Ροή Ειδήσεων

Περιβαλλοντική επίπληξη ΕΕ σε Ελλάδα

φεκ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, η οποία έχει προθεσμία δύο μηνών για να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων (οδηγία 91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου). Σε διαφορετική περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με την οδηγία, οι πόλεις και οι κωμοπόλεις υποχρεούνται να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές για τη συλλογή και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων τους. Τα ασύλλεκτα ή ανεπεξέργαστα λύματα μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και να ρυπάνουν τις λίμνες, τα ποτάμια, το έδαφος, καθώς και τα παράκτια και τα υπόγεια ύδατα. Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή για το θέμα αυτό στην Ελλάδα τον Μάιο του 2020.
Από τα στοιχεία που υπέβαλε η Ελλάδα προκύπτει ότι σε 209 οικισμούς τα αστικά λύματα δεν συλλέγονται σωστά ούτε υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία πριν από την απόρριψή τους. Η Ελλάδα βασίζεται επίσης, σε υπερβολικό βαθμό, σε μεμονωμένα και κατάλληλα συστήματα (π.χ. σηπτικές δεξαμενές) και άρα δεν πληροί τα πρότυπα της οδηγίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω