ). Η Αμερική (-68%) είδε μια σχετικά μικρότερη μείωση, με την Καραϊβική να παρουσιάζει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των παγκόσμιων προορισμών. Εν τω μεταξύ, μερικά μικρά νησιά στην Καραϊβική, την Αφρική, την Ασία και τον Ειρηνικό, μαζί με μερικούς μικρούς ευρωπαϊκούς προορισμούς κατέγραψαν την καλύτερη απόδοση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, με τις αφίξεις κοντά ή ενίοτε υπερβαίνοντας τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Αυτή η βελτίωση στηρίχθηκε από το άνοιγμα πολλών προορισμών για διεθνή ταξίδια, κυρίως στην Ευρώπη και την Αμερική. Η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες, σε συνδυασμό με την πρόοδο που σημειώθηκε στην κυκλοφορία των εμβολίων COVID-19, συνέβαλε στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και την σταδιακή αποκατάσταση της ασφαλούς κινητικότητας στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου. Αντίθετα, οι περισσότεροι προορισμοί στην Ασία παραμένουν κλειστοί για μη απαραίτητα ταξίδια.

Παρόλο που οι προορισμοί συνέχισαν να αναφέρουν αδύναμα διεθνή τουριστικά έσοδα τους πρώτους επτά μήνες του 2021, αρκετοί σημείωσαν μια μέτρια βελτίωση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και μερικοί μάλιστα ξεπέρασαν τα κέρδη του 2019. Μεταξύ των μεγαλύτερων προορισμών, το Μεξικό κέρδισε περίπου τις ίδιες τουριστικές εισπράξεις Ιούνιος 2021 όπως και το 2019 και τον Ιούλιο παρουσίασε αύξηση 2% σε σχέση με το 2019.
Το ίδιο ισχύει και για τα ταξίδια εξόδου. Μεταξύ των μεγαλύτερων αγορών, η Γαλλία (-35%) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (-49%) είδαν σημαντική βελτίωση τον Ιούλιο, αν και οι τουριστικές δαπάνες ήταν ακόμα πολύ κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Οι προοπτικές για τον Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο του 2021 παραμένουν ανάμεικτες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ομάδας εμπειρογνωμόνων του UNWTO, με το 53% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι η περίοδος θα είναι χειρότερη από το αναμενόμενο. Μόνο το 31% των εμπειρογνωμόνων αναμένει ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα προς το τέλος του έτους. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες του τουρισμού εξακολουθούν να αναμένουν μια ανάκαμψη που οφείλεται στην απελευθέρωση της αυξημένης ζήτησης για διεθνή ταξίδια το 2022, κυρίως κατά το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο.

Σχεδόν οι μισοί από όλους τους εμπειρογνώμονες (45%) συνεχίζουν να βλέπουν τον διεθνή τουρισμό να επιστρέφει στα επίπεδα του 2019 το 2024 ή αργότερα, ενώ το 43% αναφέρει ανάκαμψη το 2023. Ανά περιοχή, το μεγαλύτερο μερίδιο εμπειρογνωμόνων αναφέρει επιστροφή στα επίπεδα του 2019 το 2024 ή αργότερα βρίσκονται στην Ασία και τον Ειρηνικό (58%). Στην Ευρώπη, οι μισοί ερωτηθέντες δηλώνουν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί το 2023. Η Μέση Ανατολή είναι η πιο αισιόδοξη, με πλήρη ανάκαμψη να αναμένεται έως το 2022.

Πηγή 9ο Τεύχος ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω