Ανοίγει από τις 3 έως τις 7 Οκτωβρίου 2022, η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων -για δεύτερη φορά- αποκλειστικά μέσω του ειδικού συνδέσμου στην ιστοσελίδα www.mintour.edu.gr, για την εισαγωγή στα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) Τουρισμού, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.
Οι αιτήσεις αφορούν και τα οκτώ δημόσια ΙΕΚ Τουρισμού σε Ανάβυσσο Αττικής, Περαία Θεσσαλονίκης, Ηράκλειο Κρήτης, Κέρκυρα, Ρόδο, Άργος, Γαλαξίδι και Αλεξανδρούπολη, σε όλες τις ειδικότητες: α) στέλεχος μονάδων φιλοξενίας, β) τεχνικός μαγειρικής τέχνης – αρχιμάγειρας (chef), γ) τεχνικός αρτοποιός – ζαχαροπλαστικής, δ) στέλεχος διοίκησης και οικονομίας στον τομέα του τουρισμού.
Δικαίωμα αίτησης στα δημόσια ΙΕΚ Τουρισμού έχουν όλοι όσοι είναι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού, Τεχνικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, ανεξαρτήτως ηλικίας. Δεκτοί έπειτα από επιλογή γίνονται: α) Έλληνες υπήκοοι και β) υπήκοοι κρατών μελών της Ε.Ε. και υπήκοοι τρίτων χωρών (χωρών εκτός κρατών – μελών της Ε.Ε.), οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στη χώρα και διαθέτουν καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας (επίπεδο Β2).
Υπενθυμίζεται ότι, με απόφαση της Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη, το πρόγραμμα σπουδών έχει διευρυνθεί και με δύο νέες πειραματικές ειδικότητες κατάρτισης στο ΙΕΚ Θεσσαλονίκης: α) για στελέχη επιχειρήσεων φιλοξενίας, με εξειδίκευση στον τομέα διοίκησης δωματίων και β) για στελέχη ταξιδιωτικών και τουριστικών επιχειρήσεων. Τα δύο νέα αυτά τμήματα προσφέρουν ένα διαφορετικό μοντέλο επαγγελματικής κατάρτισης, σε συνεργασία με την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΤΓΜΘ), το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), καθώς και το Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης Thessaloniki Convention Bureau (TCB).
Σημειώνεται, τέλος, ότι οι παρεχόμενες ειδικότητες στα οκτώ δημόσια ΙΕΚ Τουρισμού της χώρας κατανέμονται ως εξής:
• ΙΕΚ Τουρισμού Αττικής (με έδρα την Ανάβυσσο): Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας, Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef), Τεχνικός Αρτοποιός- Ζαχαροπλαστικής, Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα του Τουρισμού.
• ΙΕΚ Τουρισμού Κρήτης (με έδρα το Ηράκλειο): Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας, Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef), Τεχνικός Αρτοποιός- Ζαχαροπλαστικής.
• ΙΕΚ Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου (με έδρα τη Ρόδο): Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας, Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef),Τεχνικός Αρτοποιός- Ζαχαροπλαστικής.
• ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας (με έδρα τη Θεσσαλονίκη): Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας, Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef), Τεχνικός Αρτοποιός- Ζαχαροπλαστικής, Στέλεχος Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων (νέα, πειραματική ειδικότητα), Στέλεχος Επιχειρήσεων Φιλοξενίας με εξειδίκευση στον τομέα Διοίκησης Δωματίων (νέα, πειραματική ειδικότητα).
• ΙΕΚ Τουρισμού Πελοποννήσου (με έδρα το Άργος): Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας, Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef), Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα του Τουρισμού.
• ΙΕΚ Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας (με έδρα το Γαλαξίδι): Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας, Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef).
• ΙΕΚ Τουρισμού Θράκης (με έδρα την Αλεξανδρούπολη): Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας, Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef).
• ΙΕΚ Τουρισμού Ιονίων Νήσων (με έδρα την Κέρκυρα): Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας, Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef).