3ο κύμα πάνω από το 2ο κύμα της πανδημίας

των
Ατσαλάκη Γεώργιο, Αναπληρωτή Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης
Τσούμπρη Βασίλειο, απόφοιτο ΜΠΔ Πολυτεχνείου Κρήτης
Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων & Πρόβλεψης

Η καθολική τήρηση των μέτρων κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος από τους πολίτες, έχει σαν αποτέλεσμα την επιτυχή ανάσχεση του στα μέσα του περασμένου Μαΐου.
Η επιτυχία όμως, έφερε την χαλάρωση των μέτρων και κυρίως στους χώρους άφιξης και διαμονής των ταξιδιωτών από το εξωτερικό. Το αποτέλεσμα ήταν η κοινωνία να μην είναι προστατευμένη, οπότε η εξάπλωση των κρουσμάτων σιγά σιγά δημιούργησε το 2ο κύμα στις αρχές Ιουνίου. 
Το δεύτερο κύμα είχε ως κορυφή το τέλος Αυγούστου. Τα μέτρα που λήφθηκαν κατά το διάστημα του Αυγούστου, οδήγησαν από αρχές Σεπτεμβρίου στη πτώση του 2ου κύματος, η οποία όμως πτώση δεν ολοκληρώθηκε, καθόσον ένα σημαντικό μέρος των συνανθρώπων μας αντιδρούσε στην λήψη των μέτρων.
Οπότε ο ιός βρήκε αρκετούς απροστάτευτους ανθρώπινους οργανισμούς, τους οποίους χρησιμοποίησε για να εξαπλωθεί, σχηματίζοντας το 3ο κύμα πριν την ολοκλήρωση του 2ου κύματος. Η μη ολοκλήρωση του 2ου κύματος φαίνεται κάτω αριστερά στο παρακάτω διάγραμμα. Το διάγραμμα αυτό προβλέπει την εξέλιξη του 3ου κύματος πάνω από το 2ο κύμα. Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε λίγες μέρες τα κρούσματα πάνω από 5.000 ημερησίως εάν δεν είχαν ληφθεί μέτρα. Οπότε, η λήψη των νέων μέτρων ορθά ανακοινώθηκαν ώστε να αποτρέψουν τα κρούσματα να ακολουθήσουν την πορεία της διακεκομμένης καμπύλης του σχήματος. Το ενδιαφέρον θα είναι, σε τι βαθμό θα τηρηθούν τα νέα μέτρα και εάν θα συμμετέχουν όλοι οι συνάνθρωποι μας στην κοινή προσπάθεια.

Εάν τα μέτρα δεν αποδώσουν ή δεν τηρηθούν, η καμπύλη δεν θα γίνει πτωτική, αλλά θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία των ημερήσιων κρουσμάτων, επιφέροντας μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία από ότι το «απαγορευτικό» (lockdown).
Η εξέλιξη της πανδημίας εξαρτάται από την ανταπόκριση της κοινωνίας στην τήρηση των μέτρων κατά την διάρκεια του «απαγορευτικού» αλλά κυρίως μετά την λήξη του «απαγορευτικού». Η επανάληψη της χαλάρωσης του περασμένου Ιουνίου, θα δημιουργήσει την εμφάνιση ενός 4ου κύματος, το οποίο ίσως επέλθει πριν την ολοκλήρωση του 3ου κύματος. Θα πρέπει τα μέτρα προστασίας να συνεχιστούν για όσο καιρό υπάρχει ο ιός. Δηλαδή για πολλούς μήνες μετά την άρση του απαγορευτικού.
Τα διαθέσιμα οπλοστάσια των γρήγορων τεστ, της αυστηρής ιχνηλάτησης  και ο έλεγχος της τήρησης της 14ήμερης καραντίνας, είναι πρωταρχικής σημασίας για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού. Αναλύοντας τα παγκόσμια δεδομένα των διαφόρων στρατηγικών που ακολούθησαν οι χώρες, βρίσκομε, ότι η Ταϊβάν που χρησιμοποίησε το παραπάνω οπλοστάσιο, πέτυχε τους λιγότερους θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, η οποία χωρίς ολικό κλείσιμο της οικονομίας (lockdown), έχει 0,03 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους και πτώση 0,58% στο ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο του 2020. Η Νέα Ζηλανδία η οποία είναι η χώρα με τους επόμενους λιγότερους θανάτους, είχε 0,5 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους με ολικό κλείσιμο  της οικονομίας, και πτώση 12,2% στο ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω