Διασφαλίστηκε χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο» ύψους 200.253,55 ευρώ, για παρεμβάσεις σε δυο εμβληματικά κτίρια, το τουριστικό περίπτερο Ψυχρού και το πρώην δημοτικό σχολείο Καμινακίου του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.
Το κτίριο του τουριστικού περιπτέρου στην πλατεία Ευρώπης στο Ψυχρό, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα χαρακτηριστικά δείγματα αρχιτεκτονικού μοντερνισμού στο νησί της Κρήτης και είναι δημιούργημα της σχολής του μεγάλου αρχιτέκτονα και δημιουργού των Ξενία ανά την Ελλάδα, Κωνσταντινίδη ενώ είχε μείνει ανενεργό για πάνω από 20 χρόνια.
Ο σκοπός των προτεινόμενων παρεμβάσεων είναι να δημιουργηθεί ένας νέος καλαίσθητος χώρος που θα παρέχει λειτουργικότητα ενώ ταυτόχρονα να αναδειχτεί η φυσική ομορφιά του τοπίου. Επίσης στόχος της παρέμβασης είναι η ευχάριστη παραμονή των επισκεπτών στο σημείο με διαθέσιμες υποδομές που θα προσφέρουν άνεση και ψυχαγωγία, με την δημιουργία ενός οργανωμένου χώρου φιλοξενίας μόνιμων και περιοδικών μουσειακών – εικαστικών εκθέσεων, ενός χώρου διενέργειας εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συναφών δράσεων για την πολιτισμική ανάπτυξη, δηλαδή ενός χώρου που θα λειτουργεί ως Κέντρο Προβολής Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και εικαστικής δημιουργίας.
Αναλυτικότερα, πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο, συνολικής επιφάνειας 212,34τ.μ όπου θα γίνει άμεσα η δομική αποκατάσταση, η λειτουργική προσαρμογή, και η αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, επικάλυψη του δαπέδου με νέο υλικό, η αποκατάσταση των τοπικών βλαβών του σκυροδέματος, η δημιουργία χώρων υγιεινής και τουαλέτα ΑΜΕΑ, απομάκρυνση του υφιστάμενου επιχρίσματος και η αντικατάσταση του με νέο, αλλαγή των εξωτερικών κουφωμάτων με νέα ιδίου τύπου.
Παράλληλα θα γίνει πράξη η μελέτη και ολοκληρωμένη πρόταση του Δήμου για την ανάπλαση του δημοτικού σχολείου Καμινακίου ώστε να αποκατασταθεί πλήρως ένα συμβολικό επίσης κτίριο του περασμένου αιώνα για να αποδοθεί στην κοινότητα και να χρησιμοποιηθεί σε νέα χρήση ως νεανικό κέντρο επιχειρηματικότητας και δραστηριότητας. Πρόκειται για ένα κτίριο που έχει κτιστεί στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και συγκροτεί ένα σημαντικό τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου λόγω του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού, κοινωνικού ή ιστορικού ενδιαφέροντος. Η μελέτη αποσκοπεί στην αναπαλαίωση του κτιρίου και την επανάχρησή του ως πολιτιστικό κέντρο για να γίνει ένα υπερτοπικό σημείο συνάντησης νέων και γυναικών στο οποίο θα μπορούν να συνδέονται να ανταλλάσσουν απόψεις και να δημιουργούν με βάση τα εξαίρετα προϊόντα και την πολιτιστική παράδοση του Οροπεδίου Λασιθίου.
Αναλυτικότερα, το κτίριο εκτείνεται σε ισόγειο όροφο σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 3.548.09τ.μ. είναι κατασκευασμένο από λιθοδομή από πέτρα της περιοχής, η στέγη είναι κατασκευασμένη από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου ανέρχεται στα 171.55τ.μ. και αποτελείται από δύο κύριες αίθουσες και μία μικρότερη. Το κτίριο βρισκόταν χωρίς συντήρηση εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα την υποβάθμισή του ως ιστορικού και πολιτισμικού πόρου. Τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται σήμερα οριστικά από την Δημοτική Αρχή, με την ολοκληρωμένη μελέτη και χρηματοδότηση της αναπαλαίωσής του, με στόχο την διατήρηση της ιδιαίτερης ταυτότητας και αισθητικής του αξίας.
Οι επεμβάσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν άμεσα, έχουν στόχο τους την εξασφάλιση της στατικής επάρκειας του κτηρίου, τη διατήρηση και προβολή της αρχιτεκτονικής, ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας του, καθώς και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της χρήσης.
Έτσι θα περιλαμβάνει την δομική αποκατάσταση, την λειτουργική προσαρμογή και την αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, την αποκατάσταση της στέγης, τη δημιουργία χώρων υγιεινής και τουαλέτα ΑΜΕΑ, απομάκρυνση του υφιστάμενου επιχρίσματος και η αντικατάσταση του με νέο, αλλαγή των εξωτερικών κουφωμάτων με νέα ιδίου τύπου, και κυρίως την τοποθέτηση αναβατορίου για την πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες εντός του κτιρίου.