Υπεράκτια αιολικά πάρκα Λασιθίου

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 22 δευτ.]

Ομόφωνη και αρνητική είναι η απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, επί της Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΕΠΑΥΑΠ) υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή του Λασιθίου.  
Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νίκος Ξυλούρης, διευκρίνισε με δήλωσή του ότι «Δεν είμαστε αντίθετοι στον θεσμό των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αλλά πρέπει να συμμετέχουμε στον σχεδιασμό για να ορίσουμε το πλήθος και τις θέσεις που δεν έρχονται σε αντίθεση με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας». 
          Ειδικότερα η Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά επί της ΣΜΠΕ, σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου, η οποία διαμορφώθηκε συνδυάζοντας τις απόψεις που διατυπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση. Η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής εκφράζει την απόρριψη του προτεινόμενου από τη μελέτη, σχεδιασμού χωροθέτησης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή του Λασιθίου.
Ταυτόχρονα απαιτεί από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων και των τοπικών φορέων στον σχεδιασμό αφενός της θαλάσσιας χωροταξίας, η οποία σήμερα δεν υπάρχει, αφετέρου του χωροταξικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο σήμερα βρίσκεται υπό αναθεώρηση.
          Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 και συμμετείχαν ο Αντιπεριφεριάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανώλης Μενεγάκης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων των περιοχών μελέτης, καθώς και πλήθος ενδιαφερόμενου κοινού. Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω