Ροή Ειδήσεων

Τήρηση δημοσιονομικής πολιτικής

Την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με θέμα το covid-19 σε οικονομικό επίπεδο, τονίζοντας την αυστηρή τήρηση των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών της ευρωζώνης καθώς και την επίσπευση της Τραπεζικής Ένωσης.
            Ειδικότερα η δήλωση της συνόδου κορυφής για το ευρώ με διευρυμένη σύνθεση είναι η εξής:
1. Η ισχυρή, ταχεία και συντονισμένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής έχει αποφέρει ισχυρή ανάκαμψη από την κρίση της COVID-19. Παραμένουμε αποφασισμένοι και ευέλικτοι στην αντίδρασή μας.
2. Σημειώνουμε την επιστολή του προέδρου του Eurogroup της 10ης Δεκεμβρίου 2021 και τη δήλωση του Eurogroup σχετικά με τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων για το 2022.
Ο συνεχής στενός συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών στη ζώνη του ευρώ παραμένει άκρως απαραίτητος, με στόχο τη σταθερή εδραίωση μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης.
3. Μια ολοκληρωμένη Τραπεζική Ένωση και μια βαθιά, ολοκληρωμένη και εύρυθμη Ένωση Κεφαλαιαγορών είναι καίριας σημασίας για τη διασφάλιση σταθερού χρηματοπιστωτικού συστήματος, τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και τη διοχέτευση της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, θέτοντας τα θεμέλια για την ευημερία της Ευρώπης τις επόμενες δεκαετίες. Για τον σκοπό αυτόν:
α) προσβλέπουμε στην έναρξη ισχύος της συμφωνίας για την τροποποίηση της Συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στην έγκαιρη θέσπιση του μηχανισμού ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης το συντομότερο δυνατόν·
β) υπενθυμίζοντας την πλήρη πολιτική μας δέσμευση υπέρ της Τραπεζικής Ένωσης, ζητούμε από τo Eurogroup, σε διευρυμένη σύνθεση, να οριστικοποιήσει σε συναινετική βάση ένα σταδιακό και χρονικά δεσμευτικό πρόγραμμα εργασίας για όλα τα εκκρεμή στοιχεία, το οποίο θα χαράσσει τον δρόμο προς την ολοκλήρωσή της·
γ) ζητούμε την επιτάχυνση της προόδου όσον αφορά την εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.
4. Θα εξετάσουμε τη σχετική πρόοδο κατά την προσεχή μας συνάντηση.
          Επίσης στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνεται η στενή συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, η προετοιμασία της συνόδου κορυφήςΕυρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικανικής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18Φεβρουαρίου 2022, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαρκή χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό και καθορίζει τις σχέσεις με τις γείτονες χώρες.
Συγκεκριμένα τα Συμπεράσματα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω