Συνεργασία Europol με ιδιώτες

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε διαπραγματευτική εντολή για σχέδιο κανονισμού για την τροποποίηση του κανονισμού της Europol όσον αφορά τη συνεργασία του με ιδιώτες, την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για την υποστήριξη ποινικών ερευνών και τον ρόλο της στην έρευνα και την καινοτομία.
Ειδικότερα η συνεργασία με ιδιώτες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβάλλεται ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών από εγκληματίες, τα ιδιωτικά μέρη διατηρούν αυξανόμενο αριθμό προσωπικών δεδομένων που ενδέχεται να σχετίζονται με ποινικές έρευνες. Δεδομένης της φύσης του Διαδικτύου χωρίς σύνορα, αυτές οι υπηρεσίες μπορούν συχνά να παρέχονται από οπουδήποτε στον κόσμο. Σύμφωνα με το σχέδιο κανόνων, η Europol θα μπορεί να λαμβάνει προσωπικά δεδομένα απευθείας από ιδιωτικά μέρη, προκειμένου να διασφαλίζει ένα σημείο επαφής σε επίπεδο ΕΕ για την κοινή χρήση νομίμων συνόλων δεδομένων πολλαπλών δικαιοδοσιών. Στη συνέχεια, η Europol θα μπορεί να αναλύει αυτά τα σύνολα δεδομένων προκειμένου να προσδιορίσει τα σχετικά κράτη μέλη και να προωθήσει τις πληροφορίες στις εθνικές αρχές.
Τα δεδομένα που συλλέγονται σε ποινικές έρευνες αυξάνονται σε μέγεθος και πολυπλοκότητα. Τα κράτη μέλη, μέσω της δικής τους ανάλυσης των δεδομένων, δεν μπορούν πάντα να εντοπίζουν διασυνοριακούς δεσμούς. Σύμφωνα με τα σχέδια κανόνων, η Europol θα είναι σε θέση να επεξεργαστεί μεγάλα και περίπλοκα σύνολα δεδομένων για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στον αγώνα τους κατά του σοβαρού εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Ο κανονισμός περιλαμβάνει επίσης αυστηρές απαιτήσεις για να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε επεξεργασία δεδομένων από την Europol πραγματοποιείται πάντα σε σχέση με τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή, ευθυγραμμίζοντας τον εν λόγω κανονισμό με την προστασία δεδομένων της ΕΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω