Η «μεγάλη παραίτηση» στην εστίαση

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 10 δευτ.]

Διεξαγωγή έρευνας για τις εργασιακές συνθήκες στον χώρος της εστίασης, διενεργεί η 3win Action, για λογαριασμό του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού Ηρακλείου (ΣΕΕΤΗΡ) με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. 
Στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, στην Περιφέρεια Κρήτης ο εκπρόσωπος της 3win Action Μάνος Λυγεράκης αναφέρθηκε στην ταυτότητα της έρευνας, τη μεθοδολογία, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τους δείκτες που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως για παράδειγμα αυτούς που θα καταδείξουν που οφείλεται η «μεγάλη παραίτηση» που οδηγεί τον κλάδο σε τεράστια έλλειψη προσωπικού και αυξάνει την πίεση στο υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τις εκπαιδευτικές ανάγκες που θα απαντήσουν στις αυξημένες προκλήσεις τις εποχής και θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση συνολικά του τουριστικού προϊόντος με χαρακτηριστικά κοινωνικής, οικονομικής αλλά και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.
          Στις δηλώσεις του, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Στέλιος Βοργιάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Περιφέρεια Κρήτης, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, διαχρονικά βρίσκεται κοντά στους εργαζόμενους. Στηρίζουμε την διεξαγωγή αυτής της Παγκρήτιας έρευνας που σκοπό έχει τον εντοπισμό των προβλημάτων και των αιτιών που τα προκαλούν, ώστε τα αποτελέσματα της να αποτελέσουν «εργαλείο» για την αντιμετώπιση τους. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο όπου δεν υπάρχουν εργατικά χέρια και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν δραστικά τα προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο». 
            Ο Πρόεδρος του ΣΕΕΤΗΡ Μιχάλης Ριζικιανάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη  Σταύρο Αρναουτάκη για την στήριξη τους σε αυτή την πρωτοβουλία του Σωματείου  Επισιτισμού – Τουρισμού να  διενεργήσει αυτήν την έρευνα που είναι η πρώτη που γίνεται σε επίπεδο Κρήτης στο κλάδο του επισιτισμού και της εστίασης. Μέσα από την έρευνα αυτή που αφορά όλους τους εργαζόμενους/ες  στο νησί μας θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τα προβλήματα που όλα αυτά τα χρόνια αναφέρουμε. Στη συνέχεια, θα γίνει  η ανάλυση τους και θα έχουμε στα χέρια μας μια ολοκληρωμένη εικόνα των εργασιακών θεμάτων που αφορούν τους εργαζόμενους και το κλάδο συνολικά. Έπειτα θα προτείνουμε σε όλα τα θέματα που θα ανακύψουν τις καταλληλότερες λύσεις για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και ο κλάδος να γίνει καλύτερος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ανεξάρτητο φορέα υλοποίησης «3win Action» για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε για την υλοποίηση της έρευνας.»   
          Η έρευνα διεξάγεται έως τις 30 Ιουλίου 2024, και τα ευρήματα θα αποκωδικοποιηθούν και θα δημοσιοποιηθούν εντός του προσεχούς τριμήνου.  Η συμμετοχή είναι ανώνυμη και τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς.
Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής έρευνας, θα συλλεχθούν ανώνυμα ερωτηματολόγια σχετικά με: 
● Τις ώρες εργασίας και τις συνθήκες στους χώρους εργασίας. 
● Την επίδραση των εργασιακών συνθηκών στην υγεία και την ευημερία των εργαζομένων.
● Την έλλειψη προσωπικού και τη συνεχή διαρροή εργαζομένων από τον χώρο. 
● Τις εκπαιδευτικές ανάγκες των απασχολούμενων στον επισιτιστικό κλάδο. 
          H «3win Action» με έδρα την Κρήτη, αναγνωρίζοντας την αξία της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες συντονίζει τις προσπάθειές της μαζί τους, διοργανώνοντας δράσεις που θα συμβάλλουν στον διαμοιρασμό της γνώσης και την κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική αειφορία του νησιού. Ο διαμοιρασμός της επιστημονικής γνώσης και επαγγελματικής τεχνογνωσίας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, των επιχειρηματιών και των φορέων λήψης αποφάσεων είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος είτε για την τοπική αυτοδιοίκηση, αποτελεί βασική στόχευση της «3win Action».
          Στην συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Στέλιος Βοργιάς, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού Μιχάλης Ριζικιανάκης, ο Γενικός Γραμματέας Μάριος Γιαλιτάκης, οι εκπρόσωποι του επιστημονικού-ερευνητικού φορέα «3win Action» που έχει αναλάβει την υλοποίηση της δράσης η Ακριβή Βαγενά, ο Μάνος Λυγεράκης, ο Gian Andrea P. Garancini και ο Βασίλης Σπώκος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω