Προστασία Φαραγγιού Σαμαριάς

Την Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2022, έλαβε χώρα στους χώρους του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων συνάντηση με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΜΑΙΧ, υπό το συντονισμό του Επίκουρου Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Γεωργίου Αραμπατζή, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου DRYADS.
          Σκοπός της συζήτησης ήταν η κατάστρωση σεναρίων διαχείρισης πυρκαγιάς στο Φαράγγι της Σαμαριάς, που αποτελεί πιλοτική περιοχή του έργου, ώστε να είναι δυνατή σε μεταγενέστερο στάδιο η αξιολόγηση των διαθέσιμων τεχνολογιών που θα προκρίνει το σχέδιο, για την πρόληψη πυρκαγιάς και ετοιμότητα, ανίχνευση και ανταπόκριση, αποκατάσταση και προσαρμογή στην περιοχή. Η Διεύθυνση Δασών Χανίων, περιέγραψε τα πραγματικά προβλήματα και κινδύνους που αφορούν πιθανή εμφάνιση πυρκαγιάς στο Φαράγγι και ενημερώθηκε για τις διαθέσιμες τεχνολογίες που προκρίνει το έργο.
          Με την αμφίδρομη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διαχειριστικών φορέων που έχουν χρόνια εμπειρίας και συσσωρευμένη γνώση όσον αφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πιλοτικών περιοχών και των παρόχων καινοτόμων τεχνολογιών αιχμής, το έργο αναμένεται να βελτιώσει την αποδοτικότητα των δράσεων παρακολούθησης και ανίχνευσης πυρκαγιών, περιορισμού και κατάσβεσης αυτών, καθώς και διαχείρισης και ασφαλούς απομάκρυνσης των επισκεπτών από την επικίνδυνη ζώνη του Φαραγγιού.
          Το έργο DRYADS, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας «Horizon 2022». Η κοινοπραξία  του έργου αποτελείται από 47 εταίρους από 13 ευρωπαϊκές χώρες και την Ταιβάν με επικεφαλής εταίρο τον Οργανισμό «Rise Fire Research AS» από τη Νορβηγία. Το DRYADS ξεκίνησε τις εργασίες του την 1 Δεκεμβρίου 2021 και έχει διάρκεια 42 μήνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω