Στο «κόκκινο» οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

Πολλά ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να διακόψουν εκ νέου τη λειτουργία τους ενώ η ρευστότητα έχει φθάσει στο κόκκινο για όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επισημαίνει με επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) προς τον κ. Ιωάννη Βρούτση Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Παράλληλα προτείνει μέτρα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και ενίσχυσης των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα η επιστολή:
Προς
κ. Ιωάννη Βρούτση
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Κοινοποίηση
κ. Χάρη Θεοχάρη
Υπουργό Τουρισμού
κ. Μάνο Κόνσολα
Υφυπουργό Τουρισμού
κα. Άννα Στρατινάκη
Γενική Γραμματέα Εργασίας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων που αποφάσισαν να επαναλειτουργήσουν μετά το lock down, το έπραξαν με ζημία τους. Οι επιχειρήσεις δανείστηκαν για να μπορέσουν να ανοίξουν τις μονάδες τους και όχι μόνο δεν κάλυψαν το λειτουργικό τους κόστος, αλλά έτρεχαν να περιορίσουν τις απώλειές τους, οι οποίες άρχισαν να λαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξαιτίας των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν σε πολλές περιοχές, αλλά και των οριζόντιων περιορισμών οι οποίοι κατά την άποψη μας σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καμία λογική (για παράδειγμα περιορισμοί στα συνέδρια) και δεν επιτρέπουν επί της ουσίας στις επιχειρήσεις μας να λειτουργήσουν. Η απώλεια του τζίρου στα εποχιακά ξενοδοχεία αγγίζει το 70 με 80% στις δε συνεχούς λειτουργίας μονάδες η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη-υπάρχουν ξενοδοχεία με μονοψήφια ποσοστά πληρότητας.
Η ρευστότητα των επιχειρήσεων έχει από καιρό φθάσει στο κόκκινο.
Τα μέλη μας εκ των υστέρων διαπίστωσαν πως τα χρήματα που λαμβάνουν (και πρέπει να λαμβάνουν) οι εργαζόμενοι ως αποζημίωση ειδικού σκοπού αφαιρούνται από την επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι η μόνη πηγή χρηματοδότησης.
Παράλληλα η υγειονομική κατάσταση δεν βελτιώνεται, με αποτέλεσμα ήδη πολλά ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας να εξετάζουν το ενδεχόμενο να διακόψουν εκ νέου τη λειτουργία τους ενόψει του δύσκολου χειμώνα.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ο κίνδυνος αρκετά ξενοδοχεία να σταματήσουν οριστικά πλέον τη λειτουργία τους και να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι πιο άμεσος από ποτέ.
Ενόψει των ανωτέρω σας καλούμε για μια ακόμα φορά να προχωρήσετε άμεσα:
➢ Στην εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο από 1η Οκτωβρίου 2020 έως 31 Μαρτίου 2021 σε όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα δώσετε ουσιαστικό κίνητρο στις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοικτές και να προσφέρουν θέσεις εργασίας.
➢ Στη κάλυψη της αναλογίας της άδειας και του επιδόματος αδείας των εργαζομένων για τη χρονική περίοδο που αυτοί παρέμεναν σε αναστολή. Οι επιχειρήσεις προσέλαβαν προσωπικό το οποίο δεν εργάστηκε ούτε μια ημέρα. Ούτε μπορούν, ούτε είναι και δίκαιο να επιβαρυνθούν με την δαπάνη των αδειών των εργαζομένων αυτών.
➢ Στην πρόβλεψη νέας ρυθμίσεως οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία διάρκειας έως 100 δόσεων, στις οποίες θα μπορούν οι επιχειρήσεις να εντάξουν όλες τις οφειλές τους έως την 31-12-2020 και στην παράταση, για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν απωλέσει μέχρι σήμερα τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων, των προθεσμιών πληρωμής, αρχής γενομένης από τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου, κατά έξι (6) μήνες.
Κύριε Υπουργέ,
Στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης ο ξενοδοχειακός κλάδος στήριξε τα δημόσια έσοδα και την απασχόληση, ενώ με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπέγραφε και συνεχίζει να υπογράφει διασφάλισε αξιοπρεπείς αμοιβές για τους εργαζομένους και αυξημένα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κρίση, την οποία δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή μόνοι μας. Μια κρίση με ανυπολόγιστες συνέπειες και άγνωστη ημερομηνία λήξης. Οι επιχειρήσεις μας χρειάζονται ουσιαστική στήριξη.
Για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Για να συνεχίσουμε να δίνουμε δουλειές και να φέρνουμε έσοδα στον τόπο μας.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος δήλωσε: «Στο τελείωμα της σεζόν COVID-19, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχίζουν να «στενάζουν» υπό το βάρος μεγάλων απωλειών.
Η ρευστότητά μας είχε «χτυπήσει κόκκινο» από την αρχή σχεδόν της υγειονομικής κρίσης. Και όμως επιλέξαμε να δανειστούμε προκειμένου να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα ξενοδοχεία μας, αν και γνωρίζαμε πως με αυτή την απόφασή μας θα αυξάναμε ακόμα περισσότερο τη ζημιά μας. Κανένας δεν μας χάρισε χρήματα. Βάλαμε πλάτη για μια ακόμα φορά προκειμένου να στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια επανεκκίνησης του τουρισμού.
Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πάρα πολύ δύσκολος. Πολλά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας σκέφτονται να «κατεβάσουν ρολά». Οι ξενοδόχοι της χώρας μας δεν κρύβουν τη μεγάλη αγωνία τους για το σήμερα και για το αύριο.
Πώς θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να δώσουν δουλειές με μονοψήφιες πληρότητες αν δεν υπάρχει το κίνητρο της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών;
Πώς θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να πληρώσουν άδειες και επιδόματα εργαζομένων που δεν έχουν δουλέψει ούτε μια ημέρα, όταν μάλιστα η αποζημίωση ειδικού σκοπού που (καλώς ασφαλώς) λαμβάνουν οι εργαζόμενοι αφαιρείται από το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που δικαιούται κάθε επιχείρηση, η οποία αποτελεί και το μοναδικό στην ουσία μέτρο χρηματοδότησης;
Πώς επιχειρήσεις που παραμένουν ένα χρόνο κλειστές ή υπολειτουργούν θα πληρώσουν τις δόσεις των ρυθμίσεών τους; Με ποια έσοδα;
Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους! Στα δύσκολα, ο κλάδος μας στήριξε με πρωτοφανή αίσθηση καθήκοντος και ευθύνης τα δημόσια έσοδα και την απασχόληση, ενώ με την απόλυτη συμμόρφωσή του στα υγειονομικά πρωτόκολλα, διαφύλαξε την εικόνα του ασφαλούς προορισμού που κατάφερε να «χτίσει» η χώρα μας με κόπο.
Δεν του πρέπει να επαιτεί. Έχει κάθε δικαίωμα να απαιτεί».

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω