Ροή Ειδήσεων

Περιβαλλοντικές συνέργειες ΜΑΙΧ – 1ου Γυμνάσιο Κισσάμου

Σαράντα μαθητές του 1ου Γυμνασίου Κισσάμου επισκέφτηκαν το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ). Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση για τα προγράμματα διατήρησης απειλούμενων φυτών που υλοποιεί η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών (ΜΔΜΦ) του ΜΑΙΧ στην περιοχή του Δήμου Κισσάμου αλλά και να πραγματοποιήσουν δική τους σχολική εργαστηριακή άσκηση για τη διερεύνηση του φαινομένου της ροζ άμμου που συναντάται σε κάποιες παραλίες της δυτικής Κρήτης.
          Στο Κέντρο Πληροφόρησης του ΜΑΙΧ οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις δράσεις που υλοποιούνται για την προστασία απειλούμενων φυτών στην περιοχή του Δήμου Κισσάμου και ειδικότερα για το φυτό Androcymbium rechingeri, ένα μικρό κρινάκι το οποίο φύεται μόνο στα δυτικά παράλια της Κρήτης (Γραμβούσα, Φαλάσαρνα και Ελαφονήσι). Στα Φαλάσαρνα και στο Ελαφονήσι η ΜΔΜΦ-ΜΑΙΧ υλοποιεί διάφορες δράσεις για την προστασία και την ανάδειξη του φυτού σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Χανίων, το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης, και τους Δήμους Κισσάμου και Καντάνου-Σελίνου.
          Όσον αφορά την σχολική εργασία των μαθητών, στο σχολικό τους εργαστήριο μελετούν τα τρηματοφόρα από τα οποία αποτελείται η ροζ άμμος που συναντάται σε παραλίες της δυτικής Κρήτης στα πλαίσια του προγράμματος «connect» (Horizon) με τη βοήθεια του ΕΛΚΕΘΕ. Στόχος είναι να δημιουργήσουν φωτογραφική βάση δεδομένων των ειδών τρηματοφόρων που συναντούν. Στο ΜΑΙΧ πραγματοποίησαν την μικροφωτογράφηση στο ειδικά εξοπλισμένο εργαστήριο της ΜΔΜΦ-ΜΑΙΧ.
          Οι δράσεις της ΜΔΜΦ-ΜΑΙΧ για το Androcymbium rechingeri υλοποιούνται στο πλαίσιο του Έργου «Διαχειριστικές δράσεις με σκοπό την επίτευξη της Ικανοποιητικής Κατάστασης Διατήρησης (FV) του φυτικού είδους, προτεραιότητας της Οδηγίας των Οικοτόπων, Androcymbium rechingeri Greuter (1842) στην Ελλάδα» διάρκειας 26 μηνών, ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητας 1 «Δράσεις Διατήρησης της Βιοποικιλότητας» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2020».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω