Ροή Ειδήσεων

Πολιτισμός κινητήρια δύναμη

Η πρώτη συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού των G20 πραγματοποιείται στη Ρώμη στις 29 και 30 Ιουλίου 2021, με πρωτοβουλία της ιταλικής Προεδρίας των G20.
Μαζί με τους υπουργούς των G20 και των προσκεκλημένων χωρών, οι συμμετέχοντες περιλαμβάνουν τους κύριους διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, όπως η UNESCO, ο ΟΟΣΑ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ένωση για τη Μεσόγειο, διεθνείς οργανισμοί του πολιτιστικού τομέα όπως η ICCROM, ICOM και ICOMOS, και σημαντικοί παράγοντες στον αγώνα κατά των εγκλημάτων που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά, όπως το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), η Ιντερπόλ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων (WCO).
Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή των G20 που συνδέεται με τη σημασία του πολιτιστικού τομέα στην Ιταλία και με την ανάγκη για κοινή εκτίμηση των επιπτώσεων της παγκόσμιας πανδημίας. Ο πολιτισμός είναι, στην πραγματικότητα, ένα ισχυρό εργαλείο για την εξασφάλιση ταχείας ανάκαμψης, τόσο όσον αφορά τις αξίες που θα στηρίξουν τη μεταπανδημική αναγέννηση όσο και το ρόλο των δημιουργικών τομέων της οικονομίας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ευκαιριών. Ο πολιτισμός αντιπροσωπεύει έναν κρίσιμο μοχλό για βιώσιμη, ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Πέντε βασικοί τομείς ενδιαφέροντος προσδιορίστηκαν ως βασικά θέματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες του Πολιτισμού των G20.
Συγκεκριμένα:
• Η προστασία και η προώθηση του πολιτισμού και των δημιουργικών τομέων ως κινητήριες δυνάμεις για βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη. Ο πολιτισμός επηρεάστηκε σοβαρά από την πανδημία, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πιέσεων και των αυξανόμενων οικονομικών, κοινωνικών και οικολογικών κενών, συμβάλλοντας στην αναγέννηση των οικονομιών μας και των κοινωνιών μας, και οι δύο επηρεασμένες σε μεγάλο βαθμό από τον Covid-19. Πρέπει να εξασφαλιστεί η απαραίτητη υποστήριξη για όσους εργάζονται στον πολιτιστικό τομέα, έτσι ώστε να συνεχίσουν να τρέφουν τις κοινωνίες μας.
• Προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων φυσικών καταστροφών, περιβαλλοντικής υποβάθμισης και κλιματικής αλλαγής, σκόπιμης καταστροφής και λεηλασίας, παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Εντοπισμός πιθανών κοινών και συντονισμένων δράσεων για την ενίσχυση της διατήρησης και προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Ιταλία και η UNESCO θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με αυτήν την έννοια και έχουν ανακοινώσει το έργο «Task Force Italy κατόπιν πρόσκλησης της Unesco».
• Προώθηση του ψηφιακού και τεχνολογικού μετασχηματισμού στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα ως νέες κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη, διευκολύνοντας την καθολική πρόσβαση και τη συμμετοχή στον πολιτισμό και προωθώντας την πολιτιστική πολυμορφία.
• Δημιουργία ικανοτήτων μέσω κατάρτισης για την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας του σύγχρονου κόσμου και των προκλήσεων του πολιτιστικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας ψηφιοποίησης, της πράσινης μετάβασης και της δημογραφικής αλλαγής, και συμβάλλοντας στην επίτευξη των διεθνών στόχων αειφόρου ανάπτυξης.
• Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω του πολιτισμού. Τα δυσμενή γεγονότα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή θέτουν σε κίνδυνο την πολιτιστική κληρονομιά. Από την άλλη πλευρά, ο πολιτιστικός τομέας προσφέρει εργαλεία που συμβάλλουν στον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ιδίως χάρη στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών παρακολούθησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω