40 χρόνια Μουσείο Ν. Καζαντζάκη

[χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά και 45 δευτ.]

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη γιορτάζει φέτος τα 40 Χρόνια λειτουργίας του. Χάρη στις αδιάκοπες προσπάθειες των στελεχών και των υποστηρικτών του, το Μουσείο έφτασε σήμερα να θεωρείται πρότυπο κέντρο πολιτισμού, που όχι μόνο διαφυλάσσει τα τεκμήρια της ζωής και του έργου του Μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και στοχαστή, αλλά με την εξωστρέφεια που το χαρακτηρίζει παράγει από μόνο του πολιτιστικό προϊόν και εκπαιδεύει νέους πολίτες στην πρόσληψη των αγαθών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
          Τα παραπάνω τονίστηκαν σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023, όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
            Ειδικότερα συνοπτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων:
            ΘΕΑΤΡΟ
Παραγωγή του θεατρικού έργου «Νικηφόρος Φωκάς», του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκη, από το θέατρο των Vivi .Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά έργα του Νίκου Καζαντζάκη. Και ενώ έχει ως αφετηρία την τραγική ιστορία της δολοφονίας του αυτοκράτορος Ρωμανού από τον Νικηφόρο Φωκά και την επακόλουθη δολοφονία του τελευταίου από τον Ιωάννη Τσιμισκή, υπερβαίνει τα συγκεκριμένα όρια της ιστορίας. Ο Νικηφόρος Φωκάς  και η δράση του επίσης είναι άμεσα συνδεμένη με την Κρήτη που τον 10ο αιώνα την απελευθέρωσε από τους Άραβες.
Το έργο, με τον ποιητικό ακαταμάχητο στίχο, τον φιλόσοφο στοχασμό και τις ιδεολογικές ανατροπές αποτελεί κορυφαία πρόκληση για το ανέβασμα του στην σκηνή. Με την παραγωγή αυτή, το κοινό  θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον μεγάλο Κρήτα συγγραφέα μέσα από τα ηδύσματα του θεάτρου.
            Προγραμματισμένες παραστάσεις:
• 10 Ιουλίου 2023, Μυρτιά Ηρακλείου, με την υποστήριξη του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων. Επίσημη πρώτη παρουσίαση.
• 12 Ιουλίου 2023, Ιερά Μονή Αρκαδίου-Ρέθυμνο, με την υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνου.  
• 14 Ιουλίου, Ιερά Μονή Τοπλού-Σητεία, με την υποστήριξη του Δήμου Σητείας.
            ΜΟΥΣΙΚΗ
Συναυλία με τίτλο:
«Μουσικά στίγματα», από την ορχήστρα Vamos Ensemble. Ο Νίκος Καζαντζάκης έζησε σε μια εποχή που στιγματίστηκε από σημαντικά γεγονότα τόσο γεωπολιτικά όσο και στον χώρο της Τέχνης. Αφιερώθηκε στο γράψιμο και στην προσπάθεια να γνωρίσει όσο γίνεται περισσότερους πολιτισμούς (Ταξιδεύοντας) από τους οποίους και εμπνεύστηκε.
           
Το Μουσικό Σύνολο Vamos οργάνωσε ένα μουσικό ταξίδι σε αυτή την εποχή,  με στόχο  να συστήσει στο κοινό μια κουλτούρα μακρινή μεν, αλλά διαχρονική, γιατί η συνταγή της είχε πολύ γερές βάσεις και άντεξε μέχρι τις μέρες μας. Έτσι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να κάνει μια γνωριμία με μεγάλες μουσικές στιγμές που έμειναν αποτυπωμένες στο χρονολόγιο του πολιτισμού μας.Ατίκ, Πιάφ, Σκαλκώτας, Κούρτ Βάιλ, δίνουν ανάμεσα σε άλλους το παρόν σε ένα πρόγραμμα υψηλής αισθητικής με μουσικές και τραγούδια εποχής από τις χώρες της Ευρώπης που ταξίδεψε ο Νίκος Καζαντζάκης. Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία Ιταλία χώρες που απετέλεσαν σταθμούς στη ζωή του μεγάλου συγγραφέα δίνουν τα διαπιστευτήριά τους μέσα από μεγάλες μουσικές επιτυχίες της εποχής.
Ορχήστρα VAMOS ENSEMBLE.
Σολίστ: Τάσος Αποστόλου, Άννα Κώττη
            Προγραμματισμένες συναυλίες:
• 25 Ιουνίου, Φρούριο Φιρκά Χανιά, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Βιβλίου του Δήμου Χανίων, με την υποστήριξη του Δήμου Χανίων.
• 16 Ιουλίου, Μυρτιά, με την υποστήριξη του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.
• 17 Ιουλίου, Νεάπολη Λασιθίου, με την υποστήριξη του Δήμου Αγίου Νικολάου και του Λαογραφικού Μουσείου Νεάπολης.
Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης (ΣΟΝΚΔΗ), υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συμφωνικά έργα συνθετών που σύμφωνα με τις μαρτυρίες που υπάρχουν, ήταν από τους αγαπημένους του Νίκου Καζαντζάκη αλλά και συνθέσεις βασισμένες σε κείμενα του μεγάλου συγγραφέα. Η συναυλία αποτελεί την καταληκτήρια εκδήλωση για τα 40 Χρόνια του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.
• 19 Νοεμβρίου 2023, Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου, της ΔΗΚΕΗ και της ΔΕΠΑΝΑΛ.
Διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης.
Σολίστ: Τάσης Χριστογιαννόπουλος.
            ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ταξιδεύοντας … Αναμνήσεις». Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει την επιτυχημένη πορεία των  τεσσάρων Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας…» που έλαβαν χώρα στη Μυρτιά από το 2016 έως το 2019 και παράλληλα να προετοιμάσει το έδαφος για το επερχόμενο Φεστιβάλ του 2024.
Η έκθεση θα δώσει την ευκαιρία στους φωτογράφους που συμμετείχαν στα φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας…» να εκθέσουν τα έργα τους στις γειτονιές του χωριού. Θα παρουσιαστούν περίπου 100 φωτογραφικά έργα σε 4 διαφορετικά installations (εγκαταστάσεις) που θα τοποθετηθούν σε 4 διαφορετικές τοποθεσίες (σταθμούς) μέσα στο χωριό της Μυρτιάς. Οι εγκαταστάσεις προβλέπεται να περιβληθούν από παράλληλες δράσεις καθώς και να διανθιστούν από καλλιτεχνικές κατασκευές που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια για τις ανάγκες των φεστιβάλ.
• Ιούλιος 2023, Μυρτιά
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Χρυσόστομος Σπετσίδης-Γιάννης Μαυραντωνάκης.
            ΒΙΝΤΕΟ
Παραγωγή επετειακού βίντεο για τα 40 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου. Το video θα προβληθεί τόσο στις κεντρικές όσο και σε επιλεγμένες εκδηλώσεις του Μουσείο και θα παρουσιάζει τη διαδρομή του Μουσείου στα 40 χρόνια της λειτουργίας του.
            ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Η γυναικεία μορφή στη ζωή και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη».
Η γυναικεία μορφή έχει σημαντική παρουσία στη ζωή και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ συχνά έχει σχολιαστεί η αμφίθυμη εκπροσώπηση γυναικών στο έργο του. Όπως και με άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τον συγγραφέα, το θέμα συχνά εγείρει αντικρουόμενες απόψεις. Το Μουσείο απευθύνεται τόσο  σε νέους ερευνητές / ερευνήτριες όσο και σε έμπειρους και εξειδικευμένους μελετητές / μελετήτριες της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και του Νίκου Καζαντζάκη και τους καλεί να εξετάσουν όψεις της ζωής και του έργου του Νίκου Καζαντζάκη γύρω από τη σχέση του με τη γυναικεία μορφή και την απεικόνισή της στα κείμενά του, να διερευνήσουν ανεξερεύνητες ή παραγνωρισμένες πτυχές του θέματος και να προτείνουν νέες, αντικειμενικές και βασισμένες σε σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα προσεγγίσεις.
• 20-22 Οκτωβρίου 2023. Με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου και της  Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου.
            ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
«Κρυμμένα Διαμάντια»
Ψηφιακή Προβολή 12 τεκμηρίων από τις Συλλογές του Μουσείου, με στόχο να αναδειχθεί μέρους του πλούτου των Συλλογών του, να τιμηθεί ο ιδρυτής του, Γιώργος Ανεμογιάννης, αλλά και να υπογραμμισθεί ο σπουδαίος ρόλος των δωρητών του που διαχρονικά κι έμπρακτα στηρίζουν το Μουσείο. Κάθε μήνα ένα από τα τεκμήρια των Συλλογών θα εκτίθεται στο Μουσείο και θα αποτελεί το «έκθεμα του μήνα», ενώ ταυτόχρονα θα παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του Μουσείου με σκοπό ως το τέλος του χρόνου να έχει διαμορφωθεί θεματική ψηφιακή έκθεση με τίτλο «Κρυμμένα διαμάντια στο Μουσείο». Έτσι, θα παρουσιαστούν δώδεκα διαφορετικά τεκμήρια, θα φωτιστεί η ιστορία απόκτησής τους αλλά και η ιστορία που τα συνδέει με τη μορφή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.https://www.kazantzaki.gr/gr/12-hidden-gems.
«Διαδικτυακό Εργαστήριο Μικρομυθοπλασίας»  
Πρόκειται για μια περιήγηση γνωριμίας με τον κόσμο της υπερ-μικρής αφηγηματικής φόρμας (micro-fiction). Απευθύνεται σε ενήλικες που επιθυμούν να γνωρίσουν τον συμπυκνωμένο αφηγηματικό κόσμο της λογοτεχνίας και περιλαμβάνει: ανάγνωση και ανάλυση ιστοριών μικρομυθοπλασίας, μελέτη σχετικού εκπαιδευτικού υλικού, απόπειρα συγγραφής μικροδιηγημάτων.Με την ολοκλήρωση του Εργαστηρίου, θα εκδοθεί ψηφιακό βιβλίο με επιλογή από τις ιστορίες μικρομυθοπλασίας που θα συγγράψουν οι συμμετέχοντες και θα διατεθεί ελεύθερα στο διαδίκτυο.Εισηγητής του Εργαστηρίου: Γιάννης Φαρσάρης, συγγραφέας και εκπαιδευτικός.Διάρκεια: 4  Μαρτίου- 2 Απριλίου 2023.
            ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στον κύκλο των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται επίσης 2 κεντρικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στη Μυρτιά και στην Αθήνα, στις οποίες θα γίνει εκτεταμένη αναφορά στην ιστορία, τα επιτεύγματα και τις δράσεις του Μουσείου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα ενώ θα τιμηθούν προσωπικότητες που συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην λειτουργία του Μουσείου.  
• 3 Αυγούστου 2023, Μυρτιά
• Νοέμβριος 2023, Αθήνα
Σημειώνεται πως οι ημερομηνίες ενδέχεται να αλλάξουν και να προσαρμοστούν ανάλογα με τα νέα δεδομένα.
          Στην συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν ο Μιχάλης Ταρουδάκης καθηγητής,  Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Μουσείου Ν. Καζαντζάκη, ο Ευάγγελος Ζάχαρης Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης-Εντεταλμένος σε θέματα Τέχνης-Σύγχρονου Πολιτισμού, ο Γιώργος Ζερβάκης Δήμαρχος Σητείας, ο Κώστας Φασουλάκης Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού, η Στέλλα Αρχοντάκη Αντιδήμαρχος Ηρακλείου-Πρόεδρος ΔΕΠΑΝΑΛ, η Ρένα Παπαδάκη Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Πρόεδρος ΔΗΚΕΗ, ο Χάρης Αλεξάκης Αντιδήμαρχος Αγ. Νικολάου Πρόεδρος ΠΑΟΔΑΝ, ο Ιωάννης Γιαννακάκης Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Χανίων, ο Θωμάς Κρεβετζάκης Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ρεθύμνου, η Χαρά Γενειατάκη Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οργάνωσης Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, η Διευθύντρια του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη Μαριλένα Μηλαθιανάκη και το στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Ιωάννα Γιάνναρη. 
          Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και πραγματοποιούνται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και την υποστήριξη των μεγάλων Δήμων και πολλών φορέων του νησιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω