Συμβολή στην Τουριστική Οικονομία

[χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά]

Με επιτυχία το Ηράκλειο, φιλοξένησε την 3η Παγκρήτια Ημερίδα Τουρισμού Κρητών Φιλοξενειν, με θέμα «Καινοτόμες Αναπτυξιακές Προοπτικές Τουριστικής Οικονομίας της Κρήτης», το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου – ΕΛΜΕΠΑ. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού, της Σχολής Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας, του ΕΛΜΕΠΑ και Ψηφιακή Πύλη Επιχειρηματικής Ενημέρωσης, Προβολής & Δικτύωσης.
Η Ημερίδα τελούσε υπό την Αιγίδα των: Υπουργείου Τουρισμού, Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – ΞΕΕ, Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων – ΠΟΞ, Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων – ΠΟΔΙΞ και του Δήμου Ηρακλείου.
Επίσης πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, υης Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου και του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης.
          Την έναρξη της Ημερίδας κήρυξε η κυρία Ειρήνη Δήμου, Πρόεδρος του Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού της Σχολής Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου – ΕΛΜΕΠΑ.
          Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί, που περιελάμβαναν σημαντικές επισημάνσεις, του Αιδεσιμολογιώτατου Πατήρ Νικόλαου εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ.κ. Εὐγένιου, του κ. Νικόλαου Κατσαράκη, Πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ, της κυρίας Μαρίας Κοζυράκη, Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, του κ. Σταύρου Τζεδάκη, Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών, Προέδρου Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κρήτης, του κ. Γιώργου Σισαμάκη, Αντιδήμαρχου Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου & Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου, του κ. Γιώργου Πελεκανάκη, Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, του κ. Μανώλη Αλιφιεράκη, Προέδρου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, της κυρίας Εβελίνας Μπακίντα, Προέδρου του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης και του κ. Νίκου Χαλκιαδάκη, Προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου.
          Με εξέχοντες ομιλητές από όλη την Κρήτη και την Αθήνα, η Ημερίδα αποτέλεσε μια πολύτιμη πλατφόρμα για τη συζήτηση σημαντικών θεμάτων που αφορούν την ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας της Κρήτης. Συμμετείχαν επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων της τουριστικής οικονομίας, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και άλλοι ενδιαφερόμενοι από τον τομέα του τουρισμού.
          Στο πλαίσιο της Ημερίδας, διεξήχθησαν σημαντικές παρουσιάσεις και συζητήσεις για τις τρέχουσες τάσεις και τις καινοτόμες προοπτικές στον τομέα του τουρισμού. Τα θέματα που συζητήθηκαν περιλάμβαναν τη βιωσιμότητα, τις ψηφιακές τεχνολογίες, την πολιτιστική κληρονομιά και την εκπαίδευση στον τομέα του τουρισμού.
          Οι ομιλητές και οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η Κρήτη έχει μεγάλο δυναμικό να αναπτύξει μια βιώσιμη και καινοτόμα τουριστική οικονομία. Η ανταλλαγή ιδεών και η συνεργασία μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερόμενων φορέων έχει τεράστια σημασία για την πραγματοποίηση αυτής της φιλόδοξης προοπτικής στην εποχή της τεχνικής νοημοσύνης και το Κρητών Φιλοξενείν αποτελεί σημείο αναφοράς.
          Οι ομιλητές με το θέμα της εισήγησής τους ήταν οι εξής: (Αναλυτικά οι χαιρετισμοί και οι εισηγήσεις θα δημοσιευθούν στο 17ο τεύχος του περιοδικού «Κρητών Επιχειρείν»)
Κυριάκος Κώτσογλου
Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης MSc, PhD, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιφέρειας Κρήτης.
«Κρήτη: Απολογίζοντας το 2023, Προχωρώντας στο 2024, Οραματιζόμενοι το 2030.»
Αλέξανδρος Αποστολάκης
Αναπληρωτής Καθηγητής Γνωστικό Αντικείμενο: Μάρκετινγκ Υπηρεσιών Τουρισμού.
«Το Παρατηρητήριο Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης ως Εργαλείο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης»
Γιώργος Αγγελάκης  
Ερευνητής στο Τμήμα Οικονομίας & Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων – ΜΑΙΧ και υπ. διδάκτωρ Τμ. Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του ΕΛΜΕΠΑ.
«Το προφίλ του αλλοδαπού τουρίστα που επισκέπτεται την Κρήτη» 
Γιώργος Ατσαλάκης
Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ειδικότητα: Τεχνολογική Πρόβλεψη.
«Η τεχνητή νοημοσύνη στην εξέλιξη του τομέα της φιλοξενίας»
Γιώργος Πλιάκας
Αερολιμενάρχης Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης»
«Αφίξεις 2023»
Νεκτάριος ΤαβερναράκηςΚαθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης Πρόεδρος, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Πρόεδρος, European Institute of Innovation and Technology (EIT).
«Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας & Ψηφιακοί Νομάδες» 
Γιώργος Απλαδάς
Λέκτορας Υπηρεσιών Τουρισμού στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού, Σχολής Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας, του ΕΛΜΕΠΑ.
«Η επίδραση των Γαστρονομικών σουβενίρ στην Ταξιδιωτική Εμπειρία»
Μηνάς ΛιαπάκηςΙδρυτής της EyeWide, και συνιδρυτής της Revitup.direct
«Revitup.direct – Ολιστική Προσέγγιση για Revenue Management & Digital Marketing Ξενοδοχείων»
Ευαγγελία Σημαντηράκη
Επίκουρος Καθηγήτρια, Διευθύντρια της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (ΑΣΤΕΚ).
«Upskilling και Reskilling απασχολούμενων  στον τομέα του τουρισμό»
Κωνσταντίνος Βγόντζας
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λυχνία ΑΕ, Διεύθυνση Παραγωγής και Πωλήσεων.
«Ξενοδοχειακές υπηρεσίες μέσα από τα μάτια ενός marketier»
Κωνσταντίνος Βαβέκης
Διευθυντής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ.
«Η μετάφραση της καινοτομίας στην κερδοφορία των επιχειρήσεων»
Μιχάλης Βλαχάκης
Υπεύθυνος εργαστηρίου μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών του www.aktinovolia.gr.
«Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία γύρω μας και ιδιαίτερα στους ξενοδοχειακούς χώρους»
Μαρία Πιτσικάκη  
Πρέσβειρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Κρήτης, Ιδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, Πρόεδρος Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ηρακλείου «ΑΡΕΤΟΥΣΑ».
«Τουρισμός. Ήθη, έθιμα και παραδόσεις»  
Μαρία Ευστρατίου
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Πέπη Κατσιγιαννάκη
Δικηγόρος LLM -Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
«Διαμεσολάβηση στον Τουρισμό: ένας εναλλακτικός τρόπος εξωδικαστικής  επίλυσης διαφορών»
Ιωάννα Ατσαλάκη
Διδάκτορας του Πολυτεχνείου Κρήτης στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (2022).
«Τεχνητή νοημοσύνη στην έξυπνη διαχείριση ενέργειας στον τουρισμό»
Γιώργος Ξανθός  
Αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού, της Σχολής Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας, στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ).
«Αφίξεις Τουριστών στην Ελλάδα 1950-2019. Μια Ιστορία 70 χρόνων»
Η οργανωτική επιτροπή της Ημερίδας έδωσε στο Πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ Νίκο Κατσαράκη και στην Πρόεδρο του τμ. Τουρισμού Ειρήνη Δήμου αναμνηστικό δώρο, ευγενικής προσφοράς της Chic Greek Gifts. Τα δώρα απένειμε ο Κώστας Λιακάκης εκδότης του Κρητών Επιχειρείν.
          Τέλος με ένα θεσπέσιο Κρητικό γεύμα από την κυρία Σεβαστή Κρασανάκη «δια χειρός Σεβαστής», το οποίο σε αρμονία με τα κρασιά «TITAKIS», τα αποστάγματα της τσικουδιάς της «ByRaki flavor», και τα γλυκά σοκολάτας του Κώστα Κουμάκη, όπου από «σιντριβάνια» αναμειγνύονταν με φρούτα και γλυκίσματα, ανέδειξαν την Κρητική φιλοξενία που ολοκληρώθηκε με το καταληκτικό αποτύπωμα των Cactus Hotels.
Και βέβαια το άρτιο αποτέλεσμα της διοργάνωσης επισφράγισαν με την προσφορά τους οι εθελοντές φοιτητές που αποτέλεσαν την ραχοκοκαλιά της διοργάνωσης την ημέρα της Ημερίδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω