Ροή Ειδήσεων

Πολιτιστική αναβάθμιση Ρεθύμνου – Χανίων

Η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτεί με 4 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ Κρήτης τις μελέτες για νέο μουσείο και αποκατάσταση κτιρίων και περιβάλλοντος χώρου της Φορτέτζας στο Ρέθυμνο και με 1,5 εκ. ευρώ την αποκατάσταση της Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά καθώς και την αποκατάσταση και επανάχρηση στις βίλες Σβαρτς και Πωλογιώργη.
Τις προγραμματικές συμβάσεις συνυπέγραψαν την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και οι Δήμαρχοι Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης και Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης αντίστοιχα.

Μελέτες στο Ρέθυμνο
           
Στη «Μελέτη Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου» καθώς και στη «Μελέτη αποκατάστασης κτιρίων και περιβάλλοντος χώρου Φορτέτζας» που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020», φορέας υλοποίησης θα είναι ο Δήμος Ρεθύμνης.
           
Η ανέγερση Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου αποτελεί πάγια και επιτακτική ανάγκη για την προβολή και ανάδειξη του σημαντικότατου αρχαιολογικού πλούτου της Π.Ε. Ρεθύμνου, την προώθηση της αρχαιολογικής έρευνας και την συμβολή στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής. Το οικόπεδο που προορίζεται για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείο Ρεθύμνου είναι εμβαδού 5.912,14 τ.μ. σε κομβικό σημείο, στο δυτικό παράλιο τμήμα της πόλης του Ρεθύμνου.

Αποκατάσταση κτιρίων και περιβάλλοντος Φορτέτζας
           
Σε ότι αφορά την αποκατάσταση κτιρίων και περιβάλλοντος χώρου Φορτέτζας, στόχος είναι η εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης και ανάδειξης των κτιρίων, καθώς και του εσωτερικού περιβάλλοντα χώρου, ώστε να καταστούν λειτουργικά για τους πολυάριθμους επισκέπτες του φρουρίου. 

Μελέτες για την Ανατολική Τάφρο και δύο εμβληματικά κτίρια για την ιστορία της πόλης
           
Οι τρεις συμβάσεις αφορούν την Ανάπλαση της Ανατολικής Τάφρου, την αποκατάσταση της Βίλας Σβαρτς και την αποκατάσταση της βίλας Πωλογιώργη.Η μελέτη ανάπλαση Ανατολικής Τάφρου Ενετικών Οχυρώσεων Παλιάς Πόλης Χανίων, έχει στόχο τη διαμόρφωσή της ως χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής και τη λειτουργική, περιβαλλοντική, αισθητική και αειφορική αποκατάστασή της με επεμβάσεις ήπιας μορφής και κλίμακας, και με σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου.

Μελέτες για τις βίλες Σβαρτς και Πωλογιώργη
           
Η μελέτη για την αποκατάσταση και επανάχρησητης Βίλας Πωλογιώργη στην Αμπεριά Χανίων, αφορά την αξιοποίησή της ως πολυχώρου Πολιτισμού, για ποικίλες δράσεις στους τομείς των σύγχρονων εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών (μουσική, φωτογραφία, κινηματογράφος, χαρακτική, γλυπτική, κεραμική, γραφιστική, σχεδιασμός, διακόσμηση, τυπογραφία, κόμικς κλπ).

Η μελέτη για την αποκατάσταση και επανάχρησητης βίλας ΣΒΑΡΤΣ στη Χαλέπα Χανίων, αφορά την αξιοποίησή της ως πολυχώρου Πολιτισμού, για τη συντήρηση και έκθεση των συλλογών του Δήμου Χανίων (π.χ. συλλογές Δημοτικής Βιβλιοθηκών κλπ) και των Νομικών του Προσώπων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω