Σε επείγουσα παγκόσμια έκκληση για δέσμευση δεκαετής κλιματικής δράσης στον τουρισμό καλούν στη «Διακήρυξη της Γλασκόβης» διεθνής ομάδα κορυφαίων οργανώσεων. Πρόκειται για τον Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), το VisitScotland, το Travel Foundation και το Tourism Declars a Climate Emergency προστέθηκαν από τη Σύμβαση -πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), την Καραϊβική Ξενοδοχειακή και Τουριστική Ένωση, European Tourism Association, Inkaterra, Intrepid Group, Machu Picchu, Oregon Coast, Radisson Hotel Group, South Pacific Tourism Organization, The Long Run και The Travel Corporation (TTC).
Οι υπογράφοντες τη Διακήρυξη της Γλασκώβης για τη Δράση για τον Κλίμα στον Τουρισμό δεσμεύονται να δράσουν τώρα και να επιταχύνουν την κλιματική δράση για να μειώσουν τις παγκόσμιες τουριστικές εκπομπές τουλάχιστον κατά το ήμισυ κατά την επόμενη δεκαετία και να φτάσουν τις Καθαρές Μηδενικές εκπομπές το συντομότερο δυνατό πριν από το 2050. Ειδικότερα, κάθε ο υπογράφων θα δεσμευτεί να παραδώσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για το κλίμα ή ένα επικαιροποιημένο σχέδιο, εντός 12 μηνών από την υπογραφή του. Τα σχέδια θα ευθυγραμμιστούν με τις προτεινόμενες οδούς μέτρησης, απαλλαγής από τον άνθρακα, αναγέννηση, συνεργασία και χρηματοδότηση που θα επιταχύνουν την ικανότητα του τουρισμού να μεταμορφώνεται.
Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΓΛΑΣΚΩΒΗΣ
Γνωρίζαμε από καιρό ότι η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, τη μη βιώσιμη χρήση της γης και τα απόβλητα πρότυπα κατανάλωσης οδηγούν στην κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση και την απώλεια βιοποικιλότητας. Πρόσφατα, ο COVID-19 έχει εμβαθύνει την επίγνωσή μας για τη σχέση μεταξύ αυτών των επιπτώσεων και των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία.
Η εξισορρόπηση της σχέσης μας με τη φύση είναι ζωτικής σημασίας για την αναγέννηση τόσο της υγείας όσο και της προσωπικής, κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας μας. Είναι επίσης κρίσιμο για τον τουρισμό, ο οποίος βασίζεται και μας συνδέει με ακμάζοντα οικοσυστήματα. Η αποκατάσταση της φύσης -και η σχέση μας με αυτήν- θα είναι το κλειδί για την ανάκαμψη του τομέα μας από την πανδημία, καθώς και για τη μελλοντική ευημερία και ανθεκτικότητά του.
Δηλώνουμε την κοινή μας δέσμευση να ενώσουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον μετασχηματισμό του τουρισμού για την επίτευξη αποτελεσματικής δράσης για το κλίμα. Υποστηρίζουμε την παγκόσμια δέσμευση να μειωθούν τουλάχιστον κατά το ήμισυ οι εκπομπές μέχρι το 2030 και να φτάσουμε στο Καθαρό Μηδέν το συντομότερο δυνατό πριν από το 2050. Θα ευθυγραμμίσουμε με συνέπεια τις ενέργειές μας με τις τελευταίες επιστημονικές συστάσεις, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι η προσέγγισή μας θα είναι συνεπής με αύξηση όχι περισσότερο από 1,5 ° C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα έως το 2100.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της UNWTO/ITF, οι εκπομπές CO2 από τον τουρισμό αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 60% από το 2005 έως το 2016, με το CO2 που σχετίζεται με τις μεταφορές να προκαλεί το 5% των παγκόσμιων εκπομπών το 2016. Αν δεν επιταχύνουμε την εκπομπή άνθρακα, οι εκπομπές CO2 του τομέα θα αυξηθούν κατά 25% ή περισσότερο έως το 2030, σε σύγκριση με το 2016.
Όπως περιγράφεται στο One Planet Vision for a Responsible Recoration of Tourism from COVID-19, η δέσμευση και ο σχεδιασμός για μια πράσινη ανάκαμψη μας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να μεταμορφώσουμε τον τομέα σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Εάν μπορούμε να απομακρυνθούμε γρήγορα από τρόπους έντασης άνθρακα και υλικών για την παροχή εμπειριών επισκεπτών, αντί να δίνουμε προτεραιότητα στην ευημερία της κοινότητας και του οικοσυστήματος, τότε ο τουρισμός μπορεί να είναι ο ηγέτης στη μετατροπή σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Η εναλλακτική είναι η επιδείνωση της ευπάθειας. Η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση και η απώλεια της βιοποικιλότητας θέτουν σε κίνδυνο τις περισσότερες τουριστικές δραστηριότητες. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι συχνότερες πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν τα μέσα διαβίωσης της κοινότητας παντού, από την υποδομή και τις αλυσίδες εφοδιασμού έως την επισιτιστική ασφάλεια.
Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος γίνονται πιο έντονες από υποεκπροσωπούμενες και ευάλωτες ομάδες όπως οι γυναίκες, οι αυτόχθονες κοινότητες, τα άτομα που ζουν με αναπηρία και τα μικρά νησιωτικά κράτη. Ένας δίκαιος και χωρίς αποκλεισμούς μετασχηματισμός του τουρισμού πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις φωνές και τις ανάγκες τους, καθώς και εκείνων των νεότερων γενεών που διαφορετικά θα πληρώσουν το πλήρες τίμημα της αδράνειάς μας.
Μια δίκαιη μετάβαση στο Net Zero πριν από το 2050 θα είναι δυνατή μόνο εάν η ανάκαμψη του τουρισμού επιταχύνει την υιοθέτηση βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής και επαναπροσδιορίσει τη μελλοντική μας επιτυχία, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την οικονομική αξία αλλά την αναγέννηση οικοσυστημάτων, βιοποικιλότητας και κοινοτήτων.
Συντονισμένο σχέδιο δράσης για το τουριστικό κλίμα
Αυτή η δήλωση στοχεύει να καθοδηγήσει και να ευθυγραμμίσει τη δράση για το κλίμα σε όλους τους φορείς του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών και θεσμικών οργανισμών, δωρητές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, διεθνείς οργανισμοί, κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα, και τον ακαδημαϊκό χώρο.
Ως υπογράφοντες δεσμευόμαστε να παραδώσουμε σχέδια δράσης για το κλίμα εντός 12 μηνών από την υπογραφή και την εφαρμογή τους ανάλογα.
Εάν έχουμε ήδη σχέδια, δεσμευόμαστε να τα ενημερώσουμε ή να τα εφαρμόσουμε την ίδια περίοδο ώστε να ευθυγραμμιστούμε με αυτήν τη δήλωση.
Δεσμευόμαστε να αναφέρουμε δημόσια τόσο την πρόοδο έναντι των ενδιάμεσων όσο και των μακροπρόθεσμων στόχων, καθώς και τις ενέργειες που αναλαμβάνονται, τουλάχιστον ετησίως.
Για να διασφαλίσουμε ότι η δράση για το κλίμα ευθυγραμμίζεται σε όλο τον τουρισμό, συμφωνούμε σε πέντε κοινές διαδρομές για τα σχέδιά μας που πρέπει να ακολουθήσουμε:
Μέτρο: Μετρήστε και αποκαλύψτε όλες τις εκπομπές που σχετίζονται με τα ταξίδια και τον τουρισμό. Βεβαιωθείτε ότι οι μεθοδολογίες και τα εργαλεία μας ευθυγραμμίζονται με τις σχετικές με την UNFCCC κατευθυντήριες γραμμές για τη μέτρηση, την υποβολή εκθέσεων και την επαλήθευση, και ότι είναι διαφανείς και προσβάσιμες σε όλους.
Απαλλαγή από άνθρακα: Ορίστε και υλοποιήστε επιστημονικούς στόχους για να επιταχύνετε την απαλλαγή από τον τουρισμό. Αυτό περιλαμβάνει μεταφορές, υποδομές, διαμονή, δραστηριότητες, τρόφιμα και ποτά και διαχείριση απορριμμάτων. Αν και ο συμψηφισμός μπορεί να έχει επικουρικό ρόλο, πρέπει να είναι συμπληρωματικός των απόλυτων μειώσεων.
Αναγέννηση: Επαναφορά και προστασία των οικοσυστημάτων, υποστηρίζοντας την ικανότητα της φύσης να μειώνει τον άνθρακα, καθώς και να διασφαλίζει τη βιοποικιλότητα, την επισιτιστική ασφάλεια και την παροχή νερού. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος του τουρισμού βασίζεται σε περιοχές που είναι άμεσα ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, διασφαλίστε ότι ο τομέας μπορεί να υποστηρίξει τις πληγείσες και ευάλωτες κοινότητες στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας, προσαρμογής και αντιμετώπισης καταστροφών. Βοηθήστε τους επισκέπτες και τις κοινότητες υποδοχής να βιώσουν καλύτερη ισορροπία με τη φύση.
Συνεργαστείτε: Μοιραστείτε στοιχεία κινδύνων και λύσεων με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους επισκέπτες μας και συνεργαστείτε για να διασφαλίσετε ότι τα σχέδιά μας είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και συντονισμένα. Ενίσχυση της διακυβέρνησης και της ικανότητας δράσης σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών και υποεθνικών αρχών, της κοινωνίας των πολιτών, των μεγάλων επιχειρήσεων και των ΜΜΕ, των ευάλωτων ομάδων, των τοπικών κοινοτήτων και των επισκεπτών.
Χρηματοδότηση: Εξασφαλίστε ότι οι οργανωτικοί πόροι και η ικανότητα είναι επαρκείς για την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται στα κλιματικά σχέδια, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης της κατάρτισης, της έρευνας και της εφαρμογής αποτελεσματικών δημοσιονομικών και πολιτικών εργαλείων, όπου ενδείκνυται, για την επιτάχυνση της μετάβασης.
Δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε σχέδια ευθυγραμμισμένα με αυτά τα μονοπάτια για μείωση των τουριστικών εκπομπών τουλάχιστον στο μισό κατά την επόμενη δεκαετία και επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών το συντομότερο δυνατό πριν από το 2050.