[χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά και 48 δευτ.]
Την τεράστια δυναμική των κρητικών προϊόντων επιβεβαιώνουν και φέτος οι επιχειρηματικές συναντήσεις που ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής 19 Απριλίου 2024, στον χώρο της HELEXPO στο Μαρούσι, στο πλαίσιο του 3ου Παγκρήτιου Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων σε Ξενοδοχεία & Δίκτυα Διανομής στην Αθήνα.
Εκπρόσωποι 13 ξενοδοχειακών ομίλων που εκπροσωπούν 620 ξενοδοχεία, 25 Super Markets, 13 Δικτύων Διανομής, 7 Delicatessen και 5 Εστιατορίων έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν 120 παραγωγούς κτηνοτροφικών και αγροτικών μεταποιημένων προϊόντων, που έφεραν την Κρήτη στην Αθήνα σε μια συντονισμένη προσπάθεια προβολής και ανάδειξης την κρητικής διατροφής.
Στη διάρκεια της μοναδικής για τα ελληνικά δεδομένα διήμερης διοργάνωσης αναμένεται να πραγματοποιηθούν περίπου 17.500 επιχειρηματικές Β2Β συναντήσεις, με προκαθορισμένα ραντεβού για τους συμμετέχοντες από τις δύο πλευρές.
Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους παραγωγούς από την Κρήτη να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε υποψήφιους αγοραστές που θα ήταν δύσκολο να προσεγγίσουν στον δικό τους χώρο και αντίστοιχα στους αγοραστές να ανακαλύψουν τους διατροφικούς θησαυρούς που παράγονται στην Κρήτη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά το 1ο Παγκρήτιο Forum στην Αθήνα, το 41% των παραγωγών και το 47% των αγοραστών δήλωσαν ότι προχώρησαν σε επιχειρηματικές συνεργασίες, γεγονός που αποδεικνύει ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι απόλυτα επιτυχημένη και εξαιρετικά χρήσιμη. Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ποσοστά αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά τη δεύτερη διοργάνωση, καθώς το 53% των συμμετεχόντων παραγωγών και το 80% των αγοραστών δήλωσαν ότι έκλεισαν σημαντικές συμφωνίες.
Το 3ο Παγκρήτιο Forum-Αθήνα έχει τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) καθώς και την έμπρακτη συμπαράσταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων.
Κατά την ομιλία του στη διάρκεια του 3ου Forum, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι «Οφείλουμε να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που μας δίνει η ψηφιακή εποχή, να διεισδύσουμε στις αγορές του κόσμου, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα των παραγωγών μας και εξασφαλίζοντάς τους μια καλύτερη θέση στην αλυσίδα αξίας». Αναφερόμενος στο Forum ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι η διοργάνωση αποτελεί θεσμό, οι στόχοι του οποίου μεγαλώνουν και οι ορίζοντές του διευρύνονται. «Για αυτό και όπως έχω ήδη ανακοινώσει, θα κάνουμε το 1ο Φόρουμ Κρητικών προϊόντων στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες. Ώστε να δείξουμε τον διατροφικό μας πλούτο, την γαστρονομική μας παράδοση και να καταφέρουμε, αν και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, με μια μπουκιά γραβιέρα και μια γουλιά κρασί, να τους κάνουμε να νιώσουν λες και βρίσκονται στο νησί μας!!».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης υπογράμμισε ότι «Η ανάγκη εξωστρέφειας των ξεχωριστών Κρητικών προϊόντων έχει την ανάγκη της μεταποίησης και της συσκευασίας ώστε να προβάλλεται η προστιθέμενη υψηλή διατροφική αξία των προϊόντων νησιού μας.
Σήμερα συναντιόμαστε όχι μόνο για να επιδείξουμε την αγνή γεύση και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας, αλλά και για να διαπραγματευτούμε νέες συνεργασίες και ευκαιρίες. Με τη συνεχή μας προσήλωση στην ποιότητα και την καινοτομία, καταφέρνουμε να παρέχουμε προϊόντα που ξεχωρίζουν σε κάθε τραπέζι. Είμαστε εδώ σήμερα για να ενισχύσουμε τις γέφυρες της συνεργασίας μεταξύ της Κρήτης και της Αθήνας, να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για τους παραγωγούς μας και να φέρουμε τα καλύτερα κρητικά προϊόντα στα τραπέζια σας.»
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Γιώργος Γιακουμάκης, επισήμανε στον χαιρετισμό του ότι «σήμερα, με τη νέα γενιά επιχειρηματιών που επενδύει το μεράκι και τα όνειρά της με σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας και τυποποίησης, ο κλάδος των κρητικών τροφίμων μπορεί να σταθεί με αξιώσεις οπουδήποτε, εντός και εκτός της Χώρας. Μέσα από τις συνεργασίες που θα επιτευχθούν αυτό το διήμερο, θεωρώ ότι θα προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά στην αξιοποίηση των δυνατών μας στοιχείων, και θα ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις της τουριστικής αγοράς, αλλά και στις σύγχρονες διατροφικές τάσεις της παγκόσμιας αγοράς.»
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης δήλωσε ότι «Είναι μεγάλη μου τιμή να σας καλωσορίσω στο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων σε Ξενοδοχεία & Δίκτυα Διανομής στην Αθήνα. Το φόρουμ αυτό αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ξενοδοχειακών μονάδων και των παραγωγών κρητικών προϊόντων.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων στηρίζει πλήρως αυτήν την πρωτοβουλία και δεσμεύεται να προωθήσει την τοπική κρητική γαστρονομία και τα προϊόντα της στον τουρισμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η Κρήτη είναι γνωστή για την πλούσια παράδοση και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της, και είμαστε αποφασισμένοι να τα φέρουμε στο προσκήνιο της τουριστικής εμπειρίας στη χώρα μας.
Σας καλώ λοιπόν να συνεργαστούμε ενωμένοι προς αυτό τον κοινό στόχο και να επωφεληθούμε από τις ευκαιρίες που προσφέρει αυτή η συνάντηση. Εύχομαι σε όλους μας ένα εποικοδομητικό και παραγωγικό φόρουμ.»
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφειράκης επισήμανε ότι «Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσουμε την επιτυχή πορεία αλλά και παράλληλα την αναβάθμιση ενός πολύ σημαντικού θεσμού για τα εκθεσιακά δρώμενα της Κρήτης. Μόλις πριν λίγες ημέρες έκλεισε με εξαιρετική επιτυχία το 12ο Παγκρήτιο Forum προώθησης των Κρητικών προϊόντων στο Ηράκλειο της Κρήτης και σήμερα, – εδώ στο Μαρούσι – με την τρίτη αυτή, στη σειρά διοργάνωση, έχουμε ένα ατράνταχτο τεκμήριο του γεγονότος ότι ο θεσμός έχει ήδη μετεξελιχθεί σε ένα μοχλό ενίσχυσης των συνεργασιών και ένα σημαντικό αναπτυξιακό κεφάλαιο. Ένα απαραίτητο επιχειρηματικό εργαλείο και ένας ουσιαστικός μηχανισμός ανάπτυξης.
Και στη σημερινή διοργάνωση, βάζουμε τον πήχη ψηλότερα, στοχεύοντας σε περισσότερες και αποδοτικότερες B2Β συναντήσεις και επαγγελματικές επαφές ουσίας.»
Ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Νίκος Ηλιάκης ανέφερε ότι «Προσθέτουμε πραγματική αξία στη χανιώτικη οικονομία, φέρνοντας αδιαμεσολάβητα και αποτελεσματικά στο ίδιο τραπέζι παραγωγούς και μεταποιητές αγροτικών προϊόντων από την Κρήτη με ξενοδόχους και εκπροσώπους των σημαντικότερων Δικτύων Διανομής από όλη την Ελλάδα. Στρατηγική μας προτεραιότητα είναι η πολυδιάστατη ανάδειξη και η καινοτόμος διασύνδεση της υψηλής ποιότητας της μακραίωνης Κρητικής Διατροφής με την Ευζωία κάθε σύγχρονου καταναλωτή. Η Κρητική Διατροφή δεν είναι απλά τρόπος ζωής, αλλά και διαρκής εμπειρία Ευεξίας».
Το 3ο Παγκρήτιο Forum-Αθήνα διοργανώνουν τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Στόχος των διοργανωτών είναι η προώθηση σε νέες αγορές των εξαιρετικών φρέσκων και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην Κρήτη, η ανάδειξη της εξαιρετικής τους ποιότητας και η διασύνδεση της Κρητικής διατροφής με την ευζωία, την αγροτική ανάπτυξη και τον τουρισμό.
Η συμμετοχή στο κορυφαίο επιχειρηματικό γεγονός είναι δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες και η πρωτοβουλία εντάσσεται στην προσπάθεια των Επιμελητηρίων της Κρήτης να ανοίξουν νέους δρόμους για την προώθηση των κρητικών προϊόντων σε νέες αγορές.