Ραδιοτηλεσκόπιο επόμενης γενιάς στην Κρήτη

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό]

Η Ευρωπαϊκή κοινοπραξία αστρονόμων – European Pulsar Timing Array (EPTA), προετοιμάζει την κατασκευή ενός ραδιοτηλεσκοπίου επόμενης γενιάς στην Κρήτη, σύμφωνα με τον Δρ. Γιάννη Αντωνιάδη, ερευνητή στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Στο σχέδιο αυτό ηγείται το ΙΤΕ ηγείται μιας διεθνούς προσπάθειας που υποστηρίζεται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ραδιοτηλεσκόπιο ονομάζεται ARGOS και σχεδιάζεται ειδικά για παρατηρήσεις χρονομέτρησης πάλσαρ. «Μόλις κατασκευαστεί, θα γίνει το πιο ευαίσθητο όργανο για τέτοιου είδους μετρήσεις και θα μας επιτρέψει να εξερευνήσουμε καλύτερα το νέο αυτό παράθυρο στην αστρονομία βαρυτικών κυμάτων που μόλις άνοιξε, σκάβοντας βαθύτερα για σήματα από το Πρώιμο Σύμπαν», υπογραμμίζει ο κ. Αντωνιάδης.
            Παράλληλα νέα επιστημονικά δεδομένα στον δρόμο προς την εξιχνίαση της δημιουργίας του Σύμπαντος, με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ, ως αποτέλεσμα παρατηρήσεων της τελευταίας 25ετίας, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Astronomy & Astrophysics, αναφέρονται σε ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη υποβάθρου βαρυτικών κυμάτων χαμηλών συχνοτήτων, που υπόσχονται πρωτόγνωρες ανακαλύψεις στη μελέτη του σχηματισμού και της εξέλιξης του Σύμπαντός μας και των γαλαξιών που το κατοικούν. Τα βαρυτικά αυτά κύματα αποδίδονται κυρίως σε ζεύγη υπερμεγεθών μαύρων τρυπών, με μάζες εκατομμύρια έως δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερες από αυτές του Ήλιου, που περιστρέφονται η μία γύρω από την άλλη, λόγω βαρυτικής έλξης.
            Η ανίχνευση του υποβάθρου βαρυτικών κυμάτων αποτελεί σημαντικό ορόσημο για το άνοιγμα ενός νέου παραθύρου στο φάσμα των βαρυτικών κυμάτων, το οποίο θα επιτρέψει στους αστρονόμους να μελετήσουν τον σχηματισμό και την εξέλιξη των μεγαλύτερων δομών στο Σύμπαν. Θα προσφέρει επίσης τη δυνατότητα για νέους ελέγχους της φύσης της Βαρύτητας και της σκοτεινής ύλης, αποκαλύπτοντας ενδεχομένως τις φυσικές διεργασίες που διαμόρφωσαν το πρώιμο Σύμπαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω