Ροή Ειδήσεων

Υπερφορολόγηση αναδρομικών συντάξεων

Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα έστειλε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) διαμαρτυρόμενο για την φορολόγηση των αναδρομικών με ποσοστά που αγγίζουν και το 45%.
Συγκεκριμένα η Επιστολή:
Κύριε Υπουργέ,
Είναι  η ώρα, που το κράτος πρέπει να μαζέψει το χρήμα!
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ανασκούμπωσε τα μανίκια για την συγκέντρωση της ..σοδειάς.
Τον Οκτώβρη του 2020, η κυβέρνηση κατέβαλε στους συνταξιούχους, κάποια αναδρομικά, που αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων, κατά το  χρονικό διάστημα από 11/06/2015 έως τις 11/05/2016 που δημοσιεύτηκε ο Ν.4387/2016. Ιδού, και η σχετική διάταξη:
Άρθρο 114
Καταβολή ποσών μειώσεων συντάξεων ιδιωτικού τομέα.
1. Ποσά, τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες επιβλήθηκαν κατ’ εφαρμογή του άρθρου 6 παρ. 1 ν. 4051/2012 (Α’ 40) και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 περ. 1 του ν. 4093/2012 (Α’ 222) και αφορούν το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 και μέχρι την δημοσίευση του ν. 4387/2016 (Α’ 85), καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους.
Αφού μας λήστεψαν, στην κυριολεξία τις συντάξεις, για να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα,  (λες και το πρόβλημα του κάθε συνταξιούχου ήταν μη τυχόν και δεν στηριχθούν οι τράπεζες), μας πέταξαν λίγα ψίχουλα και τώρα που ήλθε η ώρα των φορολογικών δηλώσεων, μας ζητάνε να δώσουμε ένα μέρος πίσω.
Πρέπει να δώσουμε φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης και στον λογιστή για την υποβολή της δήλωσης. Και πιο αναλυτικά:
Τα ποσά αυτά (των αναδρομικών), θα φορολογηθούν στα έτη 2015 και 2016, με το φόρο που θα προκύψει, από την φορολογική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, για την συγκεκριμένη χρονιά, αφού ενσωματωθούν με τα ήδη δηλωμένα εισοδήματα των δύο αυτών ετών. 
Κατά κανόνα, θα φορολογηθούν με συντελεστές 22% έως 42% για 2015 και 22% έως 45% για 2016. Επί πλέον, θα υπολογισθεί εισφορά αλληλεγγύης 1% – 4% για το 2015 και 2,2% -10% για το 2016.
Δηλαδή, όλα λαμπρά για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), αλλά και για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν πάλι, για να εκπληρώσουν τις …υποχρεώσεις τους !!
Και για του λόγου το αληθές: μιλάμε κύριοι για περικοπές της σύνταξής μας οι οποίες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές και για την εν μέρει επιστροφή τους από τη κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση για το 11μηνο, λόγω σωρρείας δικαστικών αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων που επιδίκαζαν ποσά έως την εξόφλησή τους, νομιμοτόκως με 6% ανά έτος. Ενδεικτικά αναφέρουμε 3338/2021, 3350/2021. Το δε Ελεγκτικό Συνέδριο νομιμοτόκως επιδικάζει ποσά για 5ετία, τα οποία έχουν παράνομα περικοπεί ενδεικτικά αναφέρουμε 504/2021.
Έρχεστε εσείς λοιπόν σήμερα και μας δηλώνετε, ότι πρέπει να φορολογηθούμε για την εν μέρει επιστροφή των παράνομων περικοπών σας!!
Δηλαδή, «Θέλετε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο»; Αυτή είναι η αντίληψη περί δικαίου, της κυβερνητικής εξουσίας σας;
Ζητάμε να εξαιρεθούμε από την παράνομη φορολόγηση, των παράνομων περικοπών σας. Και αυτό το ζητάμε για κάθε επιστροφή παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών που αφορούν την σύνταξή μας!
Η κυβέρνηση ας κάνει την επιλογή της!
Δεν γίνεται να πληρώνουν πάντα οι άφωνοι πολίτες!
Δεχόμαστε πιέσεις από παντού!
Προσπαθούμε να κρατήσουμε την αξιοπρέπειά μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω