Ψηφιακά νομίσματα και η ψυχή του χρήματος

του Agustín Carstens*

Ομιλία  Ομιλία του Agustín Carstens , Γενικού Διευθυντή του BIS, του Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Goethe για το Δίκαιο και τα Οικονομικά (ILF) με θέμα «Δεδομένα, ψηφιοποίηση, τα νέα χρηματοοικονομικά και ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας: Το μέλλον της τραπεζικής και του χρήματος».

Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους διοργανωτές που με κάλεσαν σήμερα εδώ. Είναι τιμή μου που εκφωνώ αυτήν την ομιλία στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε. Φυσικά, θα ήθελα να μπορούσα να ήμουν στη Φρανκφούρτη προσωπικά.
          Σε μια ομιλία σε αυτό το πανεπιστήμιο πριν από τέσσερα χρόνια, αναφέρθηκα στην ανάπτυξη και τις παγίδες των κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin. Έκτοτε, η συζήτηση για το μέλλον του χρήματος έχει διευρυνθεί πολύ, αλλά συνεχίζει να αγγίζει τα ίδια τα θεμέλια του νομισματικού συστήματος.
          Σήμερα θα εμπνευστώ από τον συνονόματο του ιδρύματός σας. Ο μεγάλος Johann Wolfgang von Goethe ήταν ένας πολυταξιδεμένος κοσμοπολίτης και ένας αληθινός οικουμενιστής. Ήταν ποιητής και πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης θεάτρου, επιστήμονας και πολιτικός. Είναι αξιοσημείωτο ότι το έργο του προέβλεψε ορισμένα βασικά οικονομικά ζητήματα της εποχής μας, συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας.
          Το έργο του Γκαίτε θέτει θεμελιώδη ερωτήματα. Στο αριστούργημά του, τον Φάουστ, απευθύνεται στο « Gretchenfrage » – έναν όρο που έχει γίνει συνώνυμος με ένα θεμελιώδες ζήτημα της ζωής.
          Για τους κεντρικούς τραπεζίτες, το Gretchenfrage ήταν πάντα: ποια είναι η ψυχή του χρήματος; Σήμερα, τεχνολόγοι, καινοτόμοι και μελλοντολόγοι προσφέρουν νέες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα. Κάποιοι λένε ότι στο μέλλον, χρήματα και χρηματοδότηση θα παρέχονται από λίγες μόνο μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Άλλοι ονειρεύονται ένα αποκεντρωμένο σύστημα στο οποίο οι αλυσίδες μπλοκ και οι αλγόριθμοι αντικαθιστούν ανθρώπους και ιδρύματα. Και ίσως, όλα αυτά να γίνουν στο Metaverse.
          Το κύριο μήνυμά μου σήμερα είναι απλό: η ψυχή του χρήματος δεν ανήκει ούτε σε μια μεγάλη τεχνολογία ούτε σε ένα ανώνυμο καθολικό. Η ψυχή του χρήματος είναι η εμπιστοσύνη. Γίνεται λοιπόν το ερώτημα: ποιος θεσμός είναι ο καταλληλότερος για να δημιουργήσει εμπιστοσύνη; Θα υποστηρίξω ότι οι κεντρικές τράπεζες ήταν και συνεχίζουν να είναι τα καλύτερα ιδρύματα για να παρέχουν εμπιστοσύνη στην ψηφιακή εποχή. Αυτός είναι επίσης ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ένα αποτελεσματικό και χωρίς αποκλεισμούς χρηματοπιστωτικό σύστημα προς όφελος όλων.
          Επιτρέψτε μου να αναλύσω αυτό το θέμα, ξεκινώντας από τα θεσμικά θεμέλια του χρήματος.

          Τα θεσμικά θεμέλια του χρήματος
Το χρήμα είναι μια κοινωνική σύμβαση. Οι άνθρωποι δέχονται χρήματα σήμερα με την προσδοκία ότι όλοι οι άλλοι θα τα δεχτούν αύριο.
           
Στον πυρήνα της, η εμπιστοσύνη στο νόμισμα συγκρατεί το νομισματικό σύστημα. Όπως και το νομικό σύστημα, έτσι και αυτή η εμπιστοσύνη είναι δημόσιο αγαθό. Η διατήρησή του είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική λειτουργία των κοινωνιών.
           
Η εμπιστοσύνη απαιτεί υγιείς θεσμούς που αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου. Ιδρύματα που διασφαλίζουν τη σταθερότητα του νομίσματος ως βασικής λογιστικής μονάδας της οικονομίας, αποθήκης αξίας και μέσου ανταλλαγής και εγγυώνται την ασφάλεια και την ακεραιότητα των πληρωμών.
           
Σε μια ιστορία που μετριέται όχι σε χρόνια αλλά σε αιώνες, οι ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες έχουν αναδειχθεί ως οι βασικοί θεσμοί που στηρίζουν αυτήν την εμπιστοσύνη στο χρήμα. Οι εναλλακτικές έχουν συχνά καταλήξει άσχημα. Για καλό λόγο οι περισσότερες χώρες έχουν ιδρύσει κεντρικές τράπεζες με σαφή εντολή να υπηρετούν την κοινωνία. Ως θεσμοί δημόσιας πολιτικής, οι κεντρικές τράπεζες έχουν αποδειχθεί επιτυχημένες στη διατήρηση της εμπιστοσύνης ενώ προσαρμόζονται στις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές.
           
Επιδιώκοντας αυτές τις εντολές, οι κεντρικές τράπεζες κατάφεραν να προσαρμόζονται συνεχώς στις τεχνολογικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες ασχολούνται ενεργά με την ψηφιακή καινοτομία. Εργάζονται σε νέα δημόσια αγαθά της κεντρικής τράπεζας, όπως υποδομές χρηματοπιστωτικών αγορών χονδρικής, συστήματα γρήγορων πληρωμών λιανικής και ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας.
           
Φυσικά, σε ένα σύστημα που βασίζεται στην αγορά, ο ιδιωτικός τομέας παραμένει ο κύριος κινητήρας της οικονομίας. Στο σημερινό νομισματικό σύστημα δύο επιπέδων, οι καταθέσεις είναι μακράν η πιο διαδεδομένη μορφή χρήματος που κατέχει το κοινό, καθώς τα μετρητά είναι σχετικά μικρά. Οι τράπεζες, με τη σειρά τους, τοποθετούν τις δικές τους καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα ως «τραπεζικά αποθεματικά».
           
Σε αυτή την περίπτωση, οι κεντρικές τράπεζες παρέχουν μια ανοιχτή, ουδέτερη, αξιόπιστη και σταθερή πλατφόρμα. Οι ιδιωτικές εταιρείες χρησιμοποιούν την εφευρετικότητα και τον δυναμισμό τους για να αναπτύξουν νέες μεθόδους πληρωμής και χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτός ο συνδυασμός υπήρξε ισχυρός μοχλός καινοτομίας και ευημερίας.
           
Αλλά δεν μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένη αυτή την επιτυχημένη συμβίωση. Κάποιες πρόσφατες εξελίξεις μπορεί να απειλήσουν την ουσία του χρήματος ως δημόσιου αγαθού, εάν ληφθούν υπερβολικά μακριά.Για να το δείξω αυτό, επιτρέψτε μου να προσφέρω τρία εύλογα σενάρια για το μέλλον των χρημάτων.• Στην πρώτη, τα μεγάλα τεχνολογικά σταθερά νομίσματα ανταγωνίζονται τα εθνικά νομίσματα αλλά και μεταξύ τους, κατακερματίζοντας το νομισματικό σύστημα.• Το δεύτερο σχετίζεται με την άπιαστη υπόσχεση για κρυπτογράφηση και αποκεντρωμένη χρηματοδότηση, ή «DeFi», που ισχυρίζεται ότι προσφέρει ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα απαλλαγμένο από ισχυρούς μεσάζοντες, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να προσφέρει κάτι πολύ διαφορετικό. • Το τρίτο υλοποιεί το όραμα ενός ανοιχτού και παγκόσμιου νομισματικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος που αξιοποιεί την τεχνολογία προς όφελος όλων.Μπορείτε πιθανώς να μαντέψετε ποιο όραμα υποστηρίζω. Θα κλείσω συζητώντας τι θα χρειαστεί για να το πετύχουμε.

            Σταθερά νομίσματα μεγάλης τεχνολογίας
Ας ξεκινήσουμε με τα stablecoins που εκδίδονται από μεγάλες τεχνολογίες. Τα stablecoins είναι κρυπτονομίσματα που βασίζουν την αξία τους σε εξασφαλίσεις, συχνά με τη μορφή καταθέσεων σε εμπορικές τράπεζες ή άλλα ρυθμιζόμενα χρηματοπιστωτικά μέσα. Γι’ αυτό το λόγο υπονομεύουν την αξιοπιστία των κρατικών νομισμάτων. Τα Stablecoins εκδίδονται σε αυτό το πρώτο σενάριο από μεγάλες τεχνολογίες ή μεγάλες εταιρείες των οποίων η κύρια δραστηριότητα είναι οι ψηφιακές υπηρεσίες.
           
Οι μεγάλες τεχνολογίες έχουν κάνει σημαντικές συνεισφορές στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Τα νέα και καινοτόμα προϊόντα τους επέτρεψαν σε εκατοντάδες εκατομμύρια νέους χρήστες να εισέλθουν στο επίσημο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
           
Στη διαδικασία, έχουν επίσης επιτύχει συστημική σημασία σε αρκετές μεγάλες οικονομίες. Για παράδειγμα, οι μεγάλες τεχνολογίες διοχετεύουν το 94% των πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου στην Κίνα.
           
Αυτή η τάση θα μπορούσε να επιταχυνθεί εάν μία από αυτές τις εταιρείες αναπτυσσόταν με απεριόριστο τρόπο και δημιουργούσε ένα κυρίαρχο, κλειστό οικοσύστημα γύρω από το δικό της παγκόσμιο stablecoin.
           
Μόλις ιδρυθεί, μια εταιρεία είναι πιθανό να δημιουργήσει φραγμούς κατά των νεοεισερχόμενων, οδηγώντας σε δεσπόζουσα θέση στην αγορά, συγκέντρωση δεδομένων και μειωμένο ανταγωνισμό. Επιπλέον, το stablecoin του θα μπορούσε να διαμεσολαβήσει τις κατεστημένες τράπεζες, κάτι που θα μπορούσε ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
           
Επιπλέον, εάν ένα μεγάλο τεχνολογικό stablecoin αποκτήσει τη θέση του, άλλοι θα επιδιώξουν να το μιμηθούν. Μπορεί να καταλήξουμε με μερικούς κυρίαρχους περιφραγμένους κήπους που ανταγωνίζονται τόσο μεταξύ τους όσο και με τα εθνικά νομίσματα, κατακερματίζοντας έτσι τα εθνικά και παγκόσμια νομισματικά συστήματα. Καθώς τα αρχικά οφέλη εξασθενούν, γρήγορα θα ακολουθήσουν τα γνωστά προβλήματα συγκέντρωσης της αγοράς.
           
Επιπλέον, οι ίδιες οικονομικές δυνάμεις που ενθαρρύνουν την ένταξη μπορούν επίσης να προκαλέσουν διακρίσεις, παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής και συγκέντρωση της αγοράς. Ένας λόγος είναι ότι τα δεδομένα υπόκεινται σε μεγάλες εξωτερικές επιδράσεις. Για παράδειγμα, τα δεδομένα ενός ατόμου μπορούν να αποκαλύψουν πληροφορίες για άλλους. Επιπλέον, είναι πιθανό ο κάτοχος δεδομένων να καταλήξει να γνωρίζει περισσότερα για τη συμπεριφορά των χρηστών από ό,τι οι ίδιοι οι χρήστες. Οπλισμένοι με αποκλειστική πρόσβαση σε δεδομένα, οι μεγάλες τεχνολογίες μπορούν γρήγορα να κλιμακωθούν και να κυριαρχήσουν στις αγορές.
           
Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: δεν είναι επιθυμητό να βασιζόμαστε αποκλειστικά σε ιδιωτικά χρήματα. Οι χρήστες μπορεί αρχικά να βρουν μεγάλη ευκολία στην πληρωμή με ένα μεγάλο τεχνολογικό παγκόσμιο stablecoin. Ωστόσο, κάνοντάς το αυτό, μπορεί να παραδίδουν τα κλειδιά του νομισματικού μας συστήματος σε ιδιωτικές οντότητες, με γνώμονα τα κέρδη και να λογοδοτούν μόνο στους μετόχους τους και σε άλλους εμπιστευτικούς παράγοντες. Μια τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να διαβρώσει την εμπιστοσύνη. Ένα δημόσιο αγαθό όπως το χρήμα χρειάζεται επίβλεψη με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

          Η άπιαστη υπόσχεση της αποκέντρωσης
Ένα δεύτερο εύλογο σενάριο για το μέλλον του χρήματος έχει προσελκύσει έναν αυξανόμενο αριθμό ενθουσιωδών. Αυτό το όραμα αντικαθιστά τα ιδρύματα με την τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής (DLT), επιτρέποντας καταρχήν σε οποιονδήποτε να είναι επικυρωτής σε ένα κοινό δίκτυο. Ενσωματώνεται στην ανάπτυξη κρυπτονομισμάτων και εφαρμογών που βασίζονται σε αυτά, όπως η λεγόμενη αποκεντρωμένη χρηματοδότηση ή «DeFi».
           
Οι λάτρεις του DeFi δίνουν μερικές πολύ ελκυστικές υποσχέσεις: η DLT θα «εκδημοκρατίσει τη χρηματοδότηση», αποκλείοντας μεσάζοντες όπως μεγάλες τράπεζες. Γενικότερα, νέα αποκεντρωμένα πρωτόκολλα θα θέσουν τις βάσεις για το «Web 3.0» ή απλά το «web3». Σε αυτόν τον κόσμο, τα δεδομένα θα ανακτηθούν από τις μεγάλες τεχνολογίες και οι επιχειρηματίες και οι καλλιτέχνες θα διατηρήσουν μεγαλύτερο μερίδιο της αξίας που δημιουργούν.
           
Η αποκέντρωση μπορεί να είναι ένας ευγενής στόχος. Σε πολλές εφαρμογές, η διακυβέρνηση βελτιώνεται όταν η εξουσία είναι πραγματικά διασκορπισμένη, με κατάλληλους ελέγχους και ισορροπίες. Αυτή η αρχή ενσωματώνεται σε ελεύθερες και ανταγωνιστικές αγορές.
           
Αλλά αυτή η αρχή δεν είναι αυτό που προσφέρουν οι εφαρμογές DeFi. Υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ οράματος και πραγματικότητας.
           
Μέχρι σήμερα, ο χώρος DeFi έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για κερδοσκοπικές δραστηριότητες. Οι χρήστες επενδύουν, δανείζονται και εμπορεύονται κρυπτοστοιχεία σε ένα σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτο περιβάλλον. Η απουσία ελέγχων όπως οι κανόνες «γνωρίστε τον πελάτη σας» (KYC) και για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μπορεί κάλλιστα να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της DeFi.
           
Πράγματι, αναδύεται ένα παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που περιστρέφεται γύρω από δύο στοιχεία.
           
Το πρώτο είναι αυτοματοποιημένα, αυτοεκτελούμενα πρωτόκολλα ή «έξυπνα συμβόλαια». Αλλά αυτά τα συμβόλαια δεν θα είναι ποτέ αρκετά έξυπνα για να καλύψουν κάθε πιθανό ενδεχόμενο, και ως εκ τούτου κάποιος πρέπει να γράψει και να ενημερώσει τον κώδικα και να εκτελέσει την πλατφόρμα. Στην πράξη, υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση στο DeFi. Οι οικονομολόγοι της BIS έχουν συζητήσει αυτήν την «ψευδαίσθηση της αποκέντρωσης» σε πρόσφατη έρευνα.
           
Το δεύτερο στοιχείο είναι, και πάλι, τα stablecoins. Αυτά γρασάρουν τους τροχούς του DeFi. Καθώς στοχεύουν στη διατήρηση μιας σταθερής αξίας στα νομίσματα fiat, επιτρέπουν τις μεταφορές σε πλατφόρμες και αποτελούν μια γέφυρα στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα stablecoins είναι το μέσο διακανονισμού στο DeFi, μαζί με τα διακριτικά διακυβέρνησης και άλλα πιο ασταθή κρυπτοστοιχεία.
           
Αλλά τα stablecoins μπορεί να μην είναι καλά χρήματα. Ένα μειονέκτημα είναι το γεγονός ότι πρέπει να συνδέσουν την αξία τους με ρυθμιζόμενα περιουσιακά στοιχεία για να δανειστούν την αξιοπιστία τους. Οι εκδότες τους έχουν ένα εγγενές κίνητρο να επενδύουν αποθεματικά με επικίνδυνο τρόπο για να κερδίσουν απόδοση. Χωρίς κατάλληλη ρύθμιση, οι εκδότες μπορούν να αποκλίνουν από την πλήρη υποστήριξη ή να δοκιμάσουν τα περιθώρια κέρδους αυτού που θεωρείται ασφαλές περιουσιακό στοιχείο – όπως έχει δείξει επανειλημμένα η εμπειρία.
           
Πιο ουσιαστικά, η αποκέντρωση έχει κόστος. Η εμπιστοσύνη σε ένα ανώνυμο σύστημα διατηρείται από επικυρωτές που έχουν συμφέροντα και διασφαλίζουν την ακεραιότητα του καθολικού απουσία κεντρικής αρχής. Επομένως, το σύστημα πρέπει να δημιουργήσει αρκετά τέλη ή ενοίκια, ώστε να παρέχει σε αυτούς τους επικυρωτές το σωστό κίνητρο.
           
Αυτά τα ενοίκια συσσωρεύονται ως επί το πλείστον σε εμπιστευμένους, όπως οι εξορύκτες Bitcoin ή εκείνοι που διαθέτουν περισσότερα διακριτικά διακυβέρνησης. Αυτά τα ενοίκια είναι επίσης ένας λόγος για τον οποίο οι πλατφόρμες DeFi ήταν τόσο ελκυστικές για επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου. Πολλά πρωτόκολλα παγιώνουν τους μυημένους, καθώς αυτά με περισσότερα νομίσματα έχουν μεγαλύτερη ισχύ.
           
Σε τελική ανάλυση, τα υψηλά ενοίκια για τους εμπιστευόμενους σημαίνουν υψηλό κόστος για τους χρήστες. Έτσι, ενώ οι εμπιστευτικοί που έχουν πουλήσει νομίσματα σε νέους χρήστες έχουν κάνει θεαματικές αποδόσεις, τα κέρδη αποτελεσματικότητας για τους μέσους χρήστες δεν έχουν μέχρι στιγμής υλοποιηθεί. Και ελλείψει κανονισμών, η απάτη, οι αμυχές και τα λεγόμενα χάλια έχουν γίνει ανεξέλεγκτη.
           
Επιπλέον, αυτή η δομή καθιστά δύσκολη την κλιμάκωση των πλήρως αποκεντρωμένων συστημάτων. Η επίτευξη συμφωνίας σε ένα μεγάλο δίκτυο απαιτεί χρόνο και προσπάθεια και καταναλώνει ενέργεια. Όσο μεγαλύτερο είναι το καθολικό, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να το ενημερώσετε γρήγορα.
           
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλά συστήματα DLT μπορούν να χειριστούν μόνο μικρό όγκο συναλλαγών μέχρι σήμερα και συχνά υποφέρουν από συμφόρηση δικτύου. Αυτός είναι και ο λόγος που το Bitcoin απαιτεί τόσο πολύ ηλεκτρική ενέργεια. Υπάρχει μια ποικιλία τεχνικών προτάσεων για την αντιμετώπιση αυτού του συμβιβασμού, αλλά όλες οδηγούν σε μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Πράγματι, η ανάγκη για ενοίκια για τη διατήρηση των κινήτρων σε ένα blockchain είναι χαρακτηριστικό και όχι σφάλμα. είναι περίπτωση «όσο περισσότερο τόσο πιο λυπημένος» αντί για «όσο περισσότερο τόσο καλύτερα».
           
Και ο αυξανόμενος πολλαπλασιασμός των διαφορετικών blockchains σημαίνει ότι πολλοί ανταγωνιστικοί υποψήφιοι στοχεύουν να είναι ένας μόνο κριτής της αλήθειας.
           
Εν τω μεταξύ, το DeFi υπόκειται στις ίδιες ευπάθειες που υπάρχουν στις παραδοσιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η υψηλή μόχλευση, οι αναντιστοιχίες ρευστότητας και οι συνδέσεις με το επίσημο χρηματοπιστωτικό σύστημα σημαίνουν ότι οι ευπάθειες στο DeFi θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη σταθερότητα του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως και με τα αμοιβαία κεφάλαια της αγοράς χρήματος, υπάρχει ο κίνδυνος, κατά τη διάρκεια ενός σοκ, τα stablecoins να αντιμετωπίσουν τρεξίματα. Με τα αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα, μπορεί επίσης να υπάρχουν απρόβλεπτες αλληλεπιδράσεις, καθώς η ρευστότητα στερεύει και οι απώλειες διαχέονται μέσω του συστήματος.
           
Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος αυτή η «μαγεία», μόλις εκτοξευθεί, να ξεφύγει από τον έλεγχο. Όπως και στο Zauberlehrling του Goethe («Ο μαθητευόμενος του μάγου»), οι εφαρμογές DeFi θα μπορούσαν να αποκτήσουν τη δική τους ζωή, αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους με απρόβλεπτους τρόπους. Όταν συμβεί ένα κραχ και χαθούν χρήματα, οι χρήστες αναπόφευκτα θα στραφούν σε ένα έμπιστο και έμπειρο μέρος –τις δημόσιες αρχές– για να δαμάσουν τα απελευθερωμένα πνεύματα και να αποκαταστήσουν την τάξη.
           
Μια καλύτερη προσέγγιση είναι δυνατή. Βασιζόμενοι σε υγιή χρήματα, οι νέες εφαρμογές θα μπορούσαν να σταθούν σε πιο ισχυρή βάση. Δεν πρέπει να βασίζονται στην ανωνυμία αλλά στην ταύτιση και την εμπιστοσύνη. Και θα πρέπει να συμμορφώνονται με τον οικονομικό κανονισμό που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί το σύστημα ασφαλές. Όπου εκδίδονται ιδιωτικά stablecoins, πρέπει να ρυθμίζονται επαρκώς για την αντιμετώπιση των κινδύνων που αυτά ενέχουν, όπως οι τρέχουσες, οι κίνδυνοι του συστήματος πληρωμών και η συγκέντρωση οικονομικής ισχύος. Χρειαζόμαστε επίσης αποτελεσματική και συνεπή διεθνή πολιτική σχετικά με τις συμφωνίες stablecoin.
           
Οι καινοτόμοι δεν πρέπει να φοβούνται τις ρυθμιστικές αρχές, αλλά να συνεργάζονται μαζί τους, για να κάνουν τα προϊόντα τους πιο υγιή και πιο βιώσιμα.

            Ένα ανοιχτό και παγκόσμιο σύστημα ως δημόσιο αγαθό
Σε ένα τρίτο σενάριο, τα κατεστημένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι μεγάλες τεχνολογίες και οι νεοεισερχόμενοι καινοτόμοι ανταγωνίζονται σε μια ανοιχτή αγορά που εγγυάται τη διαλειτουργικότητα, βασιζόμενη στα δημόσια αγαθά της κεντρικής τράπεζας. Αυτό σημαίνει ότι οι τελικοί χρήστες μπορούν να αλληλεπιδρούν απρόσκοπτα μεταξύ διαφορετικών παρόχων – τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο.
          Αυτό θα επιφέρει συνεχή καινοτομία και ολοένα καλύτερα αποτελέσματα για την οικονομία στο σύνολό της. Η εμπιστοσύνη στα χρήματα παραμένει το θεμέλιο της σταθερότητας. Οι τελικοί χρήστες θα έβλεπαν χαμηλό κόστος και βολικές υπηρεσίες, με ασφάλεια, απόρρητο και ένα ευρύ φάσμα επιλογών πληρωμής. Αυτό το σενάριο αξιοποιεί τα οφέλη των μεγάλων δεδομένων και του DLT με δομές αγοράς που ενισχύουν τον ανταγωνισμό και προάγουν το δημόσιο καλό χαρακτήρα του νομισματικού συστήματος.
          Σε αυτό το όραμα, το νομισματικό σύστημα δεν κατακερματίζεται σε χωριστούς περιφραγμένους κήπους, ούτε κυριαρχείται από μερικές μεγάλες εταιρείες. Επίσης, δεν υπάρχουν υψηλά ενοίκια για όσους έχουν πρόσβαση σε ανώνυμα δίκτυα.
          Στον πυρήνα αυτού του συστήματος βρίσκονται οι κεντρικές τράπεζες. Δεν έχουν στόχο τα κέρδη, αλλά την εξυπηρέτηση της κοινωνίας. Δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για προσωπικά δεδομένα. Ενεργούν ως φορείς εκμετάλλευσης, επόπτες και καταλύτες στις αγορές πληρωμών και ρυθμίζουν και εποπτεύουν τους ιδιωτικούς παρόχους για το δημόσιο συμφέρον. Συνεργαζόμενοι, μπορούν να παρέχουν ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας (CBDC). Σε αντίθεση με τα stablecoins, τα CBDC δεν χρειάζεται να δανειστούν την αξιοπιστία τους. Καθώς εκδίδονται απευθείας από την κεντρική τράπεζα, κληρονομούν την εμπιστοσύνη που έχει ήδη το κοινό στο νόμισμά τους. Μπορούν έτσι να χρησιμεύσουν ως υγιές θεμέλιο για μελλοντική καινοτομία.
          Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να παρέχουν αυτό το θεμέλιο στο εσωτερικό, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα.
Φανταστείτε ένα παγκόσμιο δίκτυο CBDC. Διαφορετικές κεντρικές τράπεζες θα σχεδίαζαν και θα εκδίδουν μια νέα μορφή δημόσιου χρήματος, προσαρμοσμένη στις οικονομίες και τις προτιμήσεις των κοινωνιών τους.
          Είναι σημαντικό ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να συνεργαστούν μεταξύ τους και με τον ιδιωτικό τομέα, για να διασφαλίσουν ότι αυτά τα εγχώρια CBDC είναι διασυνοριακά διαλειτουργικά. Αυτό θα απαιτούσε τεχνική συμβατότητα, την ικανότητα των συστημάτων να «μιλούν τη γλώσσα του άλλου» και συμφωνία για δικαιώματα και υποχρεώσεις. Για να επιτευχθεί αυτό, οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να επιλέξουν εάν θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο διμερών συνδέσεων ή θα μπορούσαν να υιοθετήσουν ένα μοντέλο hub-and-spoke ή μια ενιαία κοινή πλατφόρμα. Το DLT θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση πολλαπλών CBDC που εκδίδονται από διαφορετικές κεντρικές τράπεζες. Αυτό θα ήταν χρήσιμο καθώς καμία ενιαία κεντρική τράπεζα δεν θα μπορούσε να διασχίσει όλα τα διαφορετικά νομίσματα του συστήματος.
          Ένα τέτοιο δίκτυο θα ήταν μια παγκόσμια εκδοχή των εγχώριων νομισματικών συστημάτων που στηρίζονται στην εμπιστοσύνη που έχουν οι κεντρικές τράπεζες. Θα μπορούσε να μειώσει το κόστος των διασυνοριακών πληρωμών. να αυξήσει την ταχύτητα και τη διαφάνειά τους· και να διευρύνει την πρόσβαση σε χρήστες σε διάφορες χώρες. Οι ιδιωτικοί πάροχοι θα μπορούσαν να αλληλεπιδρούν με τους πελάτες, πραγματοποιώντας ελέγχους συμμόρφωσης με γνώμονα τον πελάτη και άλλους ελέγχους. Ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πλήθος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών πάνω από ένα τέτοιο σύστημα, από καινοτόμες πληρωμές έως δανεισμό, ασφαλιστικές και επενδυτικές υπηρεσίες. Ωστόσο, οι διασφαλίσεις μπορούν να δώσουν στους χρήστες τον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων. Αυτό δεν απαιτεί την πώληση κερδοσκοπικών νομισμάτων που εξυπηρετούν μόνο τον εμπλουτισμό των εμπιστευτικών.
          Το BIS Innovation Hub εργάζεται ενεργά για να κάνει αυτό το όραμα πραγματικότητα, με πολλά πειράματα που περιλαμβάνουν συνεργασία μεταξύ κεντρικών τραπεζών και ιδιωτικού τομέα. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι πολλά από αυτά τα έργα βασίζονται στο DLT, όπου οι κεντρικές τράπεζες διαδραματίζουν τον βασικό ρόλο. Με βάση την εμπιστοσύνη αντί για τα ενοίκια, αυτά τα συστήματα ξεπερνούν τα εγγενή προβλήματα με την κλιμάκωση. Προσφέρουν επίσης μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Τρία σημαντικά έργα BIS Innovation Hub χρησιμοποιούν μια πλατφόρμα DLT στην οποία πολλές κεντρικές τράπεζες εκδίδουν τα δικά τους CBDC χονδρικής ώστε να μπορούν να ανταλλάσσονται μεταξύ των συμμετεχόντων για να επιτρέψουν ταχύτερους, φθηνότερους και ασφαλέστερους διασυνοριακούς διακανονισμούς.
• Στο Project Jura, κάθε κεντρική τράπεζα διατηρεί ατομικό έλεγχο στο δικό της CBDC σε μια ενιαία πλατφόρμα με ξεχωριστά υποδίκτυα.
• Στο έργο mBridge, κάθε συμμετέχουσα κεντρική τράπεζα εκδίδει τα δικά της CBDC και λειτουργεί έναν κόμβο επικύρωσης σε ένα κοινό σύστημα.
• Το Project Dunbar διερευνά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφορετικών πρωτοτύπων DLT και τους μηχανισμούς επικύρωσης για την υποστήριξη μιας κοινής πλατφόρμας πολλαπλών CBDC.
          Συνολικά, αυτά τα έργα δείχνουν ότι υπάρχει σημαντικό δυναμικό στις νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένου του DLT, εάν εφαρμοστούν με τρόπο που βασίζεται στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο του νομισματικού συστήματος. Οι κεντρικές τράπεζες, ως κόμβοι επικύρωσης, δεν είναι εκεί για να βγάλουν χρήματα από την εξόρυξη νομισμάτων. Αντίθετα, εκτελούν αυτόν τον ρόλο ως μέρος της εντολής δημόσιας υπηρεσίας τους.
          Δουλεύοντας σε ελεγχόμενο περιβάλλον και με εταίρους του κλάδου, η BIS και οι κεντρικές τράπεζες υποδοχής αναπτύσσουν δημόσια αγαθά που μπορούν να δοκιμαστούν διεξοδικά και έτοιμα να διατεθούν στον πραγματικό κόσμο.

            ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω. Το μέλλον των χρημάτων είναι δικό μας να διαμορφώσουμε. Ενώ οι κεντρικές τράπεζες μοιράζονται τον ενθουσιασμό γύρω από την ψηφιακή καινοτομία, γνωρίζουμε τις πιθανές συνέπειες ορισμένων από τις ενσαρκώσεις της.
          Ο σχεδιασμός του χρήματος έχει συνέπειες που αφορούν όλη την κοινωνία: την ακεραιότητα και τη σταθερότητα του χρήματος και των πληρωμών, τη συγκέντρωση της αγοράς, τα δικαιώματα των καταναλωτών και την αποτελεσματικότητα. Ως εκ τούτου, οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να συνεργαστούν με άλλες δημόσιες αρχές και ιδιωτικούς φορείς για να κάνουν πραγματικότητα το όραμα που περιέγραψα.
          Ας καινοτομούμε με έναν υγιή, βιώσιμο τρόπο, αξιοποιώντας τα οφέλη της ψηφιακής τεχνολογίας με τρόπο που να συνάδει με τις κοινές μας αξίες. Ειδικότερα, ας διασφαλίσουμε ότι το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα βασίζεται στην υπάρχουσα διακυβέρνηση του χρήματος, υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα.
          Λοιπόν, επιτρέψτε μου να επιστρέψω από εκεί που ξεκίνησα, στον Γκαίτε. Η απάντηση στο Gretchenfrage δεν έχει αλλάξει: οι κεντρικές τράπεζες και οι δημόσιες αρχές εξακολουθούν να είναι η κόλλα που συγκρατεί το νομισματικό και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα και η καινοτομία είναι απαραίτητες και πρέπει να ευδοκιμήσουν σε αυτό το θεμέλιο. Αλλά η εμπιστοσύνη δεν μπορεί ποτέ να ανατεθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες ή να αυτοματοποιηθεί.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Agustín CarstensΟ Agustín Carstens έγινε Γενικός Διευθυντής της BIS την 1η Δεκεμβρίου 2017.
Ήταν Διοικητής της Τράπεζας του Μεξικού από το 2010 έως το 2017. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της BIS από το 2011 έως το 2017, ήταν πρόεδρος της  Συνάντησης Παγκόσμιας Οικονομίας και της Οικονομικής Συμβουλευτικής Επιτροπής  από το 2013 έως το 2017. Επίσης προήδρευσε της Διεθνούς Νομισματικής και Οικονομική Επιτροπή, η συμβουλευτική επιτροπή πολιτικής του ΔΝΤ από το 2015 έως το 2017.
Ξεκίνησε την καριέρα του το 1980 στην Τράπεζα του Μεξικού. Από το 1999 έως το 2000, ήταν Εκτελεστικός Διευθυντής στο ΔΝΤ. Αργότερα υπηρέτησε ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών του Μεξικού (2000-03) και ως Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στο ΔΝΤ (2003-06). Ήταν υπουργός Οικονομικών του Μεξικού από το 2006 έως το 2009.
Είναι μέλος του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το 2010 και είναι μέλος της Ομάδας των Τριάντα.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω