Έρευνα αγοράς φρούτων & καρπών στην Πολωνία

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 41 δευτ.]

Η ζήτηση για φρούτα και καρπούς από τους Πολωνούς αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική της τάση τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την μελέτη, «Έρευνα αγοράς για τον κλάδο των φρούτων και καρπών στην Πολωνία» συντάχθηκε από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βαρσοβία.
          Η στροφή των Πολωνών σε πιο υγιεινούς τρόπους διατροφής μετά τη εμφάνιση της πανδημίας, αλλά και οι εναλλακτικοί τρόποι κατανάλωσης των φρούτων ευνοούν την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου. Ακόμη, η γεωγραφική θέση της Πολωνίας διευκολύνει τη σύναψη εμπορικών σχέσεων με άλλες χώρες.
          Το εμπόριο μεταξύ της Ελλάδας και της Πολωνίας εξελίσσεται δυναμικά. Εντούτοις, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις που ορισμένες φορές επηρεάζουν την ομαλή διεξαγωγή των εμπορικών τους δραστηριοτήτων, όπως οι διαφορές στα γλωσσικά εμπόδια και η χιλιομετρική απόσταση μεταξύ των δύο χωρών. Γενικότερα, υπάρχουν δυνατότητες διεύρυνσης των ελληνικών εξαγωγών προς την Πολωνία για τα φρούτα και τους καρπούς. Όπως διαφαίνεται από την παρούσα μελέτη, η τιμή των ελληνικών προϊόντων είναι εν πολλοίς ιδιαίτερα ελκυστική και ανταγωνιστική, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το μεγαλύτερο ποσοστό που καταλαμβάνουν στην πολωνική αγορά κατά ποσότητα σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό σε αξία. Καθώς λοιπόν η διείσδυση των ελληνικών φρούτων και καρπών έχει επιτευχθεί ποσοτικά, υπάρχουν καλές προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης στους ήδη εδραιωμένους κωδικούς και εξάπλωσης στα ανερχόμενα εξαγωγικά προϊόντα, δεδομένου του πρόσφορου καταναλωτικού εδάφους.
          Σημειώνεται πως το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα προϊόντα του αγροτικού κλάδου στην Πολωνία περιλαμβάνει διάφορους κανονισμούς τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, η Πολωνία, ως κράτος μέλος της ΕΕ, τηρεί το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τα γεωργικά προϊόντα, το οποίο καλύπτει τομείς όπως η ασφάλεια των προϊόντων, τα πρότυπα ποιότητας, οι ανάγκες σήμανσης και οι περιβαλλοντικές πτυχές. Οι κανονισμοί που σχετίζονται με την ασφάλεια των προϊόντων καθορίζουν πτυχές της παραγωγής, όπως τη χρήση φυτοφαρμάκων και τα μικροβιολογικά πρότυπα, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων. Τα πρότυπα ποιότητας και σήμανσης περιλαμβάνουν κανονισμούς σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις και τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ) για ορισμένα προϊόντα. Οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί περιλαμβάνουν κανόνες για τη χρήση του νερού, τη διατήρηση του εδάφους, την προστασία της βιοποικιλότητας και τις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.
          Η Πολωνία συμμετέχει επίσης στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, η οποία καθορίζει κανόνες και κανονισμούς για τις γεωργικές επιδοτήσεις, τις παρεμβάσεις στην αγορά και τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Τα γεωργικά προϊόντα της Πολωνίας υπόκεινται και στις εμπορικές πολιτικές της ΕΕ και στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες. Αυτές περιλαμβάνουν δασμολογικούς κανονισμούς, διαδικασίες εισαγωγής/εξαγωγής και συμμόρφωση με τα εμπορικά πρότυπα που καθορίζονται σε συμφωνίες με άλλες χώρες ή εμπορικά μπλοκ.

Ολόκληρη η Έρευνα αγοράς για τον κλάδο των φρούτων και καρπών στην Πολωνία:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω