Το μέλλον του χρήματος

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 29 δευτ.]

«Το μέλλον του χρήματος – Πώς η ψηφιακή επανάσταση μεταμορφώνει τα νομίσματα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα», του Eswar S. Prasad, κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις, σε μετάφραση του Νίκου Ρούσσου.
«Με τι θα μοιάζει άραγε το χρήμα παγκοσμίως το 2050; Με ποιους τρόπους επηρεάζει η χρηματοοικονομική τεχνολογία (Fintech) τη μορφή του χρήματος; Πρόκειται οι ψηφιακές συναλλαγές να υποκαταστήσουν -ή μήπως, άραγε, να συμπληρώσουν- τις υλικές μορφές του χρήματος; Πώς επηρεάζει το σύστημα πληρωμών την ευημερία των πολιτών και τη λειτουργία των επιχειρήσεων; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της τεχνολογίας blockchain και γιατί θεωρείται καινοτόμα; Πόσο πιθανό είναι τα κρυπτονομίσματα να επικρατήσουν στις διεθνείς συναλλαγές, έναντι της κυριαρχίας παραδοσιακών νομισμάτων όπως το δολάριο; Ποιο είναι το κίνητρο για μια κεντρική τράπεζα σε ό,τι αφορά την έκδοση ψηφιακού νομίσματος και ποιους κινδύνους εγκυμονεί; Ποιος είναι ο δόκιμος ρόλος του κράτους σε μια οικονομία και σε τι βαθμό κρίνεται σκόπιμο να ασχολείται με την έκδοση χρήματος ή με τη διαχείριση των συστημάτων πληρωμών; Οι νέες τεχνολογίες «εκδημοκρατίζουν» τα χρηματοοικονομικά ή μήπως εντέλει οδηγούν σε μεγαλύτερη συγκέντρωση του πλούτου;
          Τούτα είναι ορισμένα μόνο από τα κρίσιμα ερωτήματα που εξετάζονται στο ανά χείρας βιβλίο, το οποίο φωτίζει πολύπλευρα τις πρόσφατες εξελίξεις στις μορφές του χρήματος και περιγράφει τις προοπτικές που διανοίγονται από τις επερχόμενες αλλαγές, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο συγγραφέας ακολουθεί τις διαδρομές μέσα από τις οποίες το χρήμα, εξελισσόμενο, ασκεί επίδραση στην οικονομία και την κοινωνία, προβαίνοντας σε μια διεξοδική ανάλυση για το τραπεζικό σύστημα, τις αγορές κεφαλαίων, τη νομισματική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.»
– Γιώργος Γατόπουλος, από τον «Πρόλογο στην ελληνική έκδοση»
         
Το μέλλον του χρήματος, ένα συναρπαστικό βιβλίο για κάθε αναγνώστη, που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει τεκμηριωμένα τον νομισματικό κόσμο του αύριο, υπήρξε ένα από τα βιβλία της χρονιάς του περιοδικού The Economist (2021), της εφημερίδας Financial Times (2021) και του περιοδικού Foreign Affairs (2022).  
         
«O Prasad καταφέρνει να μεταμορφώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε κάτι σαφές και ενδιαφέρον, δίχως να καταφεύγει σε απλουστεύσεις και υπερβολές… Όπως υπογραμμίζει, οι μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος κατά κύριο λόγο βελτίωναν το υπάρχον σύστημα. Όμως το τέλος του ρευστού χρήματος -κάτι που ενδέχεται να συμβεί μέσα σε μία ή δύο δεκαετίες- είναι αληθινή επανάσταση».
– The Economist 
«Πλήρης… και ζωτικής σημασίας οδηγός πλοήγησης για όποιον προσπαθεί να καταλάβει το πώς αλλάζει το χρηματοπιστωτικό περιβάλλον». 
– Financial Times
«Απομυθοποιεί τον ερμητικό κόσμο των κρυπτονομισμάτων… Η ανάλυση του Prasad είναι η άριστη πύλη εισόδου στις θεμελιώδεις λεπτομέρειες της ψηφιακής χρηματοπιστωτικής».
– Foreign Affairs

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω