Ροή Ειδήσεων

Τουριστικές παράκτιες παρεμβάσεις Λασιθίου

Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης για την εκτέλεση του ερευνητικού προγράμματος «ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΧΕΙΑ ΑΜΜΟ ΚΑΙ ΘΟΛΟ ΚΑΒΟΥΣΙΟΥ» το Εργαστήριο Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας πραγματοποιεί μετρήσεις στην θαλάσσια περιοχή της Παχειάς Άμμου και Θόλου Καβουσίου.
          Για τις επικείμενες έρευνες ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη ο δρ. Νίκος Καμπάνης, διευθυντής Ερευνών στο Εργαστήριο Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ινστιτούτoυ Yπολογιστικών Μαθηματικών (Ι.Υ.Μ.) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης – ΙΤΕ.
Οι εργασίες θα καλύψουν την ακτογραμμή από την Γέφυρα Φρουζή έως την παραλία του Θόλου. Θα χρησιμοποιηθούν το Side Scan Sonar και το βυθόμετρο ακριβείας του εργαστηρίου για να συλλεχθούν ωκεανογραφικά και γεωμορφολογικά δεδομένα από τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Θα γίνει καταγραφή όλων των υποθαλάσσιων γεωμορφών κατά μήκος του συνόλου της ακτογραμμής της Παχειάς Άμμου και του Θόλου καθώς και συλλογή βυθομετρικών και ιζηματολογικών δεδομένων, για τη λεπτομερή περιγραφή και αποτύπωση των μορφοδυναμικών χαρακτηριστικών και τον εντοπισμό υποθαλάσσιων θέσεων υδροδυναμικού ενδιαφέροντος στη περιοχή. 
          Στη Παχειά Άμμο θα διερευνηθεί η προέλευση των ακτολίθων της παραλίας και του ρόλου που παίζουν στην εξέλιξη της παραλιακής ζώνης. Στο Θόλο διερευνηθεί η προέλευση του υλικού της παραλίας και ιδιαίτερα των χονδρόκοκκων υλικών. Τα δεδομένα από τις μετρήσεις πεδίου θα συνδυαστούν σε επόμενο στάδιο του ερευνητικού έργου με υδροδυναμικά μοντέλα για την ανάλυση και κατανόηση των κύριων υδροδυναμικών διεργασιών που επηρεάζουν την εξέλιξη της παράκτιας ζώνης της ευρύτερης περιοχής καθώς και εκτιμήσεις για την πιθανή προέλευση των πλαστικών στη γύρω θαλάσσια περιοχή.

2η Ημερίδα «ΚΡΗΤΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΝ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω