Ροή Ειδήσεων

Σεμινάριο Τεχνολογία, Κοινωνία & Επιστήμη

Η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει Διεπιστημονικό Σεμινάριο με θέμα Τεχνολογία, Κοινωνία και Επιστήμη.
Οι σχετικές συζητήσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν επιστήμονες τόσο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης όσο και από άλλα ανώτατα και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, δεν απευθύνονται μόνο στα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, διδακτικό προσωπικό, φοιτήτριες και φοιτητές, αλλά και στο  ευρύτερο κοινό της κρητικής κοινωνίας.
Ειδικότερα το πρόγραμμα:
Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021
Βαθιά μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη
Εισηγητής:
Αναστάσιος Ρούσσος, Κύριος Ερευνητής, Ινστιτούτο Πληροφορικής, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
Σχολιασμός:
Γιώτα Ποϊράζη, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και Μανόλης Δαφέρμος, Καθηγητής Επιστημολογίας της Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021
Ψηφιακός μετασχηματισμός και ανθρώπινα δικαιώματα
Εισηγητές:
Σπύρος Βλαχόπουλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή ΕΚΠΑ.
Νίκος Παρασκευόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Νομική Σχολή ΑΠΘ.
Σχολιασμός:
Ιφιγένεια Καμτσίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή ΑΠΘ.
• Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021
Εισηγητής:
Γιάννης Ζαϊμάκης, Καθηγητής στην Κοινωνιολογία του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Κοινότητας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Σχολιασμός:
Κατερίνα Κούτρα, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Η Επιτροπή του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών:
Αλέξανδρος Κεσσόπουλος (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης).
Θεανώ Κοκκινάκη (Τμήμα Ψυχολογίας).
Βαγγέλης Νικολαΐδης (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών).
Αθηνά Σκουλαρίκη (Τμήμα Κοινωνιολογίας).
Οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός εξέλιξης της τεχνολογίας επιταχύνεται θεαματικά ασκώντας σημαντικές επιδράσεις σε πολλούς τομείς της ζωής των ανθρώπων. Ωστόσο, μέσα στο 2020 και το 2021, με την επιβολή των περιοριστικών μέτρων λόγω της εμφάνισης και εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2  και κατά την προσαρμογή της ανθρωπότητας στη νέα πραγματικότητα, η πρόοδος της τεχνολογίας υπήρξε επαναστατική και η ίδια διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας μας. Οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία επηρεάζουν σημαντικά την οικονομία και την παραγωγή, τις κοινωνικές σχέσεις και συμπεριφορές καθώς και πολλούς τομείς της ανθρώπινης δημιουργίας και την επιστήμη. Οι εξελίξεις στον τομέα της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης και οι ηθικές επιπτώσεις αυτών απασχολούν όλο και περισσότερο τους επιστημονικούς φορείς, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνητικές αρχές. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (21.10.2021) η τηλεκπαίδευση κατά τις συνθήκες της πανδημίας Covid-19 προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στη διδασκαλία και τη μάθηση, η τελευταία κατέστη σε πολλές περιπτώσεις δυσχερέστερη  ενώ αναδείχθηκαν οι προϋπάρχουσες κοινωνικοοικονομικές ανισότητες σε ότι αφορά τις μαθησιακές ευκαιρίες. Παράλληλα, οι ραγδαίες εξελίξεις που δημιουργούνται από την τεχνολογία απαιτούν ταχείες νομοθετικές εξελίξεις και γρήγορα αντανακλαστικά από τις ρυθμιστικές αρχές.
Η διαμόρφωση αυτής της νέας πραγματικότητας δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τον ερευνητικό προσανατολισμό της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, κατά την οποία η κοινωνία βιώνει με φόβο το παρόν και σκέπτεται με αγωνία το μέλλον, τα πορίσματα των επιστημονικών μελετών δεν είναι φρόνιμο να συζητούνται μόνο μεταξύ των ειδικών. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει έναν εξωστρεφή κύκλο σεμιναρίων, ο οποίος θα έχει ως σκοπό να προσεγγίσει με διεπιστημονικό τρόπο τις επιπτώσεις της εκτεταμένης χρήσης της τεχνολογίας στην κοινωνία και την επιστήμη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω