ΣΣΕ Προσωπικού Επιχειρήσεων Πετρελαίου και Υγραερίων

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 26 δευτ.]

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023, η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας (Π.Ο.Ε.) με θέμα την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) του Προσωπικού των Πάσης Φύσεως Επιχειρήσεων Πετρελαίου και Υγραερίων.
Κατόπιν της ομόφωνης έγκρισής της, υπεγράφη με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τον ΣΕΒ, επήλθε συμφωνία για την υπογραφή της Κλαδικής ΣΣΕ τριετούς διάρκειας (1/4/2023 – 31/3/2026).
Η Σύμβαση, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, διασφαλίζει στο μέγιστο βαθμό το εισόδημα των εργαζομένων που υπάγονται σε αυτήν, αφού παρέχει αυξήσεις που υπερκαλύπτουν την απώλεια εισοδήματος λόγω πληθωρισμού και προβλέπει πραγματικές αυξήσεις μισθών σε όλες τις κατηγορίες και κλιμάκια.
Οι αυξήσεις αυτές αγγίζουν το 25% (μεσοσταθμικά) στα εισαγωγικά κλιμάκια κάθε κατηγορίας και το 19% (μεσοσταθμικά) στα υπόλοιπα κλιμάκια .
Είναι σημαντικό ότι οι αυξήσεις είναι εμπροσθοβαρείς και στο μεγαλύτερο μέρος τους δίνονται από 1/4/2023, αποκτώντας έτσι μεγαλύτερη αξία.
Παράλληλα διατηρούνται στο ακέραιο όλα τα επιδόματα και αντιστοίχως αυξάνονται τα ποσά που παράγουν.
Τα βασικότερα επιδόματα που προβλέπονται επιγραμματικά είναι:
1. Επίδομα γάμου 10%.
2. Επίδομα σπουδών, 15% και 10% αντίστοιχα στους εργαζόμενους ΑΕΙ ή ΤΕΙ, 18% μεταπτυχιακού, 20% διδακτορικών διπλωμάτων.
3. Επίδομα ειδικών συνθηκών, 28% στους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις κάθε είδους, περιλαμβανομένων των σταθμών ανεφοδιασμού αεροσκαφών στους αερολιμένες και 10% στους εργαζόμενους των εγκαταστάσεων υγραερίων της περιοχής Αττικής.
4. Μηνιαίο Επίδομα εγκαταστάσεων, ποσού 95 ευρώ στο εργατοτεχνικό προσωπικό και το τεχνικό προσωπικό.
5. Επίδομα διαχειριστικών λαθών, 5% στους ταμίες και εισπράκτορες.
6. Επίδομα οδηγών, 20% στους οδηγούς των ρυμουλκούμενων ή ημιρυμουλκούμενων ή επικαθήμενων ρυμουλκούμενων αυτοκινήτων μεταφοράς υγρών καυσίμων σε χύμα και ξηρό φορτίο & αυτοκινήτων μικτού βάρους πάνω από δέκα (10) τόνους παντός φορτίου.
7. Επίδομα θέσεως ευθύνης, 5% στους εργοδηγούς, υπεύθυνους βάρδιας, επικεφαλής ομάδων εργαζομένων ή συνεργείων περιλαμβανομένων των σταθμών ανεφοδιασμού αεροσκαφών κλπ.
8. Λοιπές παροχές: Κάλυψη εξόδων ανανέωσης άδειας ΑDR των οδηγών. Ενδυμασία Εργασίας. Χορήγηση γάλακτος. Κάλυψη δαπάνης γεύματος εργασίας αξίας 5 ευρώ για κάθε ημέρα πραγματικής εργασίας.
Παράλληλα διατηρούνται όλες οι διατάξεις που αφορούν ωράριο εργασίας άδειες, αργίες και ότι άλλες παροχές προβλέπονταν ήδη έως τώρα.
            Συνοψίζοντας, η νέα Κλαδική ΣΣΕ αφουγκράζεται και ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης. Επιπρόσθετα, αναγνωρίζεται η προσφορά των εργαζομένων στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, ώστε με ασφάλεια και περιβαλλοντολογική συνείδηση να διεκπεραιώνονται οι εργασίες που απαιτούνται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω