Τουρισμός βασικός πυλώνας αειφόρου ανάπτυξης

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 20 δευτ.]

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού – UNWTO, επικεντρώθηκε στον τουρισμό ως βασικό πυλώνα της αειφόρου ανάπτυξης στην 5η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Το συνέδριο, πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα με θέμα «Από το δυναμικό στην ευημερία» ήρθε στο κομβικό σημείο του χρονοδιαγράμματος για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και την πλήρη εφαρμογή της ατζέντας του 2030. Με τον τομέα να αντιπροσωπεύει το 7% των συνολικών εξαγωγών και έως και το 10% για τις Λιγότερο Αναπτυγμένες Χώρες (Least Developed Countries – LDCs) που δεν εξάγουν πετρέλαιο, ο τουρισμός έχει αποδείξει τη δύναμή του να οδηγεί την ανάπτυξη. Η φύση της οικονομίας του τουρισμού δημιουργεί επίσης δεσμούς με πολλούς οικονομικούς τομείς και τον τοποθετεί ως πολύτιμο συνεισφέροντα στις εθνικές αναπτυξιακές στρατηγικές και στην υποστήριξη των επιχειρηματιών, τη ραχοκοκαλιά του κλάδου. Ο τουρισμός υπήρξε ένας από τους βασικούς παράγοντες που επέτρεψαν την αποφοίτηση των LDCs που είναι επίσης Μικρά Νησιωτικά Αναπτυσσόμενα Κράτη, συμπεριλαμβανομένων του Κάβο Βέρντε, της Σαμόα, των Μαλδίβων και πιο πρόσφατα του Βανουάτου.
          Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών συγκέντρωσε αρχηγούς κρατών, κυβερνήσεων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, επιχειρηματίες, φοιτητές, νέους και φορείς χάραξης πολιτικής. Στη Ντόχα, ο UNWTO συμμετείχε στη συνάντηση των αρχών του ΟΗΕ, σε πολλές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και θεματικές στρογγυλές τράπεζες με εταίρους του κλάδου, για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση, την οικοδόμηση δέσμευσης και την ενίσχυση της βιώσιμης μακροπρόθεσμης υποστήριξης για τις LDCs. Τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν περιελάμβαναν τη δράση για το κλίμα, την καινοτομία, τους νέους μηχανισμούς χρηματοδότησης, την ενδυνάμωση των νέων στην εκπαίδευση, την ψηφιοποίηση και την ανάπτυξη ικανοτήτων.
ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
          Στο πλαίσιο του Private Sector Forum Sustainable Tourism Session «Επίτευξη καθολικής πρόσβασης σε καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια μέσω συνεργασιών» που συνδιοργανώθηκε από τον UNWTO, συμμετείχαν διακεκριμένοι εκπρόσωποι από το TUI Care Foundation, το Υπουργείο Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας και την Asian Development Bank. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη δυνατότητα καινοτόμων συνεργασιών για τη στήριξη της βιώσιμης ανάκαμψης, τη διαμόρφωση καλύτερων πολιτικών και δημοσιονομικών κινήτρων για την ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα. Ο UNWTO ανακοίνωσε το «Ταμείο Τουρισμού για την Ανάπτυξη» για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες που υποστηρίζει έργα στις LDCs με τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ευρώ έως το 2030 σε συνεργασία με το TUI Care Foundation.
          Ο UNWTO φιλοξένησε επίσης μια ειδική παράλληλη εκδήλωση με θέμα «Αξιοποίηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό ως εργαλεία για τη βιώσιμη ανάπτυξη στις LDCs» με την υποστήριξη του Κατάρ Τουρισμού. Εδώ, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις από τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Startups SDGs του UNWTO παρουσίασαν τις λύσεις τους βοηθώντας στην προώθηση της αλλαγής στις χώρες τους παράλληλα με μια συζήτηση σε πάνελ για το πώς η Καινοτομία και οι Συνεργασίες στον Τουρισμό μπορούν να επιταχύνουν την οικονομική ανάπτυξη. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που συμμετείχαν ήταν οι SEMA (Ουγκάντα), Community Homestay Network (Νεπάλ), At hause Ltd. (Ουγκάντα).
          Ο Chief Operating Officer του Qatar Tourism, Berthold Trenkel, δήλωσε: «Μέχρι το 2030, ο τουρισμός του Κατάρ στοχεύει να τριπλασιάσει τον αριθμό των επισκεπτών στον προορισμό σε πάνω από έξι εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, να αυξήσει τις δαπάνες κατά τρεις έως τέσσερις φορές και να αυξήσει τα ταξίδια και τον τουρισμό, με συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ από 7 σε 12%. Το πιο σημαντικό, θέλουμε να διπλασιάσουμε την απασχόληση στον τουριστικό τομέα, ενώ παράλληλα θα συνεχίσουμε να τοποθετούμε το Κατάρ ως παγκόσμιο ηγέτη στην Αριστεία Υπηρεσιών. Για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου, ο Τουρισμός του Κατάρ στοχεύει να ενισχύσει ολόκληρη την τουριστική αλυσίδα αξίας, να αυξήσει τη ζήτηση τοπικών και διεθνών επισκεπτών, να προσελκύσει επενδύσεις στον κλάδο και να δημιουργήσει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην εγχώρια οικονομία».
          Το LDC5 αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία κάθε δεκαετία για τους πιο ευάλωτους του κόσμου να ευθυγραμμιστούν εκ νέου με τις παγκόσμιες προτεραιότητες. Ο UNWTO είναι πλήρως αφοσιωμένος στην επιτάχυνση της υλοποίησης του Προγράμματος Δράσης της Ντόχα, εστιάζοντας στην καινοτομία, την ψηφιοποίηση και τα νέα μοντέλα χρηματοδότησης για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και της αποφοίτησης των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω