Ροή Ειδήσεων

Στρατηγική σημασία Ελληνικής ναυτιλίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κατανοήσει τη στρατηγική σημασία της ελληνικής ναυτιλίας ως κατόχου του 59% του ευρωπαϊκού στόλου, ειδικά σε περιόδους που η ναυτιλία μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια της Ευρώπης για ενεργειακή αυτονομία, δήλωσε η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) κυρία Μελίνα Τραυλού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τη Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022, στην Έκθεση Ποσειδώνια.
          Ειδικότερα η κυρία Τραυλού τόνισε ότι «Η ενεργειακή μετάβαση είναι το σημαντικότερο θέμα που μας απασχολεί. Ό,τι κάνει η Ευρώπη με τους κανονισμούς για την απαλλαγή από τον άνθρακα, όπως το Fit for 55 και το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (Emissions Trading System – ETS), πρέπει να έχει ως γνώμονα την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας στο σύνολό της. Ορισμένες αποφάσεις μπορεί να είναι επιζήμιες για τον κλάδο μας και θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το πλεονέκτημα που έχουμε έναντι του ανταγωνισμού από την Ασία και άλλες περιοχές».
          Ακόμη επισήμανε πως «Θέλουμε παγκόσμια λύση και όχι λύση σε περιφερειακό επίπεδο. Θέλουμε ρεαλιστικές λύσεις με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας». «Μέσω της συμμετοχής σε πλήθος οργανισμών η ελληνική ναυτιλία είναι παρούσα σε κάθε διεθνές φόρουμ, όπου προσπαθούμε πάντα να βοηθήσουμε στην εφαρμογή των σωστών πολιτικών για τον κλάδο. Η Ευρώπη επιμένει στο Fit for 55, ενώ εμείς επιμένουμε ότι η λύση πρέπει να είναι διεθνής, μέσα σε ένα πλαίσιο που θα ορίζεται από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO)».
«Παραδοσιακά, η ελληνική ναυτιλία είναι η πρώτη που επενδύει σε νέες τεχνολογίες και νέα πλοία, επομένως θα είμαστε οι πρώτοι που θα υιοθετήσουμε οποιεσδήποτε νέες λύσεις, μόλις τεθούν στη διάθεσή μας. Οποιοδήποτε νέο καύσιμο ή τεχνολογία έχει κόστος, το οποίο μετακυλίεται τελικά στον καταναλωτή. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους».
          «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη θέση και τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας. Θέλουμε οι άνθρωποι να κατανοήσουν τη σημασία της ναυτιλίας στην καθημερινή μας ζωή, επειδή η βιομηχανία δεν είναι απλώς μια επιχείρηση, αλλά ένας στρατηγικός εταίρος για κάθε χώρα, για κάθε κυβέρνηση. Αυτό είναι κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο και θέλουμε να βοηθήσουμε να γίνει», κατέληξε η κυρία Μελίνα Τραυλού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω