Η άνοδος των τιμών της ενέργειας εγκυμονεί κινδύνους πληθωρισμού καθώς εξακολουθούν να υφίστανται οι περιορισμοί της προσφοράς επηρεάζοντας επίσης την επισιτιστική ασφάλεια σε ορισμένες χώρες εκτιμά έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η έκθεση σημειώνει ότι οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων, μαζί με την πρόσφατη άνοδο του ενεργειακού κόστους, ωθούν τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων και εγείρουν ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια σε αρκετές αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Ειδικότερα οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν στα ύψη το τρίτο τρίμηνο του 2021 και αναμένεται να παραμείνουν υψηλές το 2022, προσθέτοντας στις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις και δυνητικά μετατοπίζοντας την οικονομική ανάπτυξη σε χώρες εξαγωγείς ενέργειας από χώρες εισαγωγής ενέργειας.
Οι τελευταίες προοπτικές της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις αγορές βασικών προϊόντων προβλέπουν ότι οι τιμές της ενέργειας – που αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο πάνω από 80% υψηλότερες το 2021 σε σύγκριση με πέρυσι – θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα το 2022, αλλά θα αρχίσουν να μειώνονται το δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς οι περιορισμοί της προσφοράς μειώνονται.
Οι τιμές εκτός της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας και των μετάλλων, προβλέπεται να μειωθούν το 2022.
Το 2021, ορισμένες τιμές εμπορευμάτων αυξήθηκαν ή ξεπέρασαν επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από την άνοδο του 2011. Για παράδειγμα, οι τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα έφθασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ εν μέσω περιορισμών προσφοράς και ανάκαμψης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, αν και αναμένεται να μειωθούν το 2022 καθώς η ζήτηση θα μειωθεί και η προσφορά βελτιώνεται. Ωστόσο, ενδέχεται να σημειωθούν επιπλέον αυξήσεις των τιμών στο άμεσο μέλλον εν μέσω πολύ χαμηλών αποθεμάτων και συνεχιζόμενων συμφόρων στην προσφορά.
Οι τιμές του αργού πετρελαίου (κατά μέσο όρο Brent, WTI και Ντουμπάι) αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 70 δολάρια το 2021, αύξηση 70 τοις εκατό.
Αναμένεται να είναι 74 δολάρια το βαρέλι το 2022, καθώς η ζήτηση πετρελαίου ενισχύεται και φτάνει τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Η χρήση αργού πετρελαίου ως υποκατάστατου του φυσικού αερίου παρουσιάζει σημαντικό ανοδικό κίνδυνο για τις προοπτικές ζήτησης, αν και οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας ενδέχεται να αρχίσουν να επιβαρύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη.
Καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη αμβλύνεται και οι διαταραχές της προσφοράς επιλύονται, οι τιμές των μετάλλων προβλέπεται να μειωθούν κατά 5% το 2022, αφού εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 48% το 2021. Μετά την προβλεπόμενη αύξηση 22% το 2021, οι τιμές των γεωργικών προϊόντων αναμένεται να υποχωρήσουν μέτρια το επόμενο έτος καθώς οι συνθήκες εφοδιασμού βελτιώνονται και οι τιμές της ενέργειας σταθεροποιούνται.