Ροή Ειδήσεων

Παγκόσμιο ιδιωτικό χρέος

Η χρηματοδότηση με χρέος μπορεί να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά μπορεί επίσης να εγκυμονεί κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις μακροοικονομικές επιδόσεις. Το χρέος του ιδιωτικού μη χρηματοπιστωτικού τομέα αυξήθηκε σε ιστορικό υψηλό περίπου στο 170% του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, τονίζοντας τον ρόλο του χρέους στη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας καθώς και τους σχετικούς κινδύνους.
          Στην Έκθεση «Χρέος του ιδιωτικού τομέα και χρηματοπιστωτική σταθερότητα» που συντάχθηκε από Ομάδα Εργασίας με συμπροέδρους τους Roong Mallikamas (Τράπεζα της Ταϊλάνδης) και Benjamin Weigert (Deutsche Bundesbank), καταγράφονται τα αναδυόμενα τρωτά σημεία περιλαμβάνουν το υψηλό χρέος μεταξύ των πιο αδύναμων επιχειρήσεων και την άνθηση των στεγαστικών αγορών. Ωστόσο, οι ευπάθειες του χρέους διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών, ανάλογα με παράγοντες όπως η ισχύς της οικονομικής ανάκαμψης και η υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
          Η Έκθεση υπογραμμίζει τρεις αλληλένδετες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καθώς προσπαθούν να διαχειριστούν πιθανούς μακροοικονομικούς κινδύνους.
• Το πρώτο είναι η αξιολόγηση της σημασίας των τρωτών σημείων του χρέους του ιδιωτικού τομέα, καθώς περιπλέκονται από σημαντικές αβεβαιότητες στο μακροοικονομικό περιβάλλον.
• Η δεύτερη πρόκληση είναι να αποφασιστεί το κατάλληλο μείγμα πολιτικών για τον μετριασμό των αναδυόμενων ή υφιστάμενων ευπαθειών του χρέους του ιδιωτικού τομέα.
• Η τρίτη και τελευταία πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι να προφυλαχθούν από εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τις προοπτικές εξαιρετικής υποστήριξης πολιτικής που μπορεί να αναγκάσουν τους δανειστές να υποτιμήσουν τους κινδύνους στο μέλλον.
          Η Έκθεση της Επιτροπής για το Παγκόσμιο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (CGFS), ένα φόρουμ κεντρικής τράπεζας για την εξέταση των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, που φιλοξενείται από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, υπογραμμίζει ότι η αύξηση του χρέους του ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19 συνδέθηκε με δανεισμός από ασθενέστερες επιχειρήσεις και ταχεία αύξηση των τιμών των κατοικιών. Ωστόσο, διαπιστώνει ότι η σημασία τέτοιων τρωτών σημείων χρέους διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών, ανάλογα με παράγοντες όπως η ισχύς της οικονομικής ανάκαμψης και η υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
          Κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19, η άνευ προηγουμένου πολιτική υποστήριξη απέτρεψε την υλοποίηση των κινδύνων χρέους. Ωστόσο, οι εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τις προοπτικές για παρόμοια στήριξη στο μέλλον θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους δανειστές σε κίνδυνο υποτιμολόγησης.
          Αυτή η Έκθεση υπογραμμίζει ότι, όπου αυξάνονται οι κίνδυνοι, τα μακροπροληπτικά εργαλεία που επικεντρώνονται στους δανειολήπτες, όπως τα όρια στους δείκτες εξυπηρέτησης του χρέους προς εισόδημα, μπορούν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση της συσσώρευσης. Όπου οι ευπάθειες του χρέους είναι ήδη υψηλές ή ενδέχεται να εκτεθούν από το αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων παραμένουν επαρκή για την απορρόφηση πιθανών ζημιών.
            Ειδικότερα ολόκληρη η Έκθεση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω